tisdag 30 december 2008

Earth Hour



Via Mr Green blev jag påmind om Earth Hour 2009 som år av stapeln den 28 mars mellan 20.30 och 21.30 lokal tid.
Earth Hour är en manifestation organiserad av WWF där deltagare (både privatpersoner, företag, städer och organisationer) släcker ljuset under en timme som en symbolisk handling för att uppmärksamma vår överdrivna energikonsumtion och hur den påverkar vår värld. Earth Hour hölls första gången i Sydney 2007 där 2,2 miljoner personer deltog. Året efter hade antalet deltagare stigit till 50 miljoner människor i 370 städer i mer än 35 länder.
I Sverige var det ästan bara kungen och Örebro kommun av de officiella instanserna var med 2008 men förhoppningsvis blir det bågot fler för 2009. Redan har 16 kommuner anmält sitt intresse varav Strömstads Kommun, Göteborgs stad är två deltagare i Västsverige.
Visserligen är iden att man bara ska släcka lyset men varför inte satsa på en personlig blackout och stänga av så mycket elektronik som möjligt.

Läs mer!
Svenska Världsnaturfonden (WWF) om Earth Hour

onsdag 24 december 2008

God jul!

Bild: stephmcg

En riktigt god jul till er alla!



Själv har jag nog inte varit så snäll i år för jag har fått influensa i julklapp. Nu tar jag jag jul- och sjuklov!

tisdag 23 december 2008

Jul igen – låt barnens behov gå först!



Jag läser regelbundet på Growing peoples webbplats och fastnade för Lars H Gustafssons julbrev. Det är skrivet förra året men minst lika aktuellt i år. Lite långt att läsa men väl värt ansträngningen. Han avslutar med en egen önskelista




  • Låt oss trappa ned förväntningarna – julen behöver inte bli perfekt men den kan bli bra nog!

  • Låt barnens behov styra – inte våra egna! Barnens behov av traditioner och trygga ritualer måste få gå före våra idéer om rättvisa för de vuxna.

  • Öppna familjen! Låt oss umgås mer med varandra – låt under julen ”andras ungar” få vara också ”våra barn”!

  • Låt oss vara ute så mycket som vädret tillåter och ta med barnen på utflykter av alla de slag – vi behöver alla få komma loss från soffor, tristess och datorskärmar!

  • Och låt oss dricka med måtta! Ett glas vin, en flaska gott öl och snaps till sillen på julbordet – visst kan vi unna oss det. Men låt våra barn få slippa vuxet supande i år! Och, förstås, aldrig alkohol som tröst eller i samband med konflikter! Det brukar vi säga när vi förmanar våra äldre tonåringar, men det gäller oss själva i minst lika hög grad.

måndag 22 december 2008

Lästips! I konflikten mellan tidspress och klimatångest

clocks
Bild: Leo Reynolds

Göteborgs Fria Tidning har intervjuat Jörgen Larsson om tidspress och miljön. Han och familjen testade bland annat köpstopp under hösten men det gick inte så bra enligt artikeln.



Själv testade Jörgen Larsson och hans fru att ha ett köpstopp under en kort period. Tanken var att inte handla något på tre månader, förutom det som behövs för att leva och eventuellt något second hand. Men stoppet varade bara en månad.
– Det blev rätt tråkigt när radion i köket var sönder och när jag inte
kunde köpa en ny. Vinsten var att jag blev lite mer medveten om hur präglade vi är av att kunna köpa det vi vill, detta även om vi själva inte tror det.

Så köpstopp är inget som Jörgen Larsson rekommenderar som en generell lösning på barnfamiljers tidspress. Han menar att det är lite väl radikalt.


Läs mer!
Vill de läsa mer om Jörgen Larsson så kan jag rekommendera senaste numret av Camino eller några av mina inlägg.

fredag 19 december 2008

the Advent conspiracy


Via Jeri's Organizing & Decluttering News hittade jag en film från Advent Conspiracy




... Christmas should be a time to love our friends and family in the most memorable ways possible. Time is the real gift Christmas offers us, and no matter how hard we look, it can’t be found at the mall. Time to make a gift that turns into the next family heirloom. Time to write mom a letter. Time to take the kids sledding. Time to bake really good cookies and sing really bad Christmas carols.


Eller hur?

torsdag 18 december 2008

Konsumera, för Guds skull, konsumera annars går det åt h-e...

Christmas Shopping in Oxford Street

Bild: Cristiano Betta

Bankerna erbjuder höjd kredit, Fredrik Reinfeldt uppmanar oss att konsumera som vanligt och Mona Sahlin vill ge oss extra barnbidrag inför julen. I deras aftonbön lär de be om ett under: Snälla Gud, låta alla kylskåp gå sönder så folk tvingas köpa nya...

Birger Schlaug som myntade begreppet "utshoppad" härom året har skrivit en krönika i Aftonbladet om att våga vägra vulogshopping...

onsdag 17 december 2008

Nygammalt bloggtips


Sven Cahling med MiljöBloggAktuellt har äntligen nyöppnat efter flytt från typepad till wordpress. Ny snygg layout och jag gillar särskilt bloggpresentationerna och bildkavalkaden med foton på miljöbloggare. En annan toppen idé är MiljöBloggForum 2009, en "unconference" i Stockholm som går av stapeln någon gång under våren 2009.
Välkommen tillbaka Sven!

tisdag 16 december 2008

Hör mig debattera (?) shopping i radio Sjuhärad


Idag var jag med i Sjuhärad direkt som sände från Knalleland. Jag fick debattera shopping per telefon med Mattias Johnsson, centrumledare för Knalleland. Så mycket debatt blev det dock inte men vill du lyssna igen kan du göra det här.


Fakta om Knalleland
Varje år besöker sju miljoner shoppare Knalleland som invigdes 1975. Idag finns allt från butiksgallerior, volymhandel och 92 specialbutiker till kaféer, restauranger och dagligvaror. Knalleland täcker 140 000 m2, det finns 2 500 p-platser och man omsätter 2 miljarder kr. om året.

Makten över klimatet

Christian Azar berättar om sin nya bok, som även kommer att säljas till specialpris under seminariet. Dessutom paneldebatt och frågestund med särskilt inbjudna. Seminariet är öppet för alla och kostnadsfritt!


Datum: 2008-12-18
Tid: 18.00-20.00
Plats: Runan, Chalmers Kårhus

måndag 15 december 2008

"Utan tillsatser i maten riskerar vi att dö"

I morse på väg till jobbet lyssnade jag på P1 där Marie Louise Danielsson Tham (professor i livsmedelshygien men även känd från Rent hus) fick gå i polemik mot med anledning av sin debattartikel i DN. Det roliga var att både Marie-Louise och Mats-Eric Nilsson var ganska överrens, att mat måste få kosta och man inte skall ha onödiga tillsatser. Som det så ofta är var det journalisten som försökte få igång en debatt för att göra det hela intressant. Och som alla (?) vet är det redigerarna som sätter rubrikerna i tidningen (tack för den kunskapen JR)
Jag hoppas att jag får tillfälle att läsa "Äkta vara" - Mats-Eric Nilssons nya bok snart!

Relaterade inlägg:
Äkta vara
Matmåndag - säsongsguide November
Matmåndag - matuppror
Matmåndag - varför äter vi så dåligt? Bokonsdag - hur du äter bättre och sänker dina matkostnader på kuppen!


Följ Monicas blogg i Alingsås tidning

Så här i det så kallade mitten av livet, 50+, så jädrans... Ett styck enklare liv, tack! Jag har tröttnat på alla grejor som kräver saker av mej, ligger och dräller överallt och ändå kan jag inte låta bli att köpa fler emellanåt. Nu får det vara nog helt enkelt. Jag kommer året ut att dra åt spontanshoppandets tumskruvar, handla det jag verkligen behöver och inget annat, sen hoppas jag att det blir självklart att fortsätta i samma stil. Utmaningen blir att komma fram till vad man v e r k l i g e n behöver och målet med hela övningen är att landa i en sund och hållbar konsumtion. Dessutom ska massor av gamla saker UT! Nu börjar resan emot ett enklare liv, på spåret och genom dimman!


Monica, köpstoppare med bloggen Tagga Ner är aktuell med artikel i Alingsås tidning. Dessutom är hon veckans bloggare i Alingsås tidning den här veckan.

fredag 12 december 2008

Dagens julklappstips - Ge bort något från Bamsekram

Bild: Bamsekram

Bamsekram designar barnkläder och personliga presenter. De gör handgjorda, unika designprodukter och använder återvunnet material och material från lokala företag i Göteborg. Hållbar konsumtion, orginalitet och kvalite är deras signum. Jag gillar även mottto "Barnkläder är till för att lekas i!" Själv har jag köpt en jeanskjol till dottern.

Susanne Sadri är designern bakom märket. Hon har studerat och arbetat med modedesign i London men bor numera med sin familj i Sverige.
Kläder och accessoarer från Bamsekram hittar du hos butiken Lilla Stjärnan, Ubbhult/Lillhult 2, 430 64 Hällingsjö, tel:0301-43990 eller genom att kontakta Susanne direkt på info@bamsekram.org eller info@beundra.com

torsdag 11 december 2008

Chatta om barn och julstress kl. 14

gracie in the snow

Bild: john curley

Idag kan du chatta med Growing people's stressexpert om om barns stress inför julen.
Innebär "barnens högtid" en press? Vad är knepen för en avslappnad julhelg för alla?
Ylva Ellneby, förskollärare, specialpedagog och författare, chattar idag klockan 14. Du kan också skicka frågor i förväg till redaktionen@growingpeople.se. Gå in på chatten här!

Tema jul - en ljuspunkt i mörkret


För tredje året i rad har Röda Korset i samarbete med Konstfack och ICA tagit fram en produkt som kommer att säljas i ICA-butiker runtom i landet under julen till förmån för Röda Korset. Årets vinnande bidrag är ljusstaken ”Ljuspunkt” av Kristin Karls, tidigare konstfackselev. Förra året bloggade jag om påslakansetet Kompis som var 2007 års produkt.
I Röda korsets nätbutik hittar du många andra bra julklappar, från Efva Attlingsmycken till linneservietter och skivan "Himlen är inget tak" med Eva Dahlgren och Peter Jöback.
Det finns även andra sätt att stödja Röda korset så här i jultider;

Bli månadsgivare

Arv och donationer

Gratulationskort

Minneshälsningar

Bli fondsparare

Skänk din aktieutdelning

Panta och stöd Röda Korset

Weekly Simplicity Tips inför jul

1. Don’t let perfectionism ruin your holidays.
Lättare sagt än gjort. Det är lätt att ryckas med när man ser inrednings- och matlagninstidningarnas glättiga uppslag.

2. Make a list of 5 projects/tasks you want to finish before the end of the year.
Jag har en hel del radda men husrelaterade småprojekt som jag tänkte fixa med men jag skall också se över föregående års nyårslöften och ta sista chansen att infria dem.

3. Heed your limits of time and money.
Att sätta en budget för julklappsrelaterade kostnader kan vara en idé men det är minst lika viktigt att hushålla med sin tid och även energi.

4. When you start to get irritable - take a break.
Eller ta något att äta. Själv glömmer jag att äta vilket gör att jag sen inte orkar fixa något att äta.

5. Say what you want, instead of hinting.
Särskilt om det gäller julklappar, både sådant du vill ha eller om du inte vill att ni skall byta julklappar i år.

6. You get to choose how busy you want this season to be.
Sant, men det är inte alltid så lätt när man skall fira tillsammans med vänner och familj som har egna tankar och traditioner.

7. Take a drive to see the lights.
Eller ännu bättre ta en promenad. Nu börjar det dessutom komma lite roligare juldekorationer även här i Sverige

Fler weekly simplicity tips hittar du här eller gå direkt till källan.

Weekly simplicity tips kommer från Beth Dargis (bethd@encouragingcoach.com), www.encouragingcoach.com Copyright (c) 2008 Beth Dargis, Zeeland, Michigan. All rights reserved.

onsdag 10 december 2008

Artikel i Kyrknytt

I senaste numret av Kyrknytt, svenska kyrkan i Karlstad och Hammarö:s tidning, kan du läsa en artikel om mitt shoppingfria år. Artikeln är skriven av Ann Lagerström (som även skrev VI-artikeln publicerad hösten 2007) och illustrerad med lite kul foton som är tagna i samband med DN artikeln i våras. Coh ja, det är vår barnvagn på den första bilden. Det var den första varma vårdagen och vagnen var tyngd av alla vinteroveraller som jag tog hem från dagis. När jag inte höll i den så välte dem och fotografen var snabbt framme och dokumenterade detta.

Bokonsdag - Bokcirklande

Bild: the reader via grewlike


Enligt en artikel i NY Times (gratis registrering kan behövas för att läsa artikeln) bråkas det tydligen en hel del i bokklubbar och bokgrupper. Men det är inte så mycket urvalet av böcker som man gnabbas över. Tydligen har man olika förväntningar på vad som sker i en bokklubb, vad som diskuteras, vad som skall serveras och mycket annat. Det finns till och med människor som försörjer sig som bokcirkelsledare, facilitators. De går in och styr upp diskussionerna och urvalet m.m. Det kanske är ett framtidsyrke? ;-D

Jag har tidigare skrivit om bokcirklar som ett bra sätt att få ut mer av de böcker man läser. Igår träffade jag en kvinna som bland annat är redaktör på bokcirklar.se. Hon tipsade bland annat att de hade cirklat om min bok så jag blev ju lite nyfiken. Jag gick in och tittade på cirkeln som förs i chatform och det var intressant att se vad diskussionen handlade om.

LästipsVill du har lite lästips så har jag precis uppdaterat min virtuella bokhylla med recensioner. Har du tips på intressanta cirklar som är på gång eller någt bra lästips inför jul så lämna en kommentar så sammanställer jag dem i ett inlägg!

Bokonsdag - KliMATfrågan på bordet

Bild: Formas

Mat åt nio miljarder – hur ska vi fixa det i ett nytt klimat? Och hur påverkar maten i sin tur klimatet? Hur ska vi äta klimatvänligt? Är det moraliskt fel att äta nötkött? Ska vi producera kött utan djur för klimatets skull? Hur mycket betyder transporterna och spillet i livsmedelskedjan? I Sverige får vi nya grödor, men också nya ogräs och skadegörare. Och djuren kan bli sjukare. Vad innebär ett nytt klimat för olika delar av vårt avlånga land?

På Bokmässan i september fyndade jag lite pocketböcker från Formas, en av dem var KliMATfrågan på bordet. I boken kan du läsa hur olika forskare ser på livsmedelsproduktion, klimatet och hur vi skall kunna försörja jordens ökande befolkning med mat i framtiden. Boken försöker ta ett helhetsgrepp på ämnet men är ganska lättfattlig och den innehåller många lästips för den som är intresserad av att fördjupa sig vidare.
Charlotte Lagerberg Fogelberg har författat kapitlet Matval för klimatets skull – svenska äpplen och mindre pizzor. Johanna Björklund står bakom kapitlet Jordbruk med naturen som modell. Göte Bertilsson har skrivit om klimatvänligt jordbruk.

Bokcirkel med Ecoprofile
Vill du diskutera boken med andra? Ecoprofile kör KliMATfrågan på bordet som julläsning och börjar diskutera boken 5 januari 2009. Boken ligger ute som produkttips, och diskussionen kommer att föras i kommentarsfälten i anslutning till produkttipset.

tisdag 9 december 2008

Kvällsöppet 10/12 handlar om konsumtion

Missa inte Kvällsöppet på TV4 nu på onsdag den 10/12

Trots att Sverige och världen befinner sig i den värsta ekonomiska krisen i modern tid är uppmaningen till folket:KONSUMERA! KÖP JULKLAPPAR!En livlig julhandel är det enda som kan klara ekonomin. Riksbankens kraftiga sänkning av räntan gör att vi kan konsumera mera.Men är konsumtion till varje pris den enda vägen? Eller är det dags att ändra konsumtionsmönstret i samhället?

För ett år sedan tilldelades miljögurun Al Gore Nobels fredspris, klimatångesten stod överst på agendan och världens medborgare var tvungna att konsumera mindre för miljöns skull. Ett år sedan – i ljuset av den globala finanskrisen – är budskapet att konsumera mer för ekonomins skull. Alltså: Konsumera mindre för att rädda miljön! Eller Konsumera mer för att rädda jobben! Vad är viktigast? Vilken väg ska vi välja?

måndag 8 december 2008

Dagen julklappstips - Ge varenda kotte en gran!


Ett klick för skogen är en ideell stiftelse som samlar in pengar för att köpa upp och bevara den svenska gammelskogen. Uppköpt skog är och förblir skyddad för all framtid. Stiftelsen innehar 90-konto vilket garanterar att intäkterna går till ändamålet.
Just nu arbetar de hårt för att rädda Verles gammelskog, 5 mil NO om Göteborg. För attlyckas med vårt arbete behöver de hjälp av alla miljömedvetna och naturälskande människor med att sprida ordet! Kika in på http://www.blogger.com/ om du vill veta mer.

Julklappstips!
Ge varenda kotte en gran! Köp en gran till alla du känner och eftersom granen står i Verle gammelskog så räddar du också en del av den svenska gammelskogen och alla djur som bor där idag. Som tack får du digitala julkort som du enkelt kan skicka vidare till alla du ger en gran. Beställer du innan den 21/12 kan du även välja att skicka ut tryckta julkort, då tillkommer en kostnad på 20 kr/st. Självklart består julkortet av återvunnet och svanenmärkt papper.

Tema jul - Lek & lär

Ta tillvara på solenergin och konstruera en solcellsdriven radio. Ställ in radion och lyssna på favoritprogrammet! Kan även drivas med batterier om det skulle vara dåligt väder.

Svenska speltillverkaren Alga har släppt en serie utbildande leksaker/byggsatser. Serien kallar de för Alga Science och består av 14 produkter i två kategorier; en experimentell och en byggande produktserie.
Tanken är att barnen ska lära sig hur väder och vind, kemi och fysik, vatten och el fungerar. Dessutom blir de produkterna som man sätter ihop en färdig produkt i form av exempelvis en solcellsdriven radio eller
Det är roligt med leksaker som kan lära barn vetenskap och även lite miljöljötänk från tidig ålder.

fredag 5 december 2008

Inredningsfredag

Bild: Ikea Hacker

Hitills har jag lyckas hålla mig ifrån "det stora gula och blå möbelvaruhuset" trots att vi behöver fler lampor och lite förvaringsmöbler. Istället har jag fyndat på Freecycle och jag har spanat in lite Ikeamöbler på Blocket som jag kanske skall slå till på. Genom fiffiga Annonskartan kan jag hitta lämpliga möbler i närheten, ibland på släpavstång.
Via bloggen Ikea hacker hittade jag tipset om hur man själv kan göra en fräck spegelmöbel. Den skulle nog inte passa hemma hos oss men det är en intressant ide! Bland kommentarerna hittar du mer detaljerade instruktioner hur man skär spegelglass och annat.

torsdag 4 december 2008

Tema jul - ge bort gamla LP-skivor

Bild: craftapalooza
Jag har skrivit om Danny Seos återvinningspyssel tidigare. Här hittade jag en bra beskrivning av hur man svänger ihop lite fräcka skålar av gamla LP-skivor. Happy Planet säljer liknande för 500 kr... Här hittar du ett annat tillvägagångssätt med fina bilder.

Bild: kawai artesania

Klocka
Eller varför inte svänga ihop en klocka?
Bild: smallestbones

Kuddfodral
Är du riktig händig svänger du säkert lätt ihop några kuddar med skivmotiv.

onsdag 3 december 2008

Bokonsdag - lev bättre med mindre


"The only way to get more out of life is to choose less. Less stuff. Less activity. Less wanting more. . . . May God give us the courage to choose less stress in order that we might experience more of the life he has planned for us."

Den här boken är ett av min Bookmooch fynd. Författaren Mark Tabb har tidigare arbetat som pastor vilket genomsyrar stora delar av boken. Boken handlar myckt om att leva enkelt och nära gud. Boken är ganska ytlig men lämpar sig ändå inte så bra för sträckläsning. Det ger mer att läsa ett kapitel i taget och reflektera över innehållet.
Ett kapitel som gör mig lättad över att inte bo i USA är det kapitel som på ett humoristiskt sätt beskriver det stora racet som drar igång när skolan slutar för dagen. Hur föräldrar sitter och väntar i sina bilar för att köra vidare till nästa skola, träning eller aktivitet. Plötsligt tycker jag att vi i jämnförelse har ett väldigt lugnt och skönt liv men så har vi ju också aktivt valt att inte låta barnen delta i en massa kvällsaktiviteter.

Det jag inte gillade med boken är det religiösa anslaget. Jag har visserligen medlem i svenska kyrkan även om jag inte är speciellt aktiv men jag känner inte att jag behöver läsa om gud och Jesus på varenda sida. Hemmamamman tyckte också att den var lite för religiös.

Lite kuriosa
Tabb har skrivit en bok, the Usual Suspect: My Calling to the New Hardcore Movement of Faith, tillsammans med skådespelaren Stephen Baldwin (yngst av de skådespelande bröderna Baldwin) som handlar om hur Stephen blev religiös...

tisdag 2 december 2008

Dagens julklappstips - röj en mina



Kanske har ni sett reklamfilmen ovan? Från Daniel med bloggen Below the clouds fick jag tipset om ger bort möjligheten att röja en mina eller två i julklapp.

Varje år dör eller skadas över 20 000 människor av minor, av dessa är 7000 barn. För bara 100 kr kan du bidra till att röja 10 kvadratmeter minerad mark. En present som är lika bra för samvetet som miljön! Gåvobevis går att köpa från FN här.

Det går även att köpa relateraade minröj prylar som passar hela familjen, varför inte ge bort en gnuggis till farmor och en snygg tröja till svägernskan?

I ordning

Vi börjar så smått komma i ordning. Vi har fortfarande inte ordnat med något fast bredband så internettillgången via det mobila bredbandet gör att bloggandet blir lite lidande. Flytten gick förhållandevis bra trots alla prylar som jag har beklagat mig över. Det finns en loppis i närheten som kommer att få ta emot en kasse eller två.
Det har varit bråda dagar. Dagen efter vi flyttade åkte jag upp till SFIS höstkonferens i Stockholm. Trots att jag mest satt på tåget den dagen var jag lite sliten. Natten till fredagen blev Storebror dålig så fredagen tillbringades bland annat på barnakuten.
Helgen med köpfria dagen försvann i ett huj. På söndagen gjorde vi ett kort besök på jul på Liseberg som tyvärr fick avbrytas för att åka tillbaka med Storebror till sjukhuset och sen på natten blev Lillasyster sjuk... Men fördelen med att vara hemma är ju att man får tid att packa upp och barnen kan i lugn och ro bekanta sig med de nya omgivningarn.
Idag skall vi åka och plocka upp lite Freecycle fynd och om barnen är piggare kanske vi även besöker en loppis eller två. Vi behöver lite smått och gott som lampor och annat till huset.

måndag 1 december 2008

Tema - jul adventskalender



Bilden är tagen från Bo Bedre, fotograf Martin Sølys. Bra idé med en kalender som kan användas till annat inder resten av året.

Idag är det första december och därmed dags att öppna första luckan i julkalendern. Visst är det mysigt med tiden fram till jul, som barn kändes den ju evigtslång men nu rusar dagarna förbi fulla av måsten. Vi har följer givetvis julkalendern och i år har vi kostat på oss den tillhörande papperskalendern. Förra året fick barnen klara sig utan och de var lika glada för det.
Många lägger ner både tid och pengar på presentkalendrar till sina barn men behöver vi (eller barnen) ytterligare 24 små pryttlar? Chokladkalendrar känns inte heller så bra och är oftast inte så goda. I år blir andra året som vi kör med traditionen en julsaga om dagen. Idén fick jag från beingfrugal.net. Jag har lånat massor med julböcker på biblioteket som barnen får välja sagor från. En variant på idén kunde vara att köpa och slå in böcker som barnen sedan får öppna ett i taget.

Klart barnen skall ha en kalender
Här kommer lite tips på vad man kan fylla en adventskalender med om man vill ha en med lite mer användbart innehåll:
Biobiljetter
Pixiböcker
Strumpor
Fribiljetter ("får stanna uppe en kvart/halvtimme extra en kväll", "en extra saga ikväll", "slippa äta upp allt på tallriken")
Torkad frukt
Roliga reflexer
Klistermärken


Läs mer!
Gör en adventskalender gjord av tändsticksaskar pyssligt värre!
Advent ideas från Kids Craft Weekly
SvD hade en gluttsäker kalender förra året

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin