fredag 30 december 2011

Året som gått

Liksom 2009 och 2010 blir det en årskrönika i text och bild om mitt och Köpstoppsbloggens år!


Januari
My project 333 month 1 & 2

1 januari drog jag igång mitt project 333som blev väldigt lyckat i den bemärkelsen att jag på slutet knappt reflekterade över att jag bara hade 33 plagg att välja mellan.

Jag åkte även en del tåg, bland annat besökte jag Umeå och Stockholm.

Februari

Nordiska museet

I februari bar det av till Stockhom igen, den här gången tillsammans med dottern. Vi tog tåget till ett kallt och snöogt Stockholm på sportlovet, bodde på vandrarhem och tittade Terrakottaarmén. Dessutom bloggade jag om tidsanvändning.

Cyklar vid Malmö central  
cyklar på Malmö central


Mars
I mars fortsattade jag att blogga om tidsanvändning och besökte Malmö för att prata om köpstopp.

April

Brompton April var en månad fylld av resor och annat. Jag pratade om köpstopp i Karlstad och var på Miljöbloggforum 2011 i Stockholm. Dessutom fick jag köpa Johan Erlandssons Brompton! Överlag blev det en hel del cykling april som förberedelse inför maj månads stora händelse.

Maj

Lost?

I slutet maj var det så äntligen dags för Cycling for libraries, cykellturen från Köpenhamn till Berlin tillsammans med ett 80-tal andra bibliotekarie.

Juni

party button

Det tog ju några dagar att ta sig till Berlin så cyklingen fortsatte in i juni och när jag väl kom hem igen så hade jag svårt att komma ner från den lyckotrippen.

Juli & augusti


Parkering för sparkar

I juli var det dags för semester som bland annat gick till Kiruna. Barnen och jag tog nattåget norröver, hälsade på renar i Jukkasjärvi och vandrade i ett blött och dimmigt Abisko. Däremot såg vi inga mygg över huvud taget. Vi var även en sväng över i Danmark, cyklade, badade och åt wienerbröd till frukost.

September

Regatta

Café Regatta i Helsingfors

I september var det dags för premiären för dokumentären om Cycling for libraries och återträff i Helsingfors med alla härliga medcyklister. Jag hyrde naturligtvis cykel (en Jopo) och utforskade staden på sadeln.
Men jag hann också med några besök i Köpenhamn (vid ett tillfälle vann jag en cykel) och att flytta ett helt bibliotek till våra nya fina lokaler.  

September var tyvärr också inledningen på en väldigt tuff höst som gjorde att jag var tvungen att ta en bloggpaus.

 Fingerfood

Oktober

Det blev inte så mycket bloggat i oktober heller men jag fick in något gästinlägg och skrev om cykling så klart. På hemmaplan blev det halloweenpysslande.

 November
I november höstlovssemestrade dottern och jag i Köpenhamn. På bloggen fick Oskar stort utrymme med flera gästinlägg.

2011-12-18 13.15.49  

December
I december blev det också rätt få inlägg och de flesta handlade om jul. Dessutom bidrog Karin med två gästinlägg och Oskar med ett.


Frekvensen på inlägg har varit lägre i år jämfört med andra år men å andra sidan har jag bloggat regelbundet sedan 2006 och det måste ju vara värt något!
Det har därför varit kul (och skönt att kunna publicera något på bloggen när min blogglust sinat) att erbjuda gästinlägg från Oskar och Karin under året. Tack till er bägge!

Har du förslag på gästinlägg så får du gärna höra av dig till mig på antianki@gmail.com

Hur har ditt 2011 varit?

lördag 24 december 2011

God jul!

Juldekoration


Köpstoppsbloggen tar lite julledigt! Jag ska passa på att umgås med nära och kära, äta lite god julmat och ta långa promenader i det förhoppningsvis vackra vädret.

torsdag 22 december 2011

Gästinlägg: Vardagsvanor: Att välja hur jag gör och tänker

Frukost Här kommer en fristående fortsättning på Karins gästinlägg från förra veckan.


Jag har ju tidigare berättat om en äldre man som inspirerat till bra vardagsvanor. Om vi träffas och är ute i det lilla samhälle där han bor så skulle vi självklart inte fika ute ”på stan”. Det är inte att tänka på då det ju finns kaffe hemma. Jag bor i Göteborg som verkligen är en kafétät stad. Alla fikar, men mest unga. Många fikar ofta. Det har blivit ett sätt att umgås på.
Jag gillar verkligen att fika! Jag gillar kaffe, kakor, mackor och stämningen på mysiga kaféer. Men jag har valt att bara fika ibland. Jag vill att det skall fortsätta att vara speciellt att dricka en kopp cappuccino. Jag vill inte att det skall bli vardag och skulle aldrig drömma om att stressdricka take-away-kaffe i pappmugg gåendes. Jag vill att kafébesöket skall stå för något speciellt som att man firar något eller att man träffar några speciella personer som man inte träffar varje dag.
Den ekonomiska aspekten är inte oviktig heller. Ett sätt att göra vanliga saker speciella kan ju vara att vara återhållsam med dem som i kaféexemplet ovan. Ett annat kan vara att ladda dem med betydelse/magi.
När barnen var små gjorde vi ibland utflykter till Högsta Berget. Det är en stor sten (kanske som högst 3 meter) som ligger vid en liten obadbar sjö med en knapp kilometer gångväg runt, i en liten skog mellan två villaområden. Inget speciellt alls egentligen. Vi packade ner fika i ryggsäckar och traskade iväg för att avnjuta denna på vår speciella plats. Eftersom vi satt så högt (!) och det var lite farligt fick man vara försiktig, men det var det värt med tanke på utsikten…
Som ni märker försökte jag göra något speciellt av något ganska trivialt. Jag frågade den nu vuxna dottern vad hon mindes av utflykterna till Högsta Berget. Jo, hon mindes dem som att vi alla skulle ut på äventyr!
Livet blir mycket vad vi gör det till. En klyscha som vi alla har hört. Det stämmer ibland, upplevs verkligen inte stämma när vi drabbas av sjukdom, död eller andra katastrofer. Samtidigt vet jag att  det ju gäller även då men är förstås otroligt svårt att tillämpa. Men alla andra dagar när vi bara lever på i vår vardag - då kan vi göra val som betyder något i det stora eller lilla: välja lunchlåda eller dyr utelunch, tycka den skruttiga Volvon är okej eller svära över att den inte är en BMW, göra en sten till ett berg och njuta eller förbanna att man inte har råd att bo vid havet och dagligen sitta på riktiga berg…

Vilka är dina vardagsval? 

Karin

onsdag 21 december 2011

Gästinlägg: Bankbluffen

Bank Debt Word Cloud Bild:  Vectorportal, Vectorportal.com

Dagens inlägg är skrivet av Oskar som gästbloggar regelbundet på Köpstoppsbloggen. Idag handlar det om banker! Hur ska man tänka när man väljer bank/banker? Ju fler dess bättre eller lokalt före globalt?

Bankbluffen heter en bok utgiven 2009 skriven av Joel Dahlberg, till vardags journalist på affärssiten e24.se. Det är på många sätt en jättebra bok då den avslöjar alla bankens trix för att lura av vanligt folk på massor med pengar för mediokra eller i vissa fall riktigt dåliga produkter. Jag skulle dock inte rekomendera att läsa boken för någon som inte har ett väldigt starkt intresse för det är mycket grafer, tabeller och procentsatser och egentligen är poängerna ganska enkla så jag ska försöka sammanfatta dem i några få punkter

Rådgivare/Säljare –Banken har ofta personal som kallas för rådgivare, dessa är dock bankens säljare och har som främsta uppdrag att hjälpa banken att tjäna så mycket pengar som möjligt. De säljer in mediokra eller dåliga produkter till kunderna (några exempel nedan) bara för att dessa produkter är de som banken tjänar mest pengar på. De rekommenderar nästa aldrig direktägande i aktier, indexfonder eller amortering på lån.
Kort - banken tjänar mycket på kort, de tar många gånger först betalt av kunden för att ge ut ett kort och sedan av handlarna för varje transaktion. Mest tjänar de på kreditkorten (1,2% på varje transaktion), det är också därför de säljer in dessa så hårt. Små nichbanker erbjuder ofta gratis kort och i vissa fall (tex OKQ8 Bank) erbjuder man även kontant bonus på allt som handlas, detta gör aldrig storbankerna för de verkar känna sig säkra på att kunderna kommer stanna trots dyr och dålig service.

Komplexa produkter – Aktieindex obligationer, Fond i fond, ränteförsäkring etc. Banken säljer ofta in onödigt komplexa produkter då de med hjälp av dessa kan tjäna mer pengar samt ’lura’ kunderna mer då dessa inte förstår vad de köper. Fond i Fond tex. där man säljer fonder som investera i andra fonder, alltså kan man ta avgifter i två steg för samma förvaltning. Aktiefonder – Storbankerna driver de flesta av sina populäraste fonder så att deras profil matchar aktie index väldigt nära, de tar dock betalt för aktiv förvaltning. En ren indexfond är billig men följer index, en aktivt förvaltad fond är dyrare men ger åtminstone chans till bättre avkastning. Storbankerna har lyckats kombinera de två genom att ta betalt för en aktivt förvaltad fond medan det i praktiken är en indexfond de säljer. Det kan röra sig om någon 1% i högre avgift per år men blir stora pengar över tid.

Räntefonder – Räntefonder ger oftast låg men säker avkastning. Eftersom avkastningen är låg är det av yttersta vikt med låga avgifter men de som erbjuds av storbankerna har ofta relativt höga avgifter och ger knappt en avkastning som matchar inflationen

Bolån – Bankens största kassa ko är bolån och därför är banken intresserad av varje hundradels procent extra de kan få ut i räntemarginal de sätter den officiella räntan högre än vad som är befogat och vissa kunder accepterar den rakt av, andra förhandlar och får en lite bättre ränta. Banken rekommenderar sällan att man ska amortera som sparform utan säljer istället in fonder till spararen då kan de tjäna pengar både på räntan och fond avgiften. Allra sämst är detta om man köper korta räntefonder då dessa alltid har sämre avkastning än bolåneräntan.

Det enda vi kan göra som konsumenter och kunder är att byta bank, utmana de stora och välja de mindre eller välja att utnyttja den service som är bra hos en bank men inte lyssna på deras råd när det gäller den privata ekonomin. Hur som helst ligger vi i startgroparna för att byta från en av sveriges största banken till en mindre.

Vad har ni gjort, eller vad tänker ni om detta.

tisdag 20 december 2011

Julklappstips i sista minuten!



Har du fixat alla julklappar än? Om du fortfarande har julklappar kvar att ordna kanske du ska tänka i nya banor. Varför inte strunta i julklapparna helt och hållet? Går det inte att bortse från presenter så tänk i nya banor. Här kommer några tips:


Ätbarthembakt bröd eller kakor
hemgjort godis - min granne gör t. ex fantastiskt god chokladkola....

Drickbart
Te, någon färdig blandning eller varför inte skapa en egen julig mix?
Chai Latte MixEtt gott ekologiskt vin eller öl

Användbart & praktiskt
Eliq, visualiserar elförbrukningen i ditt hem
Ryggsäck på nyckelknippan, skippa plastpåsen när du handlar
Hjälmskydd med lås, låser fast din cykelhjälm och skyddar saden
Gästhanduk från Växbo lin


Pysslat
Fotoförstoring
Ge bort något stickat eller ännu bättre - lär någon att sticka eller virka
En personlig receptsamling

BarnPrylar som uppmanar till utomhuskul
Leksaker som lär barnen om miljö och återvinning
Medlemskap i Fältbiologerna eller Friluftsfrämjandet
Fler tips här

Upplevelser som räcker lite längreScience pass från Universeum el motsvarande
Årskort till Göteborgs museer el motsvarande
Presentkort på något studieförbund eller en föreläsningsserie
Tidningsprenumeration, bl. a Kloka hem har ett trevligt julerbjudande
Biobiljetter - hos mindre biografer kan du ge bort presentkort eller medlemsskap
En spellista på Spotify - den nya tidens blandband
Teaterbiljetter
Danslektioner




måndag 19 december 2011

Jag gör som Ernst!

Ernst

Jag gör som Ernst i år. Jag satsar på ätbart eller i alla fall komposterbart pynt och gör julmys på ett kick. Ikväll ska vi baka och dekorera pepparkakor och om det hinns med - några mer eller mindre traditionella pyntänglar.

– En gran kräver en del jobb. Ett lättare, men lika bra alternativ är att fösa ner granris i ett höganäskrus. Ta sedan blompinnar och sätt röda äpplen i dem. Tillsammans med granriset och en ljusslinga blir det väldigt fint. 

Efter den senaste stormen ligger det drivor av granruskor i trädgården, det är bara att tacka och ta emot. En och annan kotte kan man nog hitta också.

- Lägg Ingrid Marie-äpplen i en stor skål, bryt några grangrenar och lägg dem i äppelskålen.
Eftersom våra barn är förhållandevis tandlösa för tillfället så satsar vi på mer ätvänliga apelsiner och mandariner i år. En annan stor fördel med den här typen av julpynt är att det inte är så mycket att plocka bort om man som jag vill städa bort  julen redan till nyår.

söndag 18 december 2011

Alternativ julgran

Bild: med tillstånd från Wilma & friends

Nu har vi firat dotterns födelsedag färdig och det är dags att börja julpynta.
Förra året hittade jag den här häftiga julgranskulemobilen på bloggen Not Martha. Jag blev så inspirerad att jag planerade att skapa en egen variant men som med så mycket annat kring jul så hanns det inte med. Istället blev det vår sedvanliga plastgran som plockades fram.

 En annan kul variant på gran är Wilma & friends plattgran, pefekt för den trångbodde.

Ska du ha gran i år?

torsdag 15 december 2011

Gästinlägg: Vardagsvanor: fetma, groddar, balans och pengar

Frukt  

Så här i juletider är det lätt att all sans och balans försvinner, både vad det gäller mat och ekonomi. Här kommer ett gästinlägg från Karin som regelbundet gästbloggar om allt från resor till mat och kläder.

En mig närstående nu äldre man har många gånger retat gallfeber på mig genom sitt sätt att vara. Men jag har också insett att han på många vis är en förebild. Till exempel har han alltid haft en bra balans mellan ansträngning och vila. När han snickrar/målar/ gräver etc så gör han det engagerat i 1-2 timmar. Sen vilar han. Då sätter han sig vid datorn eller med en bok i 1-2 timmar. Sen går han igång med det fysiska arbetet igen. Så håller han på, lugnt och metodiskt till arbetet är färdigt. Det blir klart i rimlig tid, han gör sällan fel för att han är för trött och han får aldrig ont i kroppen! Som sjukgymnast har jag träffat otaliga patienter med tennisarmbåge, ont i ryggen eller knäna för att man intensivt ägnat sig åt något som man normalt aldrig gör och naturligtvis överbelastat sig. Någon som känner igen sig?? (jag gör det tyvärr).
I många år har han ägnat sig åt att grodda och varje kväll äter han en stor tallrik sallad där huvudbeståndsdelen är olika groddar. Han har tillverkat groddburkar själv genom att borra små hål i botten på billiga plastkrukor. Han täcker dem med ett porslinsfat och sköljer morgon och kväll. Det tar inte många minuter per dag och kostar inte många kronor heller. Jag groddar också men i perioder. Nu har denna period hållit i sig i snart två år så man får väl kalla det en vana.  Jag har alltså också alltid ekologiska, närproducerade och nyskördade grönsaker att tillgå för en mycket billig peng och det kan jag tacka inspirationen från denna man för.
Man pratar ju om att det är socioekonomiska faktorer som delvis ligger bakom problemet med fetma/övervikt idag. Förr var fetma ett tecken på pengar och hög klass (man hade råd att äta sig mätt) idag betyder fetma avsaknad av pengar och låg klass: man är hänvisad till den billiga skräpmaten. Jag kan inte hålla med om detta. Morötter, kål, potatis, bönor, havregryn och groddar mm är jättebilligt! Detta blir man inte tjock av att äta. Vatten är billigare än läsk. Havregrynsgröt billigare än söt yoghurt. Men skall man leva billigt, nyttigt och inte bli tjock så kräver det förstås tid. För det tar ju tid att laga till råvaror och att prioritera att laga mat från grunden verkar nedprioriterat idag med tanke på alla snabbmatskedjor, lunchmatställen och affärernas ökade utbud av färdigmat i färsk och fryst form.
Jag jobbar på ett sjukhus och har tillgång till en lunchmatsal där dagens lunch kostar 70 kr ca. Då ingår salladsbord, dryck, bröd och kaffe eller te. (Med rabatt och att jag inte äter i matsalen utan tar med mig maten kostar det 55 kr). Det är helt okej mat men absolut inte värt priset. En dag räknade jag ut vad den lunchlåda med rester kompletterade med en morot, en halv tomat och lite groddar kostade: ca 15 kr. Skillnaden mot 70 kronorsexemplet blir 55 kr ggr ca 300 arbetsdagar= 16500 kr på ett år. Dom pengarna kan man ha mycket roligt för. Det är absolut värt tiden i köket! (Men som jag skrivit om tidigare så är det inte bara jag som står i köket. Förutsättningen för att matlagningen i vår familj skall fungera är att alla i familjen ansvarar för matlagning olika dagar).

Jag är helt inne på Karins linje, ska jag "äta upp" mina pengar föredrar jag att göra något lite extra. Dessutom njuter jag desto mer när jag väl äter på restaurang.

tisdag 13 december 2011

Juligt - otraditionella pyntänglar

DSC01688

 Jag väntar fortfarande på att julkänslan ska infinna sig...I vår familj tar vi inte fram julpyntet, vare sig granar eller annat, förrän efter Lillasysters födelsedag som infaller veckan före jul. Däremot brukar vi ha lite adventspynt. Har man barn brukar man få hem pynt så att det räcker och blir över men det kan vara roligt att göra något nytt också.

Enkelt julgranspynt i gammaldags stil kan du göra av sockerglasyr och bokmärken.

Det här behöver du:


1 äggvita
2 3/4 dl florsocker
1/2 tesked ättiksprit
Smörpapper eller bakplåtspapper
Tråd och bokmärken


Så här gör du:
Lägg bokmärket på smörpapper och rita en cirkel cirka 2 cm utanför. Ta bort bokmärket och lägg en dubbeltråd till upphängning.Vispa äggvitan med florsockret och ättikspriten så att det blir en riktigt trögflytande smet. Häll över smeten i en sprits eller pappersstrut och spritsa i mitten av cirkeln, lägg på bokmärket och spritsa sedan en ram runt om. Se till att tråden täcks ordentligt. Låt medaljongerna torka ordentligt innan du lossar dem från pappret.

Här är några roliga varianter om man inte vill ha änglar som motiv, ekologiska hjältinnorTwilight eller Dynasty kanske? Seriefigurer går nog hem hos barnen.

onsdag 7 december 2011

Bokonsdag:(Omöjliga livsttilar)


(O)möjliga livsstilar

Det är svårt att undgå budskapet om att miljön är hotad och att vi alla har ansvar för att lösa problemen. I boken (O)möjliga livsstilar diskuteras olika innebörder av ansvarsförskjutningar, från stat till individ, som skett till följd av pågående individualiserings- och globaliseringsprocesser. 

Idag recenserar jag en bok som diskuterar olika samhällsvetenskapliga perspektiv och individualiserat miljöansvar. Den handlar om hur vi genom massmedier, informationskampanjer och reklam uppmanas att ändra våra vardagsliv och inte minst vår konsumtion i miljövänlig riktning - hur miljöfrågan har blivit en livsstilfråga.

Den här boken är förhållandevis tunn men tar ändå ett ganska brett grepp på vad som egentligen är ett miljöproblem, diskuterar miljöpolitik och hur fokus miljöfrågor flyttats från naturskydd till livstilspolitik. Parallellt med fokus på hållbar utveckling har även individen och dens ansvar för miljön kommit att bli allt viktigare. Man har gått från att kritisera den omiljövänliga produktionen till att lyfta fram den miljövänliga konsumtionen.
Boken diskuterar även globalisering och indivudualisering, två processer som verkar gå hand i hand. 



Trots allt tal om hållbar utveckling verkar en västerlänsk livsstil i grunden upprätthålla ett ohållbart system med överkonsumtion och exploatering av jordens resurser.Varför är det så svårt att förändra samhället  i mer miljövänlig riktning när de flesta verkar vara överens om att det är viktigt?

Ett annat intressant kapitel var det som handlar om livsstilsexperiment och alternativa sätt att leva, hur man genom att minska valsitutioner genom att t. ex dra ner på sin konsumtion eller välja bort att använda livsmedlesbutiker. De personer som beskrivs är Colin Beavan, även känd som No Impact Man, Vanessa Farquharson som ändrade en sak om dagen i mer miljövänlig riktning under ett år samt "Matti Virtanen" i Helsingfors som lever som freegan. De tre exemplen visar hur man kan bryta mot rådande normer i samhället och hur det omfattas av omgivningen.


Så mycket böcker, så lite tid...
Jag tyckte att det var kul att titta litteraturförteckningen också, där hittar man allt från Walden till den gamla klassikern "Handla miljövänligt" från 1988 och Elin Wägners Väckarkklocka. Jag blev också sugen på att läsa Daniel Millers A theory of shopping och Sleeping Naked Is Green: How an Eco-Cynic Unplugged Her Fridge, Sold Her Car, and Found Love in 366 Days av Vanessa Farquharson.

Om författarna
Ylva Uggla är docent och biträdande lektor i sociologi. Hon disputerade 2002 på avhandlingen Environmental Politics and the Enchantment of Modernity. Mercury and Radioactive Waste Disposal in Sweden. Därefter har hon arbetat med forskning om miljöpolitik, reglering och riskhantering.
Linda Soneryd är filosofie doktor (Örebro, 2002) och docent (Stockholm, 2008) i sociologi. Mellan 2003 och 2011 var hon verksam på Score (Stockholm Centre for Organizational Research) som forskare och under några år som forskningsledare och biträdande föreståndare.

tisdag 6 december 2011

Swoppa mer i jul

christmas 2007


Bild: paparutzi

Bytt är bytt och kommer aldrig tillbaka.

Det har blivit allt vanligare att byta prylar (och tjänster) med varandra, varför inte passa på att byta lite så här innan jul?  Här är några idéer på saker som kan bytas innan jul


  • juklappspapper (bra om du har tröttnat på de 7 rullarna du fyndande på förrförra årets januarirea)
  • julpynt ( kan vara både köpta eller pysslade)
  • urvuxna tomtekläder och lucialinnen
  • julkakor (alla tar med 1-2 sorter så att det räcker till flera) - fler tips här
  • julpyssel  - kanske har du färdiga pysselkit liggandesom du aldrig påbörjat
  • julkort
  • julgodis (skicka gärna med receptet också?
  • julbak (knäcke, vört eller liknande)

Efter jul
Fick du presentkort till affärer du inte brukar handla hos eller andra julklappar som inte riktigt vad sådant du hade önskat dig? Varför inte ordna en mellandagsswap med vänner och bekanta? Bättre att sakerna kommer till användning än att de blir liggande i garderoben.




måndag 5 december 2011

Små barn – kraftfulla konsumenter

20d_4165_1612crop-75

Bild: Indiana Stan


Barn och konsumtion är alltid ett intressant ämne. I februari i år bloggade jag  t. ex om dokumentären Köpgalna barn (en något missvisande titel då den heter Consuming kids i original), som du kan se här.
Hur stort inflytande har barn egentligen på sina föräldrars plånböcker? Större än vi vill erkänna förmodligen. Medvetenheten hos barn kryper allt längre ned i åldrarna, jag märkte själv en enorm skillnad när mina barn började skolan. Barn har den senaste tiden allt mer kommit att uppmärksammas som aktiva och kraftfulla konsumenter, något som egentligen inte förvånar om man tänker på att:

• Dagens svenska barn har mer pengar att röra sig med och köper mer än tidigare generationer.
• De blir aktiva konsumenter i allt yngre åldrar.
• De möter allt mer subtila reklammeddelanden i sin vardag.
• De har mer inflytande på föräldrarnas konsumtion än någonsin tidigare.

Erika Lundby är doktorand inom socialt arbete på Linnéuniversitet i Kalmar. Hon forskar framförallt om barns konsumtion. Hennes avhandling behandlar barns relationer i förhållande till ekonomiska resurser och konsumtion.Som ett led i avhandlings­arbetet har hon sammanställt vad forskningen hittills visat om 7- till 12-åringars konsumtion (se under mer). Hon har även intervjuat nioåringar och kommit fram till att hos dem används konsumtion för att behålla platsen i gemenskapen, i gänget. Här kan jag se ett problem om barnen inte har ekonomiska möjligheter (eller föräldrar som vill lägga pengarna på sånt) att hänga med i kamraternas köpvanor. När ska barnen få mobiltelefoner t. ex.

När barnen blir något äldre, i 10-12 åldern blir de intressant nog mer skeptiska till reklambudskap. Det är något jag ser fram emot! Mina 7 & 8-åringar verkar gå på precis vad som helst och har väldigt svårt att skilja på reklambudskap och fakta.

Mer
Ont om pengar – det vet barnen om
Kunskapsöversikt över barns konsumtionsmönster av Erika Lundby (Växjö universitet, 2008)
Det kostar på att vara tonåring





söndag 4 december 2011

London calling

DSC01083

Första veckan i december har varit intensiv som vanligt. De två senaste åren har jag varit på en stor konferens i London. Det är långa konferensdagar och sociala aktiviteter varje kväll men väldigt väldigt roligt och intressant! Det blev även ett tillfälle att återknyta bekantskapen med några av mina cykelkompisar från Cycling for libraries som också var på konferensen.

På torsdagen efter att konferensen slutat tog jag tunnelbanan till St Pauls för att promenera vidare till Tate Modern. Gångstråket passerade precis förbi Occupy Londons tältläger så jag passade på att ta mig en titt. Det verkade ganska lugnt, kanske var det på grund av regnet.

Lyckliga britter trots allt
På tnnelbanan hittade jag ett nummer av the Evening standard där jag hittade en intressant artikel om att britterna är rätt nöjda med tillvaron. I den tredje största lyckoundersökningen någonsin i Storbritannien konstateras att britterna är förhållandevis lyckliga och nöjda med sina liv trots den ekonomiska oron. Man talar t.o.m om en "Blitz spirit", dvs att människor koncentrerar sig på vad som faktiskt är bra i deras liv, familj och vänner snarare huruvida de har råd att åka på en semester. Men undersökningen gjordes i april så forskare varnar för att det fina aprilvädret och det kungliga bröllopet kan ha gjort de tillfrågade extra glada ;-)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin