onsdag 30 juni 2010

Och boken går till...

utlottningsbild

Lördagen den 19 juni lottade jag ut boken JA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop (läs min recension här). Vinnare blev Carola!


Mitt bästa tips är att ge bort utsläppsrätter, vilket kan kompensera för en eventuell bröllopsresa.

Grattis! Hör av dig till mig så skickar jag boken!

Bokonsdag: Uteliv med barn

Uteliv med barn


Äntligen är det sommar, varför inte passa på att ta med barnen ut i naturen! Nya boken Uteliv med barn är full av tips och idéer på roliga och genomförbara aktiviteter för hela familjen, allt från dagsturer, cykelturer till kanotutflykter och mycket annat.
Boken är skriven av Anders Villumsen som vill inspirera föräldrar att ta ut sina barn i naturen och här bidrar han med de erfarenheter han samlat på sig med både egna och andras barn och ungdomar.

Boken inleds med förslag på hur man kan lägga upp ett utekalas. Här får man tips på allt från lämplig klädsel till lekar, mat och utrustning. Längre fram i boken kan man läsa om exempelvis cykelsemester, dagsturpaddling och en skidtur. Insprängt mellan utflykterna finns längre stycken om allt från psykologi till hur man fotograferar barn men även tips om hur man håller barn nöjda och glada ("ta alltid med extra vantar"), att vanliga blöjor är bättre än byxblöjor i fält (men hur tygblöjor funkar minst lika bra) och hur man bäst förebygger skavsår på både barn och vuxna.
I friluftslivet är mat viktigt och boken ger tips på olika rätter som funkar bra att förbereda hemma (pinnbröd) eller att laga på stormkök, stekhäll eller i stekgrop när man är ute på längre turer. Frystorkat är sällan en hit med barn så det är värt att satsa lite extra på maten, både vad det gäller smaksättning och så att man får i sig tillräckligt med energi.

Det jag gillar med boken är att den uppmuntrar till men inte romantiserar uteliv med barn. Syskonkonflikter försvinner t. ex inte bara för att man är ute i naturen. Författaren har många bra tips på vad man ska tänka på när det gäller små barn i naturen men också hur man gör äldre barn delaktiga och hur man ger tonåringar lagom mycket frihet.
Längst bak i boken finns bland annat en utrustningslista och information om allemansrätten men jag saknar faktiskt ett index så att man kan söka efter rätter och annat.


Om författarenAnders Villumsen har lång erfarenhet av uteaktiviteter med barn, både privat och i sin yrkesverksamhet. Han är uppväxt med friluftsliv sedan tidig barndom. Hans naturintresse inspirerade honom till att läsa biologi och han blev sedan lärare i biologi och kemi. Med sina egna barn har han fortsatt utelivet under alla årstider. I sitt företag Vill Ut håller Anders föreläsningar och kurser om friluftsliv med barn.

Tips!
Om du går med i Adlibris bokklubb "Leva i familj" kan du köpa Uteliv med barn för bara 169 kr inkl frakt! Erbjudandet gäller till och med den 2010-07-31. Provläs boken his Adlibris
Kika även på Vildmarksbibliotekets webbplats, där hittar du många inspirerande vandringsböcker men även böcker om friluftsmat och hur man vandrar med lätt packning.

Från och med imorgon drar jag i gång tema semester här på bloggen!

tisdag 29 juni 2010

Höj veckopengen - bli pantletare!


Fotograf/Källa Returpack

Ett bra sätt att höja din veckopeng ett snäpp är att hålla ögonen på din mamma och pappa. Det är enkelt: När de städar undan efter maten, se då bara till att de inte slänger några burkar eller plastflaskor i soporna. Slänger de ändå så har du egentligen bara ett val: att själv ta hand om burkarna och flaskorna. Spara dem i en plastpåse och panta dem nästa gång ni handlar. Kom ihåg, du får 50 öre för varje burk och upp till 2 kronor för flaskorna.

För några månader sedan började vi ge barnen veckopeng. Motprestationen är att städa sitt rum och hjälpa till med småsysslor här hemma. För större ärenden och jobb kan de få en extra guldtia. Sedan jag skadade knät har andelen småsysslor ökat (som att de själva måste bära ner sin smutstvätt respektive ta hand om sin rena tvätt) men också möjligheten att tjäna extra slantar genom att lämna och hämta mina biblioteksböcker exempelvis. Storebror håller på att spara ihop till ett Nintendo DS (han måste spara ihop halva kostnaden själv) så han är väldigt motiverad. Lillasyster vill gärna få sin veckopenga i enkronor för då känner hon sig rik ...

För äldre barn (11-16) finns möjligheten att i sommar göra både nytta för miljön och tjäna lite extra pengar genom att bli pantletare. Det är tredje året i rad som Returpack drar igång sin pantletarkampanj, i år pågår den t.o.m 29 augusti. Den som vill bli pantletare går in på www.pantamera.nu och anmäler sig. När anmälan kommit till Returpack skickas ett paket hem som innehåller en pantbag, en t-shirt och en plånbok. Dessutom kan den som vill, ladda ner sina egna visitkort och flygblad från hemsidan. Tävlingen som är kopplad till kampanjen innebär att den som pantat mest vid kampanjens slut vinner en pantamera-cykel. Dessutom delas flera andra- och tredjepriser ut. Enligt Returpacks egna statistik, finns i runda slängar 200 miljoner kronor att hämta i form av icke återvunna burkar och PET-flaskor.

Pantbloggen hittar man fler tips!

måndag 28 juni 2010

Matmåndag: smaklust på nätet



Bild: Jan Pontho/Eldrimner

Sverige är fullt av fantastiska mathantverkare! Människor som skapar livsmedel genom hantverksmässiga metoder. Deras produkter präglas av vårt lands kultur och traditioner, men följer med i tiden och hämtar inspiration från hela världen. Det svenska klimatet ger också unika förutsättningar vilka varierar från norr till söder. De många soltimmarna per dygn i Sommarnorrland och de kalkrika jordarna på Gotland …
Jag har tidigare skrivit om Smaklust vid ett flertal tillfällen, bland annat lottade jag ut biljetter till förra årets matmässa. Nu har Eldrimner, Sveriges centrum för mathantverk, som står bakom Smaklust tagit fram en karta på internet som gör att du hittar till de lufttorkade skinkorna, älgsalamin och de rökta korvarna. I Göteborg står brödet i fokus, på kartan hittar man Alvar & Ivar, Cum Pane och Smakfyllt Bröd & Butik.
Att resa efter denna Sverigekarta ger dig unika upplevelser av smaker, men också av att träffa människan bakom hantverket. Du får handla direkt från den hand som varit närvarnade genom hela produktionskedjan och ta del av den passion och enorma kunskap som krävs för att vara mathantverkare. Titta in i mejeriet, se hur man röker i rökkåta eller ta en fika i fårhagen. Upplevelserna är oändliga!

Titta på kartan här!

fredag 25 juni 2010

Glad midsommar!

Midsommar vid Siljan

I år tar inte bloggen semesterstängt. Istället kommer jag att blogga lite mer sällan och med fokus på hållbar semester. Själv kommer jag att semestra på hemmaplan i sommar. I januari skrev jag att vi hade planerat att åka på charter i sommar men det fick vi boka av på grund av min operation. Jobbresan till Norge med tåg rök också av samma anledning. Däremot ska jag besöka New York för första gången i september. Det ser jag fram emot. Det kommer att bli en resa med fokus på upplevelser snarare än shopping. En av mina ambitioner är att försöka intervjua Judith Levine, kvinnan som inspirerade mig till mitt köpstopp. Har ni "gröna" New York tips får ni gärna lämna en kommentar nedan!

Hoppas att ni får en fin midsommar!

torsdag 24 juni 2010

1 0 saker: Köksrensning

Mouli

Bild: Noel C. Hankamer

Jag har inte rensat så aktivt på sistone (om man inte räknar maskrosor och annat ogräs) men häromdagen upptäckte min mor små döda djur i en av kökslådorna så det var bara att avsätta någon timme och ta i tu med att städa ur dem. Storebror hjälpte till så det var ganska snabbt avklarat.

10 saker


På köpet fick jag rensat lite bland köksattiraljerna.
För ett tag sedan frågade sig Irene med bloggen Feng shui - harmoni hemmet hur många köksmaskiner man egentligen behöver? Jag har tidigare frågat mig vilken betydelse köket och köksutrustningen har när det gäller vår matlagning?Vi har en hel del köksmaskiner men de flesta används ganska flitigt eftersom vi lagar en hel del mat. Jag lagar dessutom ganska mycket (vegetarisk) mat från grunden.

Topp 6

  1. Vattenkokare - jag kan inte leva utan vattenkokaren, vi sliter verkligen ut våra
  2. Elvispen - eftersom jag i perioder bakar rätt mycket
  3. Handmixern med tillbehör - till allt från aioli till smoothies.
  4. 7 år gammal foodprocessor - används till hummus, yogurtglass, coleslaw... etc
  5. Min Mouli-Julienne - används främst till Janssons Frestelse (se bild ovan)
  6. Mockamaster - används 2-4 ggr i veckan, på helgen och när vi har gäster.
Övriga maskiner
  • Brödrost - på helgen äts det rostade mackor med marmelad
  • Våffeljärnet - används någon gång i månaden till våffemackor (istället för en smörgåsgrill).
  • Hushållsassistent - min mammas gamla som används vid bakning någon gång i månaden
  • Riskokare - används när vi har sydstatsmatskvällar (minst 4 gg per år och vi brukar vara 8-20 pers )
  • Fritös - se ovan
Det blir en hel del maskiner men micron gick sönder och hittills har vi klarat oss bra utan den. Länge klarade vi oss även utan brödrost när den vi fick i bröllopspresent gick sönder. Vi rostade helt enkelt i ugnen. Micron saknar jag mest när jag ska värma rester. Sen har vi ingen kolsyreapparat, bakmaskin eller espressomaskin. Ingen draughtmaster eller glassmaskin heller

Mer
How to setup a minimalist kitchen part 1 – things to avoid

onsdag 23 juni 2010

Bokonsdag: två aktuella trädgårdsböcker

Idag skriver jag om två trädgårdsböcker, En lisa för själen och Slow gardening som har en del gemensamt. Bägge böckerna tilltalar mig som har ett rätt avslappnat förhållande till mitt odlande. Jag gillar att rehabilitera grannarnas utdömda plantor så mina rabatter skulle inte vinna några priser på Chelsea flower show. Jag låter mossan växa fritt i gräsmattan och ägnar mig mer åt att pyssla om komposten än att rensa ogräs. Jag hade inga större trädgårdsambitioner när jag flyttade till hus men jag blev förvånad hur avslapppnande det är att bara gå och räfsa lite barr eller rycka grästuvor mellan plattorna när man kommer hem från jobbet.

lisa

Den här boken fick jag tips om via Hannele och mitt bibliotek.
En lisa för själen - trädgård som terapi och friskvård är en bok om trädgårdens läkande kraft.I inledning skriver författaren om hur allt fler människor mår dåligt i vårt samhäller. En del väljer att downshifta för att tid och kraft. Författaren menar dock att det inte behöver en sådan dramatisk förändring för att vi ska må bättre. Det viktiga är istället att komma nära naturen.En liten radhusträdgård eller några krukor med pelargoner räcker för det handlar om att njuta av det lilla.

Trädgårdsarbete har på senare år fått erkännande som en av de bästa metoderna mot depression och utmattning. Det är egentligen ingen nyhet, redan på 17- och 1800-talet kände man till naturens läkande kraft. Men även i vår egen trädgård kan vi använda oss av denna kunskap för att bli gladare, friskare, mer harmoniska och kreativa.

I En lisa för själen får man möta olika människor som hämtar kraft ur sina små och stora trädgårdar. Trädgårdsterapin i Alnarp återkommer på flera ställen i boken, men det handlar även om promenaders välgörande kraft är för och hur man skapar en trädgård som tilltalar alla sinnen. En trädgård är inte något som man åker iväg och köper på en en helg utan något som skapas under tid. Boken uppmanar även till att ha stökigare trädgårdar, att se skönheten i en vildvuxen trädgård och att våga skippa golfgreenen till gräsmatta.

Om författarna
Eva Robild är känd som trädgårdsskribent, men skriver också om stresshantering. I sin trädgård får hon odlingserfarenheter, men ännu viktigare är den som en plats för vila och återhämtning. Annika Christensson är är förskolläraren som sadlade om till trädgårdsfotograf.

slowgard

Den här boken handlar om att få en prunkande trädgård eller balkong - till en liten kostnad och med minsta möjliga klimatpåverkan. Budskapet är enkelt: Trädgård är något du skapar, inte köper. Jobbar du med och inte mot naturen, och undviker att försöka göra allt på en och samma gång, kommer naturen att hjälpa dig på traven. Slow gardening, som slow food, innebär dessutom att man tar sig tid att njuta, både av målet och vägen.

Boken är i botten en rätt grundläggande trädgårdsbok som passar för både stora och små trädgårdar. Man får lära sig om sådd, odling & förodling, hur man beskär & förökar, att förebygga och försvara mot ogräs, skörd och vilka växter som trivs var.
Boken är full av återbruks och återanvändningstips, allt ifrån att odla i gamla kakburkar till hur man bäst fyndar i containrar. Jag gillar tipset om att använda gamla champagnelådor till fönster- eller balkonglådor.

Boken är översatt och anpassad till svenska förhållanden av Inger Palmstierna, en mycket etablerad och erfaren trädgårdsförfattare som är hortonom i grunden. Hon har gjort ett mycket bra jobb eftersom boken inte känns översatt. Det är bara vissa av bilderna som skvallrar om att boken inte är svensk.

Om författaren
Trädgårdsmästaren Alys Fowler var den som i Storbritannien lanserade begreppet "slow gardening" att jämföra med "slow food". Hon är känd från BBC:s Gardeners' World. Hon har arbetat på New York Botanical Garden och Royal Botanic Gardens i Kew

tisdag 22 juni 2010

Cykeltisdag: springcyklar

Born to be wild, Vauxhall.

Bild: tubb

Efter att ha tjatat, tragglat med stödhjul och t.o.m använt mig har mutor har Lillasyster äntligen lärt sig cykla. Medan Storebror cyklade utan stödhjul redan som treåring har Lillasyster varit mer svårstartad. Lösningen för oss blev en sk. springcykel. En Springcykel har inga pedaler, då barnet sätter fart med sina fötter och bromsar genom att sätta ner fötterna i marken. De finns i alla möjliga utföranden, både i trä och aluminium.

På klassiskt köpstoppsmanér köpte vi dock ingen egen springcykel utan lånade grannens egentillverkade variant. De har helt enkelt monterat av tramporna på en vanlig cykel. Det tog bara någon vecka, sedan hade Lillasyster koll på balansen och kunde fortsätta med en vanlig cykel. Kul!

måndag 21 juni 2010

Matmåndag: våfflat

bompa's waffles

Bild: suttonhoo

Hur ofta använder du ditt våffeljärn? Våfflor är gott, särskilt matigare sådana, men om jag ska vara ärlig så gör vi nog mer varma mackor än våfflor i vårt våffeljärn. Jag hittade en kul blogg www.waffleizer.com/ där Dan gör att för att besvara frågan "Will it waffle"? Han har testat att köra allt från koreansk mat till cupcakes. Vissa maträtter gör sig bättre än andra i våfflat tillstånd... Varför inte låta dig inspireras och testa själv? Det skulle även kunna vara ett perfekt sommarlovsprojekt för barnen

söndag 20 juni 2010

Favorit i repris! Stäng av tv:n, shoppa mindre och jobba på din relation i vardagen

Banksy kissing policemen stencil, Brighton

Bild: simonbooth (Banksybild från brighton)

Idag fortsätter jag på tema kärlek...När jag jagade trasiga länkar på bloggen hittade jag det här inlägget från februari 2009

"- Någon sa till mig att vi i Sverige byter kök vart fjärde år. Om våra relationer fungerade bättre skulle vi sannolikt konsumera mindre, eftersom vi skulle vara lyckliga på ett grundläggande och äkta sätt. Ibland är vi inte medvetna om vad vi saknar och försöker köpa oss lyckliga, vilket leder till överkonsumtion av saker, möbler, kläder, mat osv. Ju bättre sexliv, desto bättre för miljön, skulle man kunna säga!"
När DN sjösatt en ny del på sin webb, tipsade "Livsstil"och Livsstils nya relationsexpert, Eva Sanner, om hur man får fart på kärlekslivet vilket enligt henne även leder till att man tröstshoppar mindre...

Läs mer i DN

lördag 19 juni 2010

Utlottning: JA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop

utlottningsbild



Boråsarnas röda klänningsskulptur med klonade grodor är den i särklass dyraste bröllopspresenten till kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Men vad kan man ge i bröllopspresent som är etiskt och miljömässigt hållbart? Nu har du chansen att vinna JA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop (läs min recension här)

Att du behöver göra för att delta i utlottningen är att lämna en kommentar med tips på en bra etiskt och miljömässigt hållbar bröllopspresent, senast 23/6. Glöm inte att lämna din e-postadress. Har du en egen blogg får du gärna tipsa om utlottningen! Du kan använda bilden ovan (finns att länka in från Flickr här)

Utlottningen är avslutad!

Själv firar jag och barnen med prinsesspicknick idag!

fredag 18 juni 2010

Inredningsfredag: smart compact living



Bild: Fotograf Matti Marttinen

Man ska bara köpa det utrymme man behöver

Förra fredagen var det premiär för Add a rooms minihus One+Sommarsalongen vid Ulriksdals slott. Huset under Sommarsalongen är inrett av Rigetta Klint, Slowfashiohnouse,

Add a rooms påbyggbara minihus är ett nytänkande och smart hus ritat av danske arkitekten Lars Frank Nielsen. Add a rooms minihus fungerar som ett litet sommarhus eller som en påbyggbar del till ett befintligt hus.
Minihuset kan kopplas ihop och växa efter behov. Grundutförandet är 15 kvm.

‐ Man ska bara köpa det utrymme man behöver. Om familjen blir större efter några år kan huset enkelt också bli större, säger danske arkitekten Lars Frank Nielsen.

Arkitekten Lars Frank Nielsen, ONEN design, har ritat husen och han har en bakgrund som grundare av arkitektfirman 3xN, känd för den danska ambassaden i Berlin och en rad signifikanta byggnader i Danmark och internationellt www.onen.dk. Det dansksvenska samarbetet har lagt stor vikt vid smarta lösningar och enheter som på ett unikt sätt kan kopplas ihop. Husen binds ihop av stora verandor med möjlighet till både utekök och utedusch.
Uterummet blir en del av huset och gränserna mellan ute och inne suddas ut. Materialen är av hög kvalitet och det gedigna huset ska hålla i generationer.

Vad kostar då ett hus? Ett komplett minihus klart för användning inklusive terrass, pergola och helisolering (15 kvm) kostar 252 000 SEK. Vill man ha kök och bad blir det 348 000 SEK.

torsdag 17 juni 2010

Mina funderingar kring minimalism

Master of meditation

Bild: with permission from Dan Wiklund

Sedan en tid tillbaka har jag följt ett flertal bloggar som fokuserar på sk. minimalism. Jag började följa dem eftersom jag ett längre tag intresserat mig för frivillig enkelhet. Som jag ser det är minimalism en mer extrem form av frivillig enkelhet. Men även när det gäller minimalism finns det extremer. Jag tror dock att det handlar om att hitta sin egen fungerande form av minimalism. Jag är inte typen som vill kunna leva och jobba digitalt "ur en kappsäck" (och jag är inte den enda). Jag tycker heller inte egentligen att man ska rensa för rensandets skull. Minimalism handlar inte om vem som har minst prylar när den dör. Däremot bör man titta på sitt liv, titta på sina saker och se om de speglar vem man är och framförallt vem man vill vara.
Det handlar mycket om personlig utveckling och att leva ett medvetet liv.

Hur lever du? Hur vill du leva? Vad är viktigt för just dig? Träning? Trädgård? Matlagning? Böcker och läsning? Familjen? Jobbet? Och i slutändan så är ju prylar ändå bara prylar...

Vem är vem?
Är du nyfiken på minimalistbloggare? Här är några av de som jag följer:


You don't have to get rid of everything to become a minimalist - being a minimalist is about prioritizing, organizing and simplifying. The Everyday Minimalist

Mindre extrema

"Minimalism is about becoming a high connoisseur of life"
Mer extrema
Mer
Minimalism Is the New Consumerism
26 essential ways to start to achieve minimalist freedom.
"Minimalist blogs and tumblelog"
15 Ways to Become a Minimalist Today

onsdag 16 juni 2010

Bokonsdag: Ny bok om ekologiska bröllop


Med tanke på att Sverige har drabbats av bröllopsfeber, passar det bra att recensera en bok om ekobröllop idag.


"Jag vill visa att det går att få ett glamouröst och romantiskt bröllop och samtidigt visa omtanke om vår omvärld"

JA! er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop är skriven av Katharina Brunat som fick idén till boken när hon för två år sedan gjorde ett reportage om ekobröllop i Camino nummer 5. Katharina Brunats önskan är att boken ska inspirera fler brudpar att vara miljömedvetna och socialt ansvartagande när de planerar sina bröllop. Utan att för den sakens skull göra avkall på vare sig känsla, kvalitet, lyx eller budget.

"Alla kan göra något. Om ni tar med er bara ett endaste tips från denna bok i planeringen av ert bröllop så vill jag påstå att syftet är uppfyllt"

Här hittar man tips för allt från svensexan (undvik plastiga detaljer och skämtprylar som bara håller en dag), till inbjudningar (skriv för hand), skönhet (byt ut lösnaglar eller nackellack mot en bra polerare och nagelolja), kläder (låna, hyr eller återanvänd) och bröllopsresemål (klimatkompensera).
Jag gillade även att läsa om de två ekobröllopen på slutet. Hur de tänkte och vad de var mest nöjda med. Men också om de där fantastiska sakerna som inte kan fås för pengar, som en en regnbåge på sitt bröllop.
Längst bak finns en källförteckning med bok- och länktips för den som vill läsa mer om ekobröllop. Boken är naturligtvis tryckt på miljövänligt papper och bröllopsfotografen Martina Thalwitzer står för de inspirerande bilderna.

EcoBride
Katharina Brunat driver även EcoBride.se för att inspirera fler att arrangera ekobröllop, bröllop som sker i samklang med naturen och vår omvärld utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet eller budget. På EcoBride.se hittar du praktiska tips, nyheter och inspiration för ekobröllop. Inom kort lanseras även ett företagsregister som förenklar för brudpar att hitta produkter och tjänster för ekobröllop och ett forum därbrudpar kan utbyta tips och erfarenheter med varandra. EcoBride erbjuder bröllopskonsultationer och eko-möhippor samt utbildar företag att kunna svara på sina kunders eko-önskemål.

Missa inte utlottningen av den här boken på lördag!

Mer
DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing svarar på läsarnas frågor om bröllop

tisdag 15 juni 2010

Vill du prova på ett nytt, lustfyllt och miljösmart liv i ett år? (Göteborg)

Archipelago evening

Bild: med tillstånd från /with permission from Dan Wiklund

Jag har tidigare bloggat (och föreläst för) projekt som Klimatpiloterna i Kalmar och Askersund, samt Hållbar vardag i Gävle. Just nu söker man personer och familjer i Göteborg som vill "leva livet fullt ut". Projektet heter Leva livet och är ett samarbetsprojekt mellan Göteborgs Stad och Familjebostäder. Det kommer att pågå under ett år med start hösten 2010 för dig som deltar. Anmäl ditt intresse senast 25 juni.

Sökes

Dig och din familj som bor i villa eller hos Familjebostäder och vill leva livet på ett miljösmart sätt, gillar utmaningar och gärna vill synas i media tillsammans med mer eller mindre kända göteborgsprofiler.

Erbjudes
En ny, spännande syn på livet i göteborgsprojektet ”Leva livet”. Du får personlig coachning för att utveckla en hållbar livskvalitet för dig och miljön, testa nya vanor och dela upplevelserna med andra.

Nyfiken?
Om du bor i villa kan du lämna din intresseanmälan och ställa frågor till Maria Ivarsson, kretsloppskontoret, 031-368 27 61, 0707-54 07 90, eller via mejl till maria.ivarsson@kretslopp.goteborg.se. Om du bor hos Familjebostäder kan du lämna intresseanmälan och ställa frågor till Lena Karlsson, Familjebostäder på tel. 031-731 67 65 eller via mejl lena.karlsson@familjebostader.goteborg.se.

Sista anmälningsdag 25/6
Skriv ett kort mejl och berätta vem du är och varför du vill vara med. I första hand kommer erbjudandet att gå till dem som bor i villa eller hos Familjebostäder.

Cykeltisdag: Ladda mobilen när du cyklar!



Bild: Nokia / Newsdesk

Jag går fortfarande kryckor men längtar alldeles väldigt till att jag får börja cykla igen. Om en eller två veckor när jag kan böja knät tillräckligt ska jag i alla fall kunna cykla på min träningscykel men mitt mål är att kunna ta en riktig cykeltur innan sommaren är över.

Nokia introducerar "Nokia Bicycle Charger Kit", en laddare och dynamo och en mobilhållare för cykeln. När man har monterat Nokia Bicycle Charger Kit använder dynamon cykelhjulens rörelse för att skapa energi till mobilens batteri. Strömmen levereras till mobilen via ett 2mmstandardjack.
Enligt Nokia är det här "en viktig produkt av två anledningar, dels är det en bra lösning för människor med begränsad tillgång till elektricitet, dels ger cykelladdaren möjlighet att ta mer ansvar för miljön. Och cykling är på många ställen i världen det absolut vanligaste sättet att förflytta sig, därmed drar man mer nytta av sitt dagliga cyklande genom att också kunna ladda mobilen med cykelns hjälp".

Utan att ha provat måste jag säga att det är en toppenlösning för den som vill ladda mobilen "på väg". "Nokia Bicycle Charger Kit" kommer enligt uppgift att finnas till försäljning innan året är slut.

måndag 14 juni 2010

Matmåndag: Leva billigt

latest capitalist outrage

Bild: i,max

Efter en och en halv veckas sjukskrivning från bloggen är jag nu "tillbaka i sadeln" även om jag fortfarande är hemma. Jag vill passa på att tacka alla som har bidragit med gästinlägg och er läsare som lämnat kommentarer. Förhoppningsvis har ni hittar någon ny favoritblogg att följa!

Via Get Rich Slowly hittade jag till Jeffrey som bloggar på Grocery Coupon Guide. Under maj månad bestämde han sig att se om det gick att äta bra för bara en dollar om dagen. Bakgrunden till experimentet var en diskussion mellan Jeffrey och hans syster huruvida det gick att äta bra hälsosam mat på bara 1 dollar om dagen. Jeffrey klarade faktiskt utmaningen trots magsjuka och att hans syster krävde att han skulle laga mat som även andra uppskattade.Han lyckas även med konststycket att donera både extra mat och andra förnödenheter till välgörande ändamål under projektet.



Att projektet blev så pass framgångsrikt som det ändå blev bygger på att Jeffrey utnyttjar kuponger, korterbjudanden och specialerbjudanden till max. I USA finns det möjlighet att dubbla och trippla kuponger vilket innebär att man nästan kan gå plus minus noll på att handla om man planerar bra. Han har också möjlighet att handla ofta vilket också måste tas i beräkning. Själv undviker jag att gå in i butiker, även livsmedelsaffärer om jag inte måste.

Frågan är om går det att leva på motsvarande 1 dollar ( drygt 8 kr), om dagen i Sverige?

lördag 12 juni 2010

Gästinlägg: När bara en vill leva enkelt

my family_at sea

Bild: flavijus

Dagens inlägg funderar över hur man får ihop ett familjeliv när bara en vill leva enkelt. Det är skrivet av Susanne, en före detta hemmamamma som gillar att baka, återvinning, frivillig enkelhet och marmelad. Hon har 3 underbara barn. I hushållet ingår även en make, en kanin, ett marsvin, en hamster och x antal fiskar. Hon vill ha höns, solvärme, pelletspanna, vindsnurra och en avfallskvarn. Bråttas med två tonåringar, en 7 åring, tidsbrist och pengabrist. Hon avskyr sopor och att vara som alla andra.. Läs mer på hennes blogg http://hemmamammansliv.blogspot.com/

Jag funderade över detta med olikheter. Dras man till varandras olikheter? När maken och jag träffades var vi "normala" båda två. När vi fick barn ville jag vara hemma och ta hand om barnen. Jag ville vara mamma på heltid. Något ekonomin inte tillät. När L föddes fick det bära eller brista och jag sa upp mig. Jag jobbade natt och min mage sa ifrån så jag hade gjort mitt där i alla fall. Vi klarade oss med nöd och näppe. Här började vi utvecklas olika. Vi hade säkert varit olika från början eller så var vi lika men jag har kommit på att jag inte vill vara "normal". Jag vill inte vara som "alla andra". Jag började uppskatta dom små sakerna i livet. Fågelkvitter på morgonen, doften av nybakt bröd, barnkramar, barnskratt. Vi har bara en jord och jag vill vara med och "rädda" den. Jag sopsorterar allt jag kan - maken slänger allt i samma tunna. Jag sätter i lågenergilampor, stänger av alla apparater, all golvvärme och handdukstorken - maken sätter på dom. Jag lappar, lagar och försöker låta bli att köpa saker - maken köper nytt och slänger. Han vill vara som grannen eller bättre än grannen. Hur gör man när en vill leva enkelt och en inte vill det?? Jag är en storslukare av bloggar, hemsidor och böcker om att leva enkelt, frivillig enkelhet, simple living och allt vad det heter. Det känns som om jag har hittat hem. Att det är vad jag längtat efter hela livet. Jag funderar starkt på att leda en studicirkel av typen tidsverkstad och har varit i kontakt med Fredrik Warberg ett par gånger. Men hur ska jag kunna leda en tisdverkstad när jag inte ens kan omvända min egen make??

Jag vill leva mer miljövänligt, växla ner och jobba mindre, känna tacksamhet över det jag har och sluta konsumera. Hoppa av ekorrhjulet med andra ord. Maken vill att ekorrhjulet ska snurra fortare och fortare. Han vill konsumera mera. Medans jag vill rädda jorden, leva miljövänligt är hans ordspråk sköt dig själv och skit i andra. "Stackars bananarbetare som får i sig en massa gifter, det är deras problem inte mitt". Jag vill baka allt bröd själv, sylta och safta så mycket som möjligt. Bli självförsörjande så mycket det går i en villa mitt i en förort med yttepytte trädgård. Ha höns, massor med bärbuskar och fruktträd. Så många som går på så liten yta som möjligt. Bra för maken slipper klippa gräset. Maken säger att det finns folk som lever på att sylta, safta, baka bröd och föda upp ägg.

Jag försöker äta och laga mindre kött. Maken vill ha så mycket kött som möjligt, helst stora saftiga köttbitar. Jag får illamående känslor och funderar på att bli vegetarian. Jag tänker alltid efter både en och två gånger innan jag köper något. Sopsorterar allt som går och har en dröm om att inte ha några sopor alls. Jag rensar bland alla saker. När jag vill ha något försöker jag i första hand att få tag på det begagnat. Maken sparar allting och tycker att begagnade saker är andras personers skräp.
Jag vill betala av huslånen och bo gratis. Maken tycker att huslån är hyra och att dom ska finnas kvar. Jag vill bli självförsörjande på el, sätta in solvärme, pelletspanna och ett litet vindkraftverk om vi får.

Hur gör man när en vill växla ner och en inte vill det?? Kan man leva ihop fast man är olika och drar åt olika håll?? Jag har tyvärr inga svar att ge. Även om jag ler lite för mig själv varje gång jag lyckas få maken att använda en tygdisktrasa, äta mitt hembakade bröd eller gå ut med komposten. Han gjorde till och med en groddhink till mig häromdagen. Stor lycka!! Jag blir glad för varje litet steg i "rätt" riktning som han tar. Men vad är det som säger att mina steg är dom rätta?? Det bästa verkar vara om vi lever sida vid sida och gör som vi vill. Så länge jag inte försöker omvända honom eller han klagar på mig så fungerar det.

fredag 11 juni 2010

Gästinlägg: kvadratsmarta inredningstips

Tiny Kitchen

Bild: someToast

Dagens inlägg kommer från Maria som bloggar på Kvadratsmart, en inredningsblogg som jag upptäckte för ett tag sedan.



Mitt intresse för compact living föddes medan jag var en fattig och trångbodd student. Att göra det bästa av få kvadratmeter till en rimlig penning var nödvändigt för att få ett trevligt hem. Compact living handlar till stor del om problemlösning och är en verklig utmaning, särskilt som det är svårt att hitta handfasta råd om hur man bär sig åt. Det är en av anledningarna till att jag fortsätter att tilltalas av inredningsstilen och även har startat bloggen Kvadratsmart där jag samlar inspiration och idéer för trångbodda.

Min egen inredningsstil beskrivs bäst som modern retro med stark dragning mot 50-talsdesign. Jag älskar fiffiga lösningar, mönstrade tyger och tapeter, färger och kitsch som en humoristisk ingrediens i inredningen. Här kommer tre av mina bästa inredningstips som både är yt- och budgetvänliga.

*Ett av de bästa sätten att utnyttja begränsade ytor i hemmet är att välja multifunktionella möbler. Dels tar de mindre plats än vad flera separata möbler skulle göra och många gånger är de också billigare jämfört med att köpa flera pjäser. Bäddsoffor, soffbord med inbyggda hyllor och sittpuffar med inbyggd förvaring är några exempel på smarta möbler i compact living-hemmet.

*I en liten lägenhet är det extra viktigt med bra ljussättning. Mörka skrymslen och vrår krymper rummet visuellt. Satsa därför på bra allmänbelysning och komplettera med punktbelysning där det behövs. Hörnen kan lysas upp med uppåtriktade lampor eller med dolda ljusramper vilket känns både modernt och spännande. Billiga lampor hittar du till exempel i second hand-affärer och på reor.

* Växter piffar upp vilket rum som helst och har en luftrenande effekt som gör underverk för hemtrevnaden. Att hänga dem i fönstret för att dölja en tråkig utsikt eller använd dem som rumsavdelare är bara några smarta användningsområden. Byt sticklingar och blomskott med vänner och bekanta och driv själv upp dem till frodiga växter. Både roligt och billigt!

torsdag 10 juni 2010

Gästinlägg: Ett riktigt jämförpris

Handlar om pengar

Bild: Henrik Ström

Dagens gästinlägg är skrivet av Per Penning driver bloggen med samma namn. Per Penning är en dryga fyrtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Jag vill att de ska ge god utväxling - jag vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.

Kanske du, liksom jag, ägnar lite tid åt att inspektera hyllkanten i livsmedelsaffären för att undersöka vad en vara kostar per kilo eller liter, för att skaffa dig en uppfattning om det är billigt eller dyrt? Det är ju väldigt bra att det finns denna möjlighet att jämföra ost, tvättmedel eller schampoo.

Men tänk om det fanns ett jämförpris som talade om vad du skulle ha i reda pengar om du INTE köpte produkten utan lät den förränta sig på något sätt? Några exempel:

  • En kaffe och lussebulle á 68 kronor. Jämförpris 6 % årlig avkastning, 15 år - 163 kronor.
  • Platt-TV á 9995 kronor. Jämförpris 8 % årlig avkastning, 20 år - 46 586 kronor.
  • Ny skinnsoffa á 28 000 kronor. Jämförpris 9 % årlig avkastning, 25 år - 241 446 kronor.
  • Köksrenovering á 230 000 kronor. Jämförpris 10 % årlig avkastning, 30 år - 4 013 362 kronor.
Det här kallar jag jämförpriser det! Ett jämförpris som får en att tänka efter mer än en gång om ett inköp eller en 'investering' kan tänkas vara värt det. Personligen så anser jag att jag hellre har tvåhundratusen kronor att dryga ut pensionen med än en utsliten skinnsoffa med utstickande stoppning om tjugofem år. Köket är säkert också lite lätt 'retro' om trettio år och då gosar jag hellre med fyra mille.

Nåväl, du kanske behöver en ny TV, en soffa eller ett nytt kök? Inget fel i det. Men om du köper TV:n som inte är lika 'fancy' för 4995 kronor, soffan i tyg för 15 tusen och renoverar köket för halva priset - då kanske jämförpriset känns mer tilltalande?

Vill du, liksom jag, hitta fram till den där ekonomiska friheten - då är väl jämförprisberäkning enligt ovan en bra värdemätare för hur väl du kommer att lyckas med det?

onsdag 9 juni 2010

Gästinlägg: Stressigt studentfirande

Graduation 2009

Bild på en helt annan student, tagen av Deja Photo From Lens To Picture

Dagens inlägg kommer från Karin. Hon har tidigare gästbloggat om sitt år med utmaningar.

Min dotter tog studenten nu i veckan. Att ta studenten i dag upplever jag som ett maratonlopp för föräldrarna med oändliga listor på vad som skall göras, köpas och tillagas. Jag är alltså en av dessa föräldrar som helstressad försöker göra allt så bra som möjligt för en älskad dotter, men håller på att bli sjuk själv på kuppen. Nu låter jag som en hysterisk och curlande mamma. Curlande är jag inte, men lätt uppstressad i grunden av ett vardagsliv som innehåller ett rätt nytt jobb, två timmars pendling/dag, ett skadat knä som behöver tränas regelbundet, familj, hus etc. Tyvärr innehåller det INTE en lugn inställning till att allt kommer ordna sig. Jag jobbar på det inre lugnet men det vill inte riktigt infinna sig!

Det ironiska är att jag i flera år funderat så mycket på tidsanvändning, nedväxling och enkelhet. Men när jag själv står mitt i en situation som studenten så lyckas jag inte varva ner och göra det enkelt. Jag fick goda råd av vänner som kommit längre på enkelhetsvägen: mackor, bullar och öl var ett sådant. Ett annat var kallskuret och potatissallad. Inget av dessa följde jag. Jag insåg att mycket av problemet fanns inom mig som inte riktigt vågade göra det så enkelt som man kan göra. Det är en del prestige i detta… Det handlar ju inte heller bara om mig utan också om dotterns önskemål. (jag vet att detta är ett I-landsproblem, tramsigt att lägga så mycket energi på, men nog så konkret när man står där med hjärtklappning och svårighet att sova).

En del i filosofin om enkelhet är för mig att jag vill ha tid för det som är viktigt och som grund för alltihop finns en önskan att leva miljövänligt. Viktigt för mig är att laga mat från grunden. Därför stod jag och la kikärtor i blöt till den hemgjorda hummusen istället för att köpa färdigt på ICA. Enkelt i festsammanhang är papperstallrikar och plastbestick. Men det känns varken miljövänligt eller trevligt. Vi gjorde en kompromiss: vanliga tallrikar och bestick till maten, engångs till efterätten men riktiga koppar till kaffet. Jag lagade inte all maten själv, hela familjen hjälpte till. Men huvudansvaret hamnade hos mig, trots idoga försök att lämna över.

Man kan ju också fundera över vad det är för mekanismer som ligger bakom att vi i medelklassen satsar så på en sak som studentmottagning. Vill vi visa att vi är lyckade som föräldrar när vi ordnar en fin fest? Eller är det bara självklart eftersom alla andra gör likadant? Gör alla andra likadant? Nej, men många antar jag. Det konstiga är att annars dras jag inte med i något som ”alla andra” gör som att renovera köket, köpa nya möbler eller bilar eller flyga iväg på semester.

Hur slutade det då? Jo med en hemtillverkad, av min man ritad studentskylt, riklig, hemlagad och god buffé, drygt 50 gäster och till och med solsken. Jag är trött men glad. Det blev bra! Jag tog dock ett beslut som jag hoppas att jag tar på allvar när det är dags: 50-årsfesten om några år skall bli knytkalas och på studentfesten för yngste sonen kommer det bli catering. Jag måste också bli bättre på att inte jaga upp mig så här!

Karin

tisdag 8 juni 2010

Gästinlägg: Shopping for

naturkompaniet

Bild:y kaimar

Dagens gästinlägg är skrivet av Karin Wiklund som är poet och litteraturvetare. Hennes ambitioner är att leva utifrån kretsloppstanken så gott det går. Det är dessutom en nödvändighet i deras fall eftersom de har liten inkomst. Karin har en blogg som heter randiga.blogspot.com där hon växlar mellan reflektera över livet och olika sorters miljöarbete samt bloggar för en barnklädesaffär som främst säljer hemsydda och närproducerade kläder, oftast av återanvänt material. Karin håller ävenskrivarkurser på ABF.


Vi var inne på Naturkompaniet på eftermiddagen. Barnen började genast gå upp och ned för en liten trappa byggd av björkgrenar. Jesper nöp i vindjackor för 2399. I tröjor för 1400. I en anorak för barn. En baby t-shirt med en svart, söt räv som ringlande sig från ryggen och kikade fram på magen. Till samma pris som ett par tre-fyra matkassar på Willys.

Vi såg på vildmarksknivarna bakom det låsta glaset och triangiaset på höga hyllor.

På små hopfällbara kåsor och termosar. Utplacerade mellan scarfs, vildmarksscarfs.

Jag prövade jodphurs.

Jag ville vara tyst men Jesper skulle hela tiden visa mig något: »Kolla här!«

Salle skulle hela tiden visa mig något, sig själv: »Titta vad jag kan!«

Jag bestämde mig för att vänta med jodphurs. Det sägs ju att det ska bli sommar nu. Den är på väg.

Men jag minns dem, från tiden med hästarna (nostalgi!). Min mamma ringde och sa att hon mindes sina jodphurs, att hon haft två par (!). Som hon haft i en evighet. Alltid. Som ett andra skinn. Fast på fötterna då.

Vi gick mot kassan och det regnade ute och Jesper sa tillslut som det var (vi köpte ju inget, bara tre Flapjacks, till priset av 2, barnen var panerade i smulor sedan): man vill liksom in i det.

Det är det.

Man vill åt det livet.

Man dras till de där jackorna för att man tänker att de ska förändra en. Om man bara fick en sådan jacka. Så blev man. Som jackan vill att man ska vara. Man blir en annan. Om jag får den jackan blir jag en annan.

Mm. Sa jag. Jag vet precis vad han menar.

Det verkar så pålitligt och genomtänkt att handla på Naturkompaniet.

Så rätt.

Men ändå inte vanligt.

Klokt.

Ocool men hippt?

Det är en butik för den utan tvivel. På sig själv. Sina val.

Bara man har jodphurs kommer till exempel en veranda flygande till en och bygger fast sig utanför fönstret.

Man får aldrig hjärtklappning. Man avsöndrar en doft som får nerverna att blekna.

Jag tänker på renhet.

Att det är det. Det är det man vill åt. Det avskalade. Det man vill åt är alltså det enkla.

Jag ville leva mindre.

Jag tror det var så hon skrev, poeten Helena Eriksson.

Det känns bra. Men det har knappast något med naturen att göra.

Jag ville gärna klä mig i kläderna från Naturkompaniet men innerst inne vet jag att det är skitjobbigt att fjällvandra och gå på hike och slå upp tält och svettas och få skavsår och att jag avskyr att inte kunna diska och duscha.Jag är stadstjej.

Jag vill gärna vara en tjej på en romantisk gård på landet som inte blir stressad av att inget händer.

Men mina jodphurs kommer bara att hålla regnet ute.

Det gäller att hålla reda på vad vi köper och varför, eller hur?

Jesper håller f.ö just nu på att äta upp den sista Flapjacken. Hazelnut.

Den var ok.

Sedan ska han räkna sina skor och se om han verkligen har fler än mig. Jag säger att det finns en till aspekt att ta hänsyn till i the yearly shoecount. Nämligen var skorna befinner sig.

Mina står i prydliga rader i garderoben. Hans är överallt. »För varje sko som ligger i vardagsrummet eller någon annanstans noterar man en extra«.

Jag påminner honom om Naturkompaniet.

Han morrar.

»Vi behöver bara lådor!«

Är det inte märkligt att man kan behöva saker för att bli av med andra?

måndag 7 juni 2010

Gästinlägg: På riktigt

Bowl of clouds

Bild: kevindooley

"Jag är en påhittig person med många funderingar. Jag gillar att se helteter, dvs hur allt hänger ihop. Jag vill att världen ska bli lite bättre och försöker därför börja med mig själv. Det är där man måste börja tror jag, hos sig själv. För som en medveten konsument kan man påverka, som en god medmänniska påverkar man sin omgivning och genom aktiva val i vardagen påverkar man sitt eget liv".

Dagens gästinlägg kommer från Frida. Hon 35 år och bor i Söderhamn tillsammans med sin man och två barn. Familjen valde för drygt ett år sedan, efter 11 år som ägare till en 1800-tals villa, att flytta till ett bostadsrättsradhus. Det har gjort att de idag har mer tid för varandra och för det som de värdesätter i livet. Frida jobbar med ekonomi och administration inom kollektivtrafiken. Varje måndag skickar hon ut ett inspirationsmail till företagets anställda. Frida gästbloggar även på www.vardskapet.se.

Vad ger dig energi? På riktigt alltså? Vilka är dina mål? På riktigt alltså?
Hur vet du att det du gör är i linje med det du vill med ditt liv? På riktigt alltså?

Vi är alla olika. Men jag tror att vi alla vill att livet ska vara bra. Vad är ett bra liv för dig? När mår du bra? När känner du att du har gjort världen lite bättre?

Okej! Ditt mål kanske inte är att göra hela världen bättre, eller?

För mig är det det! Jag vill verkligen försöka påverka på alla sätt jag kan för att göra världen lite bättre. I varje fall försöker jag inte göra världen sämre, det är liksom inte mitt mål. Ett av mina mål är att göra världen till en plats för mina barn och barnbarn och barnbarnsbarn……

Någon har sagt att framtiden inte har några lobbyister, eftersom ingen har några minnesbilder av framtiden, därför är det svårt att påverka dagsläget för att göra det bra för framtiden. Det är säkert sant! Ingen har några känslomässiga minnen av framtiden….

Men det är ju ganska enkelt, att välja en bra framtid! Bra mat, lite mindre konsumtion och mycket mer värdskap. Det kommer vi långt på, eller vad tror du?

Frida funderar: Vad mer kan jag göra, varje dag, för att göra min vardag och framtiden lite bättre?

lördag 5 juni 2010

Gästinläg: Så här gör vi när vi ska spara pengar

Other Uses for that Bridesmaid Dress

Bild: publicurinal598

Det här gästinlägget kommer från Angela. Hon bloggar hos Amelia.

Jag är hur glad som helst över att få gästblogga på den här superfina bloggen!
Jag har ganska nyligen upplevt att det faktiskt går att leva enklare än vad jag gjort innan, och att det känns jättebra när man väl gjort lite omprioriteringar. På min blogg har jag startat en blogg-serie som heter ”Så här gör vi när vi ska spara pengar” med det alternativa namnet ”Hållbar livsstil”.

Vi var på Bästa Bröllopet tidigare i vår och ni ska bara veta hur mycket pengar jag sparade i samband med det!

· Underkläder - snyggt, återvunnet och dessutom en lånad tantgördel strl 42 By MissMary of Sweden - jösses vad det kändes att klämma i hop sig i en alldeles alldeles för liten gördel men allt satt på plats...

· Klänningen - En ca tio år gammal lila klänning i sånt där stretchigt material så att den funkade att klämma sig in i tre barn senare...

· Sjalen - Jag fick tillbaka min snygga glansiga festsjal av min storasyster som hon haft i sju år och som jag absolut inte har nåt minne av att jag någonsin har ägt.

· Stövlarna - Hittade inga snygga skor som passade så jag tog mina gamla stövlar och putsade. Perfekt att dansa hela natten lång i ingångna stövlar!

· Väskan - Jag lånade samma systers ursnygga svarta Marc Jacobs-väska med gulddetaljer. Kan inte jag få låna din väska i sju år kära syster?

· Läppglanset - Hittade ett läppglans som min systerdotter kasserat och som hade exakt samma färg som min snygga lila klänning...

· Frisyren - Fem minuter med fön och plattång innan det var dags att rusa och jag hade nästan nån slags frisyr!

· Smycken - Something borrowed, something green and some Pearls for Girls som jag fick av min fina Carolina när jag fyllde 35 år!

Har ni räknat ut hur sanslöst mycket pengar jag sparade på denna afton?

1. Klänning - 1000 kr
2. Fettsugning för att komma i nyinköpt klänning- 20 000 kr
3. Sjal - Ny sjal som matchar ny klänning- 500 kr
4. Snygga skor som passar till klänning - 700 kr
5. Marc Jacobsväska - 2000 kr
6. Nytt läppglans som matchar ny klänning - 195 kr
7. Frisörbesök - 700 kr
8. Smycken - okänt belopp om jag kunnat slösa....

Jag har alltså SPARAT 25 095 kr, eller ännu hellre tjänat till familjekassan, och då är inga smycken inräknade - är inte detta super super TOPPEN!

Om man räknar bort lagningen av vår bil Supen som gick sönder på väg från bröllopet och kostade närmare 7000 kr hemska hemska utgift, så har jag ändå "tjänat" drygt 18 000!

Jag borde nästan få köpa nåt för att jag har varit så duktig! Nä just det vi sysslar med Hållbar Livsstil här och försöker komma bort från överkonsumtion och det känns jättebra!

Ha en fortsatt Toppenhärlig vecka!

fredag 4 juni 2010

Gästinlägg: Feng Shui på lätt sätt

Karin at our tent site by Alisjávri Lake above Kungsleden

Bild: by lemonad

Dagens gästinlägg kommer från Irene Wangborg, Feng Shui-konsult och Massage/Akupressur-terapeut enligt TCM ( Traditionell Kinesisk Medicin ). Irene driver firman Wangborgs hem, där jag bl.a. erbjuder inredningshälp till främst privatpersoner. Att jag vill skriva ett gästinlägg här beror på att Feng Shui-läran har mycket gemensamt med både Simple living och Miljömedvetenhet, då läran visar på vikten av att leva i balans med vår natur och de intryck som vi omger oss med... Läs mer på Irenes blogg Feng Shui - Harmoni i hemmet.

Feng Shui på lätt sätt

Feng Shui har i västvärlden kommit att förknippas med främst inredning - vilket är långt ifrån hela sanningen...

Feng Shui är som de allra flesta nu vet, en österländsk lära som härstammar från det gamla Kina. I begynnelsen handlade läran om att finna boplatser ( och gravplatser ) i naturens gynnsammaste områden - där naturens formationer både kunde vara positiva eller negativa för sitt syfte. Man tog hänsyn till samspelet mellan främst vind och vatten ( Feng Shui betyder ordagrant "vind och vatten" ) och valde boplatser som skyddades från kraftiga vindar och starka vattendrag - då naturens element inte är något som kan kontrolleras av oss människor, utan något som vi måste anpassa oss till.

Idag använder vi fortfarande dessa gamla kunskaper som vi ofta kallar "intuition", inte minst när vi skall till att köpa hus - vi vill ha ett "bra läge" på huset, trots att vilket hus som helst egentligen skulle fungera att bo i. Det finns inga mätbara bevis på varför vi föredrar vissa speciella lägen, mer än att vi alla verkar värdesätta samma kriterier och bära på samma slags intuition. Så någonstans inom oss finns tanken om att vi skulle må bättre av att bo på ett "bra läge", där vi kunde blicka ut över en vacker omgivning...

Men trots att naturens läkande förmåga och positiva påverkan på oss människor står helt oemotsagd i dagens samhälle, är det förvånansvärt få som ser över sin boendemiljö när man t.ex. känner sig stressad eller har svårt att sova. Fastän det är en plats man befinner sig största delen av sitt liv, och i sovrummet t.ex. 1/3 del av sitt liv.

Vår inre boendemiljö är den enda plats vi själva kan kontrollera, så varför inte börja med att se över den - är sovrummet t.ex. en plats som främjar ro och avkoppling, eller ger rummets färger och former rentav motsatt effekt?

Kan det vara så att motorvägen utanför Ditt hus faktiskt verkar stressande inom Dig, trots att Du är så "van" vid den att Du inte tänker på det?

Det är först när vi kommer på en plats fri från alla dessa mängder av intryck, som vi brukar märka hur allt omkring oss egentligen påverkar oss!

Vill Du lära Dig mer om Feng Shui - d.v.s. hur Du påverkas av Din omgivning? Ut och tälta! ;-)

Den som någon gång har letat en lämplig plats att tälta på har också utnyttjat sin Feng Shui-kunskap, medvetet eller omedvetet! :-)
När vi söker tältplats vill vi finna en plats skyddad från starka vindar och kraftiga/stora vattendrag ( "vind och vatten" = Feng Shui ), och de flesta av oss väljer en plats i lä, men med fri sikt framåt - gärna över en liten sjö, då den både ger oss vacker utsikt och tillgång till livsnödvändig vätska.

Vi vill också ha ljus till vår tältplats... de flesta som varit ute i skogen och tältat känner nog igen scenariot; vi går och går genom tät skog, och till slut spricker det upp en ljus glänta - DÄR slår vi läger!
Det som är så bra med att just tälta är att tältet har ingen "läcker inredning" som kan förblinda oss ( såsom ett hus eller lägenhet kan ha ) utan vi får anpassa oss helt och hållet utifrån omgivningen när vi väljer var vi skall "bo".
Genom att vistas mycket i naturen kan vi lära oss grunderna i Feng Shui - därigenom får vi också lättare att förstå hur former, färger och material påverkar oss :-)

Irene Wangborg, Feng Shui-konsult

torsdag 3 juni 2010

Gästinlägg: Skogsliv vid...


Bild: Anders Östlin, Tarraälven i Lappland

Först ut bland gästbloggarna är Lisel Hamring, en skrivande biolog som har bloggen Skogsliv vid Mälaren – betraktelser


...Walden, förstås! Eller Walden Pond, Massachusets, USA, där Henry David Thoreau satt på 1800-talet och betraktade världen och filosoferade över samhället och människan. Som sedan blev hans berömda bok.

Han är het igen, eremiten! Du är helt enkelt väldigt trendig, syster Sofie, vare sig du vill eller inte! I alla fall om man ska tro senaste numret av Turist, STF:s eminenta medlemstidning. Och det ska man väl.

Mats Ottoson har gjort det igen, bidragit med ett enastående nedslag någonstans i Sverige. Ofta med otroligt sensuella akvareller. Och ibland med sin fru Åsa. Denna gång om ett drygt dygns s k "informationsfasta" som eremit på en ö i Hjälmaren. Skulle du klara det? Vara utan dator, mobil, radio, ja t o m böcker under en hel dag på en öde ö? Eller skulle du få panik efter fem minuter? Måste säga att för egen del lockar det. Jag är övertygad om att det skulle göra alla gott att verkligen få lära känna sig själv, ja, alla demonerna också och få känna andetagen. In och ut, som Mats skriver. Det finns dyra alternativ på flera tusen i små eremithyddor, men tält och mat och det allra nödvändigaste skulle räcka gott. Tända en eld. Utforska ön. Dricka kaffe. Bada naken, självklart! Gömma undan klockan. Kolla in öns eventuella invånare. Några bevingade vänner som sällskap? Några vackra blommor - vilka? Kanske skriva en rad med papper och penna.

Det enklaste är många gånger det svåraste. Att möta sig själv. Har man ingen öde ö att åka till kan en lightversion vara att stänga av. Och då menar jag allt: radio, tv, mobil, dator, Ipod och allt annat som bidrar till vår allt mer styckade tid (Mats uttryck). Gör din egen mediafasta och bli din egen eremit ett dygn hemmavid! Vågar du?

onsdag 2 juni 2010

Dagen D..

Morning fog - hospital

Bild på Sahlgrenska, tagen av Eva the Weaver

Idag är det min födelsedag, den 4:e som jag firar här på bloggen. Under köpstoppsåret 2007 fick jag min hett efterlängtade yogamatta i present, 2008 firade jag med afternoon tea i London och förra året blev det tårta i trädgården och en spikmatta i present.
I år tjuvstartade jag och hade ett kombinerat förtida födelsedags- och mors dagfirande med champagne och hemlagad chokladtårta. Jag fick en mysig fleecefilt med fjärrkontrollsficka (passar perfekt till värmetofflorna jag fick i alla hjärtansdagpresent - mannen gillar uppenbarligen coolstuff.se) och ett wii.
Idag är det nämligen dags för min efterlängtade knäoperation och då gäller det att varken äta eller dricka fram till operationen. Istället firar jag genom dubbelduschar med Descutan...
Eftersom jag kommer att vara lite trött de närmaste dagarna lämnar jag över bloggen till olika gästbloggare.

  1. Först ut är Lisel med inlägget Skogsliv vid...
  2. Irene skriver om Feng Shui på lätt sätt
  3. Angela skriver om hur hon sparat pengar
  4. Per Penning skriver om ett riktigt jämförpris
  5. Karin W skriver om shopping och livstilsdrömmar
  6. Karin T skriver om ett stressigt studentfirande
  7. Frida funderar över vad som är på riktigt
  8. Maria ger lite inredningstips
  9. Susanne skriver om hur det är när bara en vill leva enkelt

Håll tummarna för att allt går bra och jag snart är på benen och tillbaka på bloggen!
Jag passar dessutom på att vara med i Cool Stuffs tävling där man kan vinna en internetradio. Eftersom jag inte kan bada på ett tag ska jag försöka att lyssna på samtliga sommarpratare i år.

tisdag 1 juni 2010

Mossagårdsfestivalen 2010



För två år sedan besökte vi Mossagårdsfestivalen i Veberöd. Årets festival går av stapeln redan den 18-20 juni. I år bjuder man på en härlig blandning av ekomat, ekograffitti, musik, upplevelser för hela familjen, eldshow och mycket mera. Hade jag inte gått på kryckor så hade vi kanske tagit en tur dit!

Hampalabyrint
Både barn och vuxna hade kul i hampalabyrinten

Bland artisterna i år finns bland annat Thomas Di Leva, Janne Schaffer, Moto Boy, Nilla Nielsen, danska Patchanka, Idas Apolonia, Peter Wahlbeck, Miriam Aïda, Sator, Tingsek och Helt Off med gästspelande Timbuktu! Mycket mer info och biljetter finns på www.mossagardsfestivalen.se.

Det finns mycket att se och uppleva i Skåne, ta en titt i guiden ekoSkåne när du planerar ditt besök. Guiden bjuder på ekologiska tips – allt från lyxiga restauranger, smarta klädbutiker till sköna fik och ekofrisörer.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin