torsdag 31 juli 2008

Minimalism i praktiken, ett nytt liv med mindre prylar


Bild: Restore the Balance, tagen av Step It Up 2007

Minimalism går inte hem hoss alla. Vårt hem är absolut inte minimalistiskt men jag erkänner att jag ibland kan sukta över vissa sådana hem. Jag inbillar mig att livet blir enklare utan en massa prylar. I bloggen downshifting-path to simplicity beskriver författaren känslan när flyttfirmorna berättar att hon har ganska lite prylar som skall flyttas:

We are now unusual I guess, not very much stuff but when you have little stuff you do not need to store it, service it, insure it, clean it, move it, look at it......you get the picture.

På bloggen Early Retirement Extreme läste jag Jacobs funderingar kring deras planer på att köpa och flytta in en husbil. Det främsta problemet är inte bara hur det skall finansiera köpet men vad de skall göra med alla prylar som de har i sitt nuvarande hem. Familjen har dock bestämt sig för att det får bli ett långsiktigt projekt; Doing a lifestyle change on the spur of the moment is just bound to end badly.

Läs mer!
A guide to creating a minimalist home
Minimalist Living and You
Some thoughts on what to do with the stuff you already have
Unclutterer har sin serie Extreme minimalism Monday, läs t. ex Hair is clutter
Property renovation: From period clutter to extreme minimalism

onsdag 30 juli 2008

Bokonsdag - Slow, lev livet långsamt!

carlslow


”En snabbmetod för att lindra stress är att försöka ta det lite lugnare.”

I börja av sommaren började jag läsa boken Slow - lev livet långsamt. Boken kom ut redan för några år sedan men det är först nu som har jag haft tid att läsa den i lugn och ro. Boken är skriven av den kanadensiske författaren Carl Honoré, en av de som sjunger långsamhetens lov. Carl Honoré har tidigare skrivit för The Economist, the Houston Chronicle, the Observer och the National Post.Det var när han hittade "godnattsagor på 1 minut", förkortade sagor som bara tar en minut att läsa som han fick nog. Han hade inte ens tålamod att läsa en riktig saga för sin son. om han nu hann hem innan sonen hade somnat.
Honoré menar bestämt att den ständiga kapplöpningen med tiden drabbar både vår livskvalitet och vår hälsa. Det handlar inte om att motsätta sig samhällsutvecklingen men att hitta sin egen livstakt. Målet är att finna sitt eget tempo giusto – det rätta tempot i livet, för just dig och mig.
I boken utforskar han olika aspekter av ett långsammare liv, slow food, slow cities och t.o.m slow sex. Han provar på meditation, reiki och tantrisk sex, träffar engelska anonyma fartdårar och besöker specialdesignande japanska flerbostadshus som underlättar ett långsamt liv. Han besöker skolor som uppmuntrar till långsaminlärning och människor som på olika sätt tar sig tid i tillvaron till att njuta av mat och umgänge och som inte bara rusar på.
Just barnuppfostran är ett område som verkar särskilt intressera Honoré, han har nyligen publicerat en bok, Under Pressure: Rescuing Our Children from the Culture of Hyper-Parenting, som handlar om barnuppfostran och föräldraskap, hur vi uppfostrar en generation över överambitiösa och utmattade barn. I slow skriver han att kvalitetstid borde bytas ut mot ostrukturerad tid för lek, där barnet får utforska världen i sin egen takt. Barn väljer inte själv den höga farten, de tvingas anpassa sig efter oss stressade vuxna. Hos oss stressas det ibland när vi skall iväg till dagis men när jag har hämtat barnen är det de som får bestämma takten och vilken väg vi skall ta. Jag kan riktigt känna hur jag slappnar av under den 15-30 minuter långa promenaden, stressen försvinner och vi har tid att prata om hur dagen har vairt.

Jag gillade Slow-boken! Många tankar har jag naturligtvis stött på i andra sammanhang och i andra böcker men det här är viktiga saker som tål att funderas på gång på gång, hur man kan ändra sitt eget liv och leverna. Jag ser fram emot att själv uttforska slow-rörelsens många olika aspekter. Kanske blir det en tur till Falköping, Sveriges första citta slow under semestern?

Relaterade inlägg
Hur vill vi använda vår tid?
Slow down week 14-20/1-2007

Läs mer!
Ett föredrag om slowing down in a world built for speed
Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Slow - lev livet långsamt av Carl Honoré

tisdag 29 juli 2008

Hur tar man det första steget mot ett grönare liv

He's Got The Whole World In His Hands, bilden är tagen av Lisa Røstøen Fotografix Studios
All rights reserved

No Impact Man ställde en intressant fråga på sin blogg, säg att du har en kompis som vill leva lite grönare - vad skulle råda honom att börja med? Hur och varför började du ditt gröna liv?
Bland svaren hittade man olika förslag t. ex.

Den 15 oktober, på Blog Action Day, skrev jag om hur mitt köpstopp gjorde att jag började reflektera mer över konsumtion, miljö och klimat. Jag skrev lite om de förändringar som jag gjort under året, och som jag fortsatt med.

Vilket är ditt bästa tips?




Läs mer!
Miljömätaren - Se hur mycket du påverkar miljön och vad du kan göra för att minska din miljöbelastning

måndag 28 juli 2008

Tre saker du är bra på!

Glassbild tagen av roboppy

Min semester har börjat! Idag var vi en sväng på stranden och vid lunchdags när det började bli för trångt åkte vi till Frölunda Torg och köpte glass på den italienska glassbaren. Har du inte varit där så åk dit! Glassen är otroligt god och innehåller inga konserveringsmedel eller färgämnen. Glasssmakerna varier utifrån vad som finns hemma. Idag provade vi hallon och jordgubbssorbet. Glassbaren ligger i bodarna vid busstorget.

Häromdagen skrev jag om 3 saker jag har slutat med men idag handlar det istället om 3 saker jag är bra på. Det är lätt att tycka att man inte gör tillräckligt mycket (för miljön t. ex ) eller att det är så mycket som man inte kan, inte ha läst eller är bra på. Därför är det viktigt att ibland påminna sig om att man faktiskt är bra på en hel del, minst tre saker i alla fall! Jag tycker at jag är bra på följande saker!

  1. Läsa snabt
  2. Laga mat
  3. Återvinna/källsortera

Lämna en kommentar om vad du är bra på!

Själv skall jag hitta på en anledning att åka till Frölunda Torg och äta glass snart igen. Det får man unna sig på semestern!

Matmåndag - Ekorundan 2008, 6-7 september

Ekorundan

Första helgen i september är det dags för året upplaga av skånska Ekorundan. Ekorundan ordnas av Ekobonden.se, en ideell förening som består av ekologiska odlare/producenter och konsumenter i Skåne. Syftet med föreningen är att sprida kunskap om vilka vi är och på så sätt ”sätta ett ansikte” på dagens ekobonde. Vi vill även förbättra kommunikationen mellan producent och konsument.
Idén med att ordna en ekorunda kommer från två skånska ekologiska odlare, Linda Holster på Nöbbelövs Gård och Ebba-Maria Olson på Mossagården.


Aktiviteter för stora & små
Varje gård har sitt eget program men gemensamt för alla är ”Bonden berättar” kl 11 och 14 båda dagarna! Här berättar gårdens ägare om hur man driver ekologiskt lantbruk. Passa på att ställa egna frågor om giftfri odling, ekologisk mat och miljö!

Servering & försäljning
På varje gård finns det möjlighet att köpa fika. Hos de allra flesta kan du frossa i hembakade godbitar och köpa nyskördat i gårdsbutiken. Ta gärna med en filt och sitt i gräset och njut av omgivningarna!

lördag 26 juli 2008

Kläder uthyres

Bild: Chanel, tagen av moosterbroek

Vi bloggen Money Changes Things fick jag tips om Closet-Culture, ett företag som hyr ut kläder till studenter. Företaget drivs av Ilana Heller, själv student. För tillfället har man ett tjugotal kunder som betalar $5 i månaden för möjligheten att hyra kläder från garderoben. Det finns ungefär 90 olika plagg att välja mellan och man kan hyra dem i #dagar eller välja att köpa loss plagget. På webbsidan kanm an se ett urval av kläderna. Icke medlemmar kan hyra till en engångssumma. Illana själv fick idén efter att ha läst en artikel i Vogue och har i princip gjort om sitt studentrum till en enda stor klädkammare.
Liknande företag i USA är from bags to riches och inte minst Bag Borrow or Steal som har fått mycket uppmärksamhet, inte minst genom Sex and the city filmen. I England finns Be a fasionista. och klädbibliotek med mammakläder.
Jag måste erkänna att jag är lite nyfiken på att hyra en exklusiv handväska bara för att kolla vad folk blir så upphetsade av. Blir ens liv verkligen förändrat av att bära en Kelly väska? Jag är ingen handväskmänniska alls. Just nu använder jag en alldeles för rymlig sak (jag hittar inte det jag behöver - när jag behöver det) som jag hittade på "ta om du vill ha bänken" i tvättstugan men sån är jag...


Klädbibliotek
I Sverige har vi Matilda Tham som lyfter fram idén om att starta klädbibliotek. Vanligast är ju att man hyr festkläder som långklänning, smoking och frack men jag tror att det kan finnas en marknad även för lite mindre exklusiva kläder - eller kanske riktigt exklusiva märkeskläder?

Vad tror du?


Mer!
Karl Gerhards Atelje hyr ut stilkläder från olika tidsepoker
Independent kostym har 75.000 kostymeringar, hattar, väskor, loger och mycket annat för uthyrning
Skansen hyr ut folkdräkter, Sverigedräkter eller enklare folkliga modeplagg från 1700-talet till 1950-talet

fredag 25 juli 2008

Fredagsfilm - dansfeber



"Where the Hell is Matt 2008"


Här är en film som i alla fall får mig på riktigt bra humör. 2005 kom YouTube videon "Where the Hell is Matt?" som blev en klassisk sk. "viral video" och som idag setts av över 10 miljoner tittare. Tuggummiföretaget Stride Gum tyckte att det var en kul idé och sponsrade en 6 månader lång resa genom 7 kontinenter och 39 länder. Resultatet blev en ny uppmärksammad dansvideo. Men Matt tyckte att det var lite trist att dansa ensam så två år senare fick han möjligheten att göra ytterligare en resa och en video men där han dansade tillsammans med människor jorden runt.
Palbasha Siddique, sångerskan, är bara 17 år och enligt uppgift är texten den från den indiska dikten Gitanjali (”Stream of Life”) av den kände poeten Rabindranath Tagore:

Bhulbona ar shohojete
Shei praan e mon uthbe mete
Mrittu majhe dhaka acheje ontohin praan
Bojre tomar baje bashi
She ki shohoj gaan
Shei shurete jagbo ami
Shei jhor jeno shoi anonde
Chittobinar taare
Shotto-shundu dosh digonto
Nachao je jhonkare!


Läs mer om matt och hans projekt på http://www.wherethehellismatt.com/

Idag går jag på semester men jag fortsätter att blogga även om det blir något färre inlägg än vanligt.

torsdag 24 juli 2008

Tre saker

Bild tagen av besimo


On Simplicity (en blogg som jag hittade via Zen habit) läste jag inlägget Three Things You’ve Given Up and Never Regretted. Sara skriver att hon slutat använda nagellack och avslutat sin tidningsprenumerationer utan att ångra det. Dessutom har hon förlikat sig med att hon inte kan ändra på sin man. Jag började fundera på vad det är som jag har slutat för att förenkla mitt liv och som jag inte ångrat. Jag kom fram till följande tre saker, varav två var samma som Sara.



  1. Kaffe
  2. Nagellack
  3. Tidningsprenumerationer

Kaffe
Jag dricker mycket te men tidigare hände det allt som oftast att jag köpte en latte på stan. Jag bestämde mig för att helt sluta dricka kaffe och jag faktiskt har aldrig ångrat mig. Det har nog hänt att det har slunkit ner en macchiato eller två under de år som gått men jag kan inte säga att jag saknar latten.

Nagellack
Jag har aldrig använt nagellack regelbundet och för nåt år sedan bestämde jag mig av miljöskäl att avstå helt. Nagellack består oftast av fyra komponenter: lösningsmedel, filmbildare, mjukgörare och färgpigment. Ett vanligt lösningsmedel är etylacetat men även andra lösningsmedel, som isopropylalkohol, toluensulfonamid och formaldehyd, brukar ingå. Dessutom måste man använda lösningsmedel för att ta bort nagellacket. Alla dessa medel kan skada miljön, om de inte hanteras rätt. Så nu har jag "bara" naglar, ibland använder jag en speciell nagelfil som polerar naglarna.

Gör så här när du vill göra dig av med rester!
Lämna medlet/nagellacket i närmaste miljöstation. Blanda aldrig ihop rester, utan lämna in dem var för sig. Se till att förpackningen är hel och att innehållet tydligt framgår även om du använder annat än orginalförpackningen.

Tidskriftprenumerationer
De tidakriftsprenumerationer som löpte ut under mitt köpstopp har jag inte förnyat. När jag köpstoppade uptäckte att det inte var så kul att läsa om alla saker jag kunde köpa. Just nu prenumerar jag inte på några tidskrifter (däremot dagstidningar) ändå hinner jag knappt läsa de som kommer för att jag är medlem i någon förening. Istället läser jag tidskrifter på biblioteket och ibland köper jag något lösnummer men för det mesta hinner/orkar jag inte läsa ut det ändå.

Att sluta med dessa tre saker har förenklat mitt liv på många plan. Jag sparar en hel del pengar på att inte köpa kaffe på stan, och te blir aldrig lika gott som om man gör det själv. Jag sparar både tid, pengar och miljö på att inte måla naglarna. Och köpsuget efter inredningsprylar, kläder och annat är inte alls lika stor som när jag regelbundet köpte/prenumererade på tidningar.

Dessutom är jag glad att jag aldrig började röka...



Har du slutat med något?

onsdag 23 juli 2008

Bokonsdag - Klappa inte krokodilen!

klappa

Nu kommer den första resehandboken för barnfamiljer gjord av barnfamiljer. Allt fler föräldrar väljer att resa med sina barn därför ger Apollo nu ut boken ”Klappa inte krokodilen!”.
Boken kostar 50 kronor och 20 kronor per såld bok går till SOS-Barnbyar.

Boken lanseras som en handbok fylld med tips för att göra utlandsresan med barnen enklare och roligare men den funkar minst lika bra om man tänker semestra på hemmaplan. Tipsen i boken handlar om allt från hur man på bästa sätt förbereder och planerar resan, hur man har roligt på flyget, konsten att tillgodose allas önskemål till hur man kan ta vara på resminnena.

Tio-i-topp-tipsen – utvalda från boken ”Klappa inte krokodilen”

  1. Kolla in resmålet på Google Earth innan ni reser. Har ni tur kan ni se hur hotellet, poolen och omgivningarna ser ut.
  2. Ta gärna med öronproppar, inte bara till er själva utan dela även ut till de passagerare som sitter runt omkring er under flygresan.
  3. På Itunes kan du ladda ner massa små gratisfilmer som man sen kan titta på i en Ipod. Enkelt och lätt att ta med sig. När barnen har somnat kan mamma och pappa lyssna på sin favoritmusik istället.
  4. Ta med badskor till barnen. De skyddar fötterna mot varm sand, glasbitar och vassa saker i vattnet.
  5. Låt barnen väja UV-kläder med långa ärmar och en solhatt som de gillar. Då slipper ni diskussioner om solskyddskrämer innan ni går ut i solen.
  6. Lär barnet några enkla ord på det språk som talas i landet. Att kunna köpa glassen själv är roligt och skapar självförtroende.
  7. Barn är ofta piggare på dagen än på kvällen. Satsa på ett fint och långt restaurangbesök under lunchen istället för på kvällen.
  8. Beställ in flera smårätter som ni delar på hela familjen. Då kan barnen själv välja bland många olika nya smaker. Att själv få plocka och välja väcker nyfikenhet. Om sedan ingen av rätterna faller barnen i smaken finns ju alltid bröd och sallad som kan stilla den värsta hungern.
  9. Ta med strandleksakerna till strandrestaurangen så kan barnen roa sig lite när de har tröttnat på att sitta vid bordet.
  10. Ett babylarm kan rädda många kvällar och siestatimmar som ni föräldrar kan tillbringa i lugn och ro, till exempel på terrassen.
Boken kommer i första hand att säljas i Apollos butiker samt på Apollos hemsida Boken kostar 50 kronor och 20 kronor per såld bok går till SOS-Barnbyar. Apollo stödjer SOS-Barnbyars yrkesskolor i Siem Reap, Kambodja och i Nairobi, Kenya. Där utbildas barn och ungdomar från mycket knappa förhållanden så att de slipper försörja sig och sina familjer genom arbete på gatan.

Läs mer!
Klart kidsen skall med ut och resa
Resa med barn
Barnsemester.se

tisdag 22 juli 2008

Närproducerat & Ekologiskt i Göteborg

Bondens marknad Haga

Bild från Bondens egen marknad i Haga, tagen av Frugan

I mitten av augusti blir det marknad med närproducerad och ekologiskt odlad mat och dryck från Västsverige. På marknaden, som sammanfaller med Göteborgs kulturkalas, kommer besökaren erbjudas möjlighet att provsmaka, dofta och givetvis köpa med sig produkter hem. Kungstorget kommer att fyllas med marknadsstånd för närproducerat och ekologiskt odlat, producenter och odlare erbjuds plats för försäljning och provsmakningar.

Mattips från Västra Götaland
Här är några mer bra tips om man vill äta bra närproducerad mat i Västra Götaland
Bondens Egen Marknad
Under Din marknad i menyn hittar du alla orter där Bondens egen Marknad finns.
Följ Matrallykartan och besök landskapets lokala livsmedelsproducenter. Botanisera bland allt från fisk, kött, bär, örter, potatis, grönsaker, bröd och ostar till en mängd andra smakfulla delikatesser.

N u finns det en ny busslinje, nr 752, som kör flera turer dagligen mellan Mölndal och Gunnebo.
Köp Sjuhäradslådan med lokalt producerade livsmedel.
En upplevelsekartbok från Eldrimner över Sveriges mathantverk, bland annat med ett hundratal västsvenska företag

Semestertips - Tidens form



Bild: Nationalmuseum, Väggur i lackerad plåt, av Björn Alskog, 1967.

Tid är något centralt i våra liv. Styr tiden över oss eller vi över tiden? Utställningen Tidens form på Nationalmuseum visar urens formhistoria under de senaste 500 åren och diskuterar tidens märkliga roll i våra liv. Mer än 400 ur, och en klocka visas. Museet har dock fått viss kritik för att fokusera på just formen istället för tidens påverkan.

Men på Nationalmuseum står tiden stilla. Utställningen "Tidens form", med 400 ur från de senaste 500 åren, är en tämligen traditionell monterutställning med fokus på föremålen, snarare än deras hi storia. Visst, här finns såväl Christer Fuglesangs Omega Speedmaster som ett bordsur av urmakaren Jean Fredman, känd från Bellmans visor, men precis som finanshajarna runt Stureplan fastnar museet i en stum beundran av klockornas yttre prakt.

Museet har även gett ut en katalogen med essäer om enskilda urmakare och tekniska framsteg men även en essä av riksdagsmannen och prästen Cecilia Wikström som skrivit om

Utställningen pågår till och med den 19 oktober

lördag 19 juli 2008

Bikarbonat går att använda till det mesta!

Bild: santa maria


När jag tittat på min besöksstatistik ser jag att det är många som är intresserad av bikarbonat. Jag har tidigare skrivit om vilket dundermedel det är, men det finns tusen och och en andra användningsområden så här kommer tips på fem till.

1. I kylen
Bikarbonat tar upp dofter så många tycker att man skall ha ett öppnat paket stående i kylen. Är kylen mycket smutsig kan du skura med bikarbonat.

2. I fotbadet
Blanda ner en näve grovsalt, 1msk vinäger och 2 tsk bikarbonat i ett varmt fotbad. Perfekt om du har promenerat en hel dag, eller gör ett eget badsalt.

3. I baket
Baka lite koreanska cookies, banankaka eller varför inte ett yogabröd.


4. Under armarna
Enligt uppgift (jag har inte provat) fungerar bikabonat bra som parfymfritt alternativ till deodorant.


5. Avloppsrens
Stopp i avloppet går att få bort utan kemikalier. Prova först med hett vatten i ganska stor mängd, försök annars med den här avloppslösaren: Lös en kopp bikarbonat och en kopp salt i en kastrull med kokande vatten. Häll i avloppet.

Slow fashion

Bild: striatic


Enligt nyhetsbrevet Det nya svarta från Trendgruppen är antikonsumtion och "slow"-rörelser en av de mest intressanta krafterna idag. I Det nya svarta #17 skriver de om uppmärksamheten kring årets "Buy Nothing Day" i november sannolikt blir stor. De tror även på att begreppet "slow fashion" blir stort framöver. I april höll Svensk Handel Stil ett seminarium kring begreppet "slow fashion" här i Göteborg. Enligt Camino handlar "slow fashion" om


att ta såväl mode som miljö och producenters arbetsvillkor på allvar. Det handlar om långsiktigthet i planeringen, snarare än kortsiktiga vinster. Bra kvalitet är ett nyckelord. Tidlösa klassiker som går vidare och blir en vintageklassiker efter 50 år

Vintage är populärt av olika orsaker. Sofia Hedström, Veckans Affärer.se:s modekrönikör rapporterar att många amerikanska kvinnor är rädda för att tiderna för deras extravaganta shoppingvanor ska vara över. För att har att forsätta shoppa säljer de av kläder, smycken och handväskor till exklusiva andra handsbutiker.

New York Times rapporterade nyligen att lyxvintage har ökat och allt fler lämnar in sina LV/YSL/Gucci kreationer för försäljning i vintagebutiker. Förtjänsten hamnar trots allt både hos butiken och ägaren av plagget och i knapra tider kan 350 dollar som förtjänst på en Balenciagabag som från början kostade minst det fyrdubbla i alla fall täcka en och annan brunch. Vintage har aldrig varit bättre än nu och det kommer bara att bli bättre.
Läs mer!
Savings Outweigh any Stigma at Upscale Consignment Shops

fredag 18 juli 2008

Ekohöstmode på Lindex

Kläder är till för att användas! Även om man försöker att slita ut de kläder man redan har eller mest handlar begagnat kan det vara bra att komplettera med något nytillverkat ibland, inte minst för att visa att det finns en efterfrågan på ekobomull.

Mer Eco
Lindex fortsätter sin ECO satsning i höst, både inom dam och barnkläder. Lindex använder sig av två olika märkningar för ekologiska produkter, EKO Sustainable Textil och Organic Cotton. Det jag saknar är dock information om hur tillverkningen går till.

Här kommer några tips från Matilda Tham till miljömedvetna modeälskare:

  • Tvätta mindre ofta. Häng upp, vädra och ta bort fläckar med gamla husmorsknep istället.
  • Tänk livslängd och kvalitet hellre än kvantitet. Det handlar inte om att lägga ner mer pengar utan att satsa på färre plagg som håller länge.
  • Var kreativ med kläderna i garderoben.
  • Låna och byt med vänner. Särskilt fest-plagg är tacksamma att låna, eller hyra.
  • Återanvänd och köp second hand.

Läs mer!
Lindex stödjer Sustainable Fashion Academy.
Tvättråd för en hållbar miljö

torsdag 17 juli 2008

Köpstopp 500


Bilden är från när jag blev fotad inför en artikel i Trots allt, och tagen för exakt ett år sedan.


Det här är inlägg nr. 500! Den 28 december 2006 skrev jag mitt första inlägg här på bloggen och det skulle komma att bli fler... Nu har jag några hundra besökare per dag vilket är jätteroligt, många är dessutom återkommande besökare. De flesta besökarna kommer från Sverige, på andra plats hamnar Finland men det har letat sig hit en och annan besökare från länder som Egypten, Chile och Japan. Kul! de allra flesta besökarna hittar till köpstoppsbloggen efter att ha sökt på begrepp som köpstopp, eco queen eller bikarbonat. Men jag undrar vad de som sökte på 'avbeställning, bonniers bokklubb' eller 'björkriskvastar till salu' tyckte om bloggen.


Nyheter
Lite kul nyheter är att jag har skrivit på ett kontrakt med ett förlag, Hexa. Köpstoppsbloggen skall bli bok och den kommer att släppas i samband med Bokmässan. Mer om detta kommer du att kunna läsa här när jag har fått ordning på min nya webbsida. Köpstoppsbloggen kommer dock att finnas kvar på http://notbuying.blogspot än så länge.
Semester
Jag är kvar i stan en vecka till, därefter kommer jag att ta några veckors semester så det kommer förmodligen bli något färre inlägg här på bloggen. Vi har inte riktigt bestämt vad vi skall göra, förmodligen blir det en sväng till Skåne och kanske några dagar på Åland. Jag hoppas på bad och att hinna läsa några av alla böcker jag har liggande på nattduksbordet.

Lev enklare del 4, Tiden

levenklare

Det är är del fyra i min genomgång av Giséla Lindes bok Lev enklare - Idéer för en hållbar livsstil:Tidigare delar i denna serie:


Detta kapitel handar om tid (läs vad Jonas tycker om kapitlet här) och Linde reflekterar kring olika aspekter av begreppet tid. Hon har läst Carl Honorés bok Slow och skriver om hur Slowrörelsen vill hitta det rätta tempot för olika saker.
Linde försöker att ha en rikigt långsam dag men det går så där. Allt som oftast glömmer hon av sig och återvänder till sitt vanliga snabba tempo. Hon måste hela tiden medvetet sakta ner men när hon väl lyckas infinner sig något som kan liknas med flow (som rimmar med slow..)
Alltid redo - men var tog fritiden vägen?Nuförtiden är vi alltid redo och nästan alltid tillgängliga. Hjälpmedlena som skulle ge oss större frihet har paradoxalt nog gjort oss mindre avkopplade och mindre närvarande. Särskilt dator och TV-apparater stjäl tid och utrymme i familjelivet. Nu på sommaren går det många bra deckare men jag känner att det går mycket tid.
LivspusselNästa del handlar om det berömda livspusslet. Hur vi arbetar för mycket men också hur vårt val av boende kan underlätta vardagen. I boken intervjuas en familj som valt att bo i ett sorts kollektiv men även Linde har valt bort hus till förmån för en mer lättskött lägenhet, något hon beskrive ri början av boken.
Linde skriver om att leva cykliskt, att låta sitt liv styras av solen, dagsljuset och årstidernas växlingar som vi gjorde innan det elektriska ljus Lindé skriver om vikten av att ha en regelbunden livsrytm med plats för vardagsritualer. Det kan vara något så enkelt som att efter jobbet varva ner med en bok i soffan innan man sätter igån med middagen och allt annat som måste göras.

Att arbetet alltid måste komma först är säkert en bra idé när det inte går
att göra någon nytta sedan solen gått ner. men den funkar absolut inte om vi
lever liv där ljuset alltid lyser och arbetet aldrig tar slut
.

Själv kastar jag mig gärna in i middagslagandet eftersom jag tycker att det är ganska avslappnande, i alla fall om jag är själv i köket. Nu under juli är dagis stängt men annars brukar vi använda promenaden hem från dagis som ett sätt att varav ner och prata om hur vår dag har varit. Jonas beskriver hur han har vissa ritualer för att markera att arbetsdagen är avslutad;

Att hitta egna sätt att dela upp tiden för att markera olika aktiviteter är väldigt effektivt. Själv har jag en ritual på jobbet som består av att rensa skrivbordet, skriva ner allt jag behöver komma ihåg, stänga ner datorn och lägga fram de tre saker som jag ska börja nästa arbetsdag.
Lindé skriver om Ayurveda, den indiska hälsoläran som lyfter fram naturens och kroppens återkommande cykler, som ett sätt leva i harmoni med tiden. Enligt ayurveda präglas allt levande av olika energitillstånd. Avsnittet om tid avslutas med tips på hur man praktiskt kan leva cykliskt (ät mat efter säsong till exempel) och ett test för att få fram vilken Ayuervedatyp man är.

Läs mer!
Relaterade inlägg om tid och livskvalitet.

onsdag 16 juli 2008

Mediaonsdag - Fler shoppingmagasin


Bilden kommer från filipinska creamdelacreme magazine.


När jag var på bio och såg Sex and the City (och även nu senast i helgen när jag såg Mamma Mia) kunde jag inte undgå reklamen för Allers nya tidning Chic, en publikation jag inte stött på tidigare. Det visar sig att Chic gjort gemensam sak med SF i samband med SATC:s svenska premiär och bland anant haft en gemensam efterfest/premiärfest med modevisning och Sex and the city-tema i Stockholm.

Chic har ett shopping- och konsumtionsinriktat innehållet med annonsörer som klädföretag, bilmärken och varumärken inom kosmetika. Tidningen har även vissa tyngre inslag, bland annat skall Linda Skugge skriva om aktuella samhällsfenomen. Chefredaktör på Chic är Charlotta Flinkenberg, som tidigare var chefredaktör på Veckorevyn (där hon lottade ut en läppförstoring) och svenska Glamour . Första numret av Chic såldes i 91.000 exemplar

Flera konkurrenter
Det startas många tidningar inom ekorekoområdet men samtidigt kommer det fler magasin som representerar den motsatta trenden, shopping och konsumtion i allmänhet.
En tidningen som tar upp konkurrensen med Chic är Glaze. Det är Frida Förlag som byter namn på sin tidning Solo G (en sorts hänt i veckan med internationell kändisfokus) till Glaze och gör den till en tvåveckorstidning med inriktning på kändisar OCH mode. Sedan tidigare finns veckotidningen Sofis Mode.


Läs mer!

Mediaonsdag - Fler ekoreko tidningar

Bild från KRAV

Ecoqueen, livsstilsmagasinet med miljöfokus, som lanserades i april får systertidningar. Förlaget LRF Media har registrerat ytterligare tre Eco-titlar hos PRV, Eco Joy, Eco Trend och Eco Fashion. Eco Joy ska ges ut med sex nummer per år, de övriga två med fyra.


Jag köpte ju ett nummer av Ecoqueen i juni efter att mitt månadslånga majköpstopp var över. Jag var rätt skeptisk redan innan jag hade läst tidningen men jag måste erkänna att jag har blivit mer positivt inställd till tidningen efter några genomläsningar. Nu är det första numret men det är väldigt matnyttigt, mycket att läsa till skillnad från lite andra tidskrifter som jag ögnat igenom den senaste tiden. jag stör mig fortfarande på alla anglisismer i tidningen och modereportagen, med undantag av Camilla Thulins vintagestyling av begåvade (och stiliga) skådespelerskan och ståupp-komikern Zinat Pirzadeh, känns lite flummiga.


Nästa nummer av Ecoqueen kommer i september.


Via bloggen Ett Bra Liv får jag tips om REKO - ett nytt livsstilsmagasin. REKO är en tidning från KRAV som ger ut tidningar i mindre skala sedan flera år, bland annat Kravmärkt och Allt om ekologiskt.
"Den moderna goda livsstilen behöver en egen röst och den rösten är Magasin REKO – en kaxig, modern och ifrågasättande tidning som planterar goda tankar.
Chefredaktör är Jakob Falkerby, tidigare informatör på Krav. Premiärnumret av REKO kommer i september och innehåller inspirerande läsning om mat, resor, mode, inredning, teknik och kultur – allt på ett hållbart tema. Redan nu kan man teckna en prenumeration, 4 nummer per år för bara 76 kr.


Relaterade inlägg:


Läs mer!

tisdag 15 juli 2008

Banksy avslöjad?


Bild: Banksy Barely Legal via Beopenguin

Banksy är en brittisk grafittikonstnär. Hans målningar och installationer är ofta samhälls- och konsumtionskritiska (som den ovan). Jag har använt flera foton på Banksymålningar i olika inlägg här på bloggen.
Några av hans mest uppmärksammade tilltag är när han placerade en docka klädd som en Guantánamo fånge, på Disneyland och när han bytte ut innehållet i Paris Hiltons skiva mot egna konvolut och en cd med egna versioner av Hiltons låtar.
Både jag och min bror är Banksy fans så när vi var i London i juni letade vi bland annat Banksy målningar och besökte Cans Festival på Leake Street.
Nu skriver både DN och SvD att Daily Mail har avslöjat vem Banksy egentligen är, det råder dock fortfarande skilda meningar om huruvida han heter Robin eller Robert i förnamn och Cunningham eller Gunningham i efternamn. Själv tror jag mer på att Banksy är fler personer för det är en extremt produktiv konstnär som har målat väggar jorden runt, från Storbrittannien till Israel.
Läs mer!
BANKSY’s Camp Tells Us To Cease and Desist Unveiling BANKSY

måndag 14 juli 2008

Fotbollsfeber




Vem minns EM? Idag börjar Gothia Cup här i Göteborg och de råder det fotbollsfeber i hela stan. Jag har tidigare skrivit om Husies tjejer (Husie IF F95/96), Sveriges bästa Green Team. De tog sig vidare till Gothia Cup och spelar bland annat mot skottska Buchan Girls FC och amerikanska NSA. Har jag möjlighet skall jag ta med ungarna till Heden och heja på!
Vill ni veta hur det går? Skicka GC mellanslag 22834 (F12) eller 22835 (F13) till 72311 för att få lagets alla resultat skicka till din mobil. Resultattjänsten fungerar enbart med svenska abonnemang. Ringer du med Tele2Comviq kostar tjänsten 10 kr + ev trafikavgift för varje lag du beställer. Har du annan operatör kostar det 20 kr + ev trafikavift per lag

Jag kan inte hitta något speciellt om miljön på Gothias webbplats utöver att man numera bara skickar ut 10 000 marknadsföringsbroschyrer eftersom allt fler besöker deras webbsidor. Detta är en minskning av 70.000 på fyra år. Det finns även ett speciellt Gothia Cup tåg som går mellan Stockholm och Göteborg men miljövänligast måste ändå tyska laget Borgfeld vara, de har cyklat från Bremen.

Den här veckan avslutar jag soptemat med att skriva lite om plastpåsar och plast i allmänhet. Det blir även en genomgång av kapitlet om tid i Lev enklare och förhopningsvis en annan kul boknyhet. Nästa vecka skriver jag om semester för snart skall även jag ha lite ledigt!

lördag 12 juli 2008

Helgnöje

Anteckningsblock från Pretty Bitter, för de som behöver fokus i livet [via Apartment Therapy]


Igår (en dag efter att det sändes) lyssnade jag på Isabella Lövins sommarprogram. Det är alltid kul att lyssna på på Sommar, inte bara för att det oftast är intressanta sommarvärdar men även för att man får chansen att lyssna på ny musik (och gamla favoriter som t. ex Laleh och Elvis). Om man missar att sätta på radion klockan ett så kan man alltid lyssna igen, mycket praktiskt.

Isabella Lövin slog igenom med boken Tyst hav förra året (boken står på min att läsa lista...). Boken handlar om hur utfiskning numera är det största hotet mot fisken.
utfiskningen. Lövin har tilldelats många priser, bland annat stora journalistpriset i klassen "Årets berättare" för Tyst hav. Hon fick priset med motiveringen: "För hennes chockerande berättelse om vad människan gör med havet, och till vilket pris."
I andra delen av programmet pratade hon om konsumtion, hur vi inte blir lyckligare av att konsumera - tvärt om. Hon spelade bra musik också!

Andra saker man kan roa sig med under helgen är att baka. I början på veckan gjorde vi en gemensam insats och bakade en omgång kalljäst bröd men här är ett annat bröd som verkar både lättbakat och gott.



Läs mer!
Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Tyst hav - jakten på den sista matfisken av Isabella Lövin
Miljöböcker till hängmattan i sommar

fredag 11 juli 2008

Fredagsfilm: Att välja Rättvisemärkt




Den här australiensiska videon (drygt 8 min lång) handlar om varför man skall välja Rättvisemärkta produkter. Den är dedicerad till Eva Cheng vilket förmodligen är samma Cheng som skriver för australiensiska Green Left Weekly.
Det har framförts kritik mot Rättvisemärkt, bland annat har tankesmedjan Timbro skrivit en rapport som påstår att det skulle vara bättre för odlarna om konsumenterna köper konventionellt kaffe. Jag väljer ändå Rättvisemärkt för att visa att det finns en efterfrågan på produkter som är framställda på ett sjysst sätt.

torsdag 10 juli 2008

Det händer i höst på Ekocentrum


Det var länge sedan jag besökte Ekocentrum i Göteborg. Ekocentrum fick Västra Götalands Bildningsförbunds utmärkelse "Årets Folkbildarpris" för 2008. Ekocentrum delade priset med Sensus multireligiösa guider. Priset delades ut den 10 april i samband med Västra Götalands Bildningsförbunds årsmöte på Hjälmareds folkhögskola i Alingsås. Vid prisceremonin mottog Ekocentrum dessutom en litografi av konstnären Björn Wessman. Vill du besöka Ekocentrum i sommar har de följande öppettider;


Vecka 27-28 öppet tis-fre kl 11-15

Vecka 29-31 stängt

Vecka 32 öppet tis-fre kl 11-15


I cafét kan du köpa ekologiskt och rättvisemärkt kaffe och te samt bullar och kakor bakade med KRAV-ingredienser.

Onsdagsföreläsningar
Under hösten fortsätter onsdagsföreläsningarna, själv hoppas jag kunna gå på Hemlige kockens föredrag!


Vad är en miljöbil idag - och imorgon?
Onsdagsföreläsning på Ekocentrum
Datum: 2008-09-03
Tid: 18.00 - 19.30
Göteborg

Vad ska vi äta till middag? - Om utsläpp av växthusgaser från mat
Onsdagsföreläsning på Ekocentrum
Datum: 2008-09-10
Tid: 18.00 - 19.30

Odla klimatsmart!
Onsdagsföreläsning på Ekocentrum
Datum: 2008-09-17
Tid: 18.00 - 19.30

Den hemlige kocken - det okända fusket med maten på din tallrik
Onsdagsföreläsning på Ekocentrum
Datum: 2008-09-24
Tid: 18.00 - 19.30

onsdag 9 juli 2008

Bokonsdag - 1001 böcker att läsa innan du dör?

Timeless Books

Bild: Lin Pernille ♥ Photography


I NY times läste jag artikeln Volumes to go before you die, om en bok som listar just 1001 böcker som man borde ha läst innan man dör. Jag ögnade igenom listan lite snabbt och hittade ett par som jag faktiskt har läst (Felicia’s Journey av William Trevor, The Secret History av Donna Tartt, Smilla’s Sense of Snow av Peter Høeg, American Psycho av Bret Easton Ellis, Possession av A.S. Byatt, Neuromancer av William Gibson, The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy av Douglas Adams m. fl) men det fanns massor av böcker som jag borde läsa någon gång, What I Loved av Siri Hustvedt och Elementary Particles av Michel Houellebecq är bara två exempel.

Lifehacker haft en omröstning om The Books That Changed Your Lives. Deras topp 10 lista ser ut så här;


  1. The Bible
  2. The Works of Ayn Rand
  3. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
  4. Zen and the Art of Motorcycle Maintenance: An Inquiry into Values
  5. The Stranger
  6. The Works of George Orwell
  7. The Works of Richard Dawkins
  8. The Hobbit and Lord of The Rings Trilogy
  9. Ender’s Game
  10. Dune

Jag har aldrig stött på Ender’s Game eller Richard Dawkins, i övrigt har jag läst de flesta på lista förutom Dune där jag bara har sett filmen. Boken fins dock i bokhyllan men den kommer långt långt ner på min att läsa lista.

Tidigare har jag skrivit om Zen Habits 10 Books That Shaped My Life, and 40 Others I Love.
Hans lista innehåller böcker som t. ex Your Money or Your Life av Joe Dominguez and Vicki Robins som jag men framför allt Jonas grundligt diskuterat. Någon gång skall jag återuppta stegen...
Men jag vill framför allt läsa Zen Habitsbloggaren
Leo Babautas egen bok Zen to Done

Läs mer!

måndag 7 juli 2008

Stigande bensinpriser leder till 4-dagars arbetsvecka i Utah


Bild på Snow Canyon Utah, tagen av CFBSr

Från och med augusti införs ett årslångt försök med att införa 4-dagars arbetsvecka i den amerikanska delstaten Utah. Initiativet, Work 4 Utah, kommer från republikanske guvernören Jon Huntsman och det är omkring 17000 statligt anställda som berörs av beslutet. Det är de stadigt stigande bensinpriserna och ett försök att minska statens energikostnader som ligger bakom projektet. Rent praktiskt övergår man till 10-timmarsarbetsdagar måndag till torsdag med bibehållen lön, så den totala arbetstiden förblir den samma.

För att bibehålla servicenivån hos myndigheterna satsar man på utökade öppettider måndag till fredag samtidigt som man försöker få invånarna att använda internettjänster i den mån det går. Delstatspolis, fängelsepersonal, domstolsanställda och samt anställda vid de statliga universiteten omfattas ej av försöket. Även de statligt ägan vin- och spritbutiker kommer att ha öppet på fredagar.

Genom att inte ha igång luftkonditionering, värme eller belysning på fredagar i flertalet statliga byggnader hoppas man kunna spara upp emot 3 miljoner dollar samt minska koldioxidutsläppen. Det skall bli intressant att följa projektet även om det finns ett flertal inslag som kan ifrågasättas.

Frågan är om energibesparingen verkligen blir så stor som väntat eftersom man knappast kan stänga av all uppvärmning under vinterhalvåret respektive all luftkonditionering under sommarhalvåret. Den förlängda arbetstiden under måndag till torsdag kan dessutom få stora konsekvenser när det gäller kollektivtrafik och barnomsorg. Och kan en extra ledig dag verkligen kompensera den minskade tiden med familjen? Har man långt att åka mellan jobbet och hemmet blir det inget mycket tid eller ork över för familjen på kvällarna.

Inlägget har även publicerats på Ecoprofile


söndag 6 juli 2008

Slipp stressen med färre prylar

Bild: Juergen Kurlvink

Egentligen hade jag tänkt att blogga om semester först nästa vecka men idag läste jag en riktigt bra artikel, Slipp semesterstressen med färre prylar, i dagens SvD.

Till ingen annan årstid finns det så många attribut att införskaffa: grillbestick, picknickkorgar, kylväskor, trädgårdspynt, flipflops, hängmattor, strandparasoller, trädgårdsdagböcker, kubb-spel, duktyngder – ja kolla in närmsta varuhus och ni förstår ­direkt. Det skall shoppas innan våra semesterdrömmar kan realiseras, minsann. För vad är en picknick utan den bärbara vinkylaren? Eller en stund på balkongen utan det nätta möblemanget i lättmetall och ett miniväxthus? För att inte tala om en båttur utan de där fina båtdynorna och den senaste självutlösande flytvästen?
Det rådande idealet är ju ständig tillväxt vilket förutsätter att vi konsumerar mer och mer för varje år och jobbar mer och mer för att ha råd med alla dessa nya prylar som vi sällan behöver.
I artikeln intervjuas Jörgen Larsson om sin forskning kring barnfamiljer och tidspress;
Ju mer vi äger, desto mindre tid har vi
Men han uppmanar som alltid till medvetenhet kringkonsumtion och ägande (en viktig del inom frivillig enkelhet);

– Man får inte glömma bort att fördelarna med ägande kan uppväga nackdelarna. Kanske har familjen med parasollen och solstolen faktiskt har en bättre stund på stranden än han som sitter på sin handduk? Kanske är det så att nettoeffekten av det där vackra gamla sommarhuset är positiv – ni njuter så pass mycket av det att det är värt att ha kvar det även om det tar en massa tid. Men då kanske man skall skippa något annat.
JR retar mig för att jag inte fixar till min balkong men jag tillbringar inte speciellt mycket tid där. Dessutom har jag faktiskt köpt två dynor och en solcellsdriven lykta... Jag har funderat lite på att köpa en kylväska som man kan koppla in i bilens cigaretttändaruttag men jag drar mig lite för att lägga 500 kr på den. Vi har en stor mjuk kylväska, den duger bra förrutom under riktigt varma dagar och när vi kör längre bilurer, vilket vi i princip bara gör på semestern. I övrigt väljer vi fortfarande bort både båt och sommarstuga, det kräver för mycket tid och arbete just nu.

Läs mer!
Christina varna för greenwashing
Sara har varit i Ungern
Hannele semestrar i fjällen
Bett R World uppmanar till ansvarsfullt sparande

fredag 4 juli 2008

Fredagsfilm : Sex and the city



Idag handlar det om film, en film som många älskar och som alla verkar ha en åsikt om. Härom dagen satt jag i bilen och hade på p1, de ägnade större delen av studio ett åt att diskutera Sex and the city, eller sagan om ringen som den också kallas. Det pratade som skor, lyxkonsumtion, sexuell frihet och kvinnlig vänskap. Och filmen innehåller ju alla dessa komponenter.
Kanske hade jag låga förväntningar för liksom Eva tyckte jag att filmen var ganska underhållande. Jag gillade dialogen och stora delar av handlingen. Jag kan förstå att Carries bröllopsfixeringen stjälpte bröllopet men handlingen kring själva vigseln kändes inte helt realistisk även om den nog var dramaturgiskt nödvändig.
Lyxkonsumtionen störde mig inte så mycket heller, kanske för att jag inte kan identifiera de produktplacerade varumärkena och för att jag inser att det inte är på riktigt - det är en ju bara på film. Dessutom tycker jag att Louis Vuittons handväskor är rätt fula och jag drömmer inte heller om Manolos. Men jag tackar inte nej tll en cosmo eller två!

Läs mer!
Vågade hetero­sexuella brudar inte umgås utan män och prata om killar och kläder innan de fick se det på tv från New York

onsdag 2 juli 2008

Mer om matupproret

Bild toyfoto "sjukhusmat"

När jag skrev om matupproret i måndags glömde jag att länka till Camillas sida.
Det här vill Camilla:

  • att vi prioriterar närproducerad/-lagad mat inom skola, vård och omsorg framför industrimat (t ex cook chill)!
  • att livsmedelsindustrin prioriterar råvaror framför onödiga tillsatser (t ex smakförstärkare och transfetter)!
  • att dagligvaruhandeln prioriterar naturlig hantering av mat framför industriell (t ex gasning av köttfärs)!

Det här är hennes mål för 2008

  • minst 100 000 namngivna svenskar som står bakom mitt uppror!
  • förmedla minst 20 konkreta tips till media om missförhållanden när det gäller mathanteringen inom vård, skola och omsorg i Sverige!
  • konkret engagera så många individer, organisationer och journalister på så många orter som möjligt i kampen mot industrimaten!
Det finns möjlighet att lämna tips om man känner till några missförhållanden när det gäller mat

Läs mer om matupproret!
Näringsfattig och oaptitlig, Katrine Kielos skriver om den färdiglagade maten inom äldrevården
Industrin i fokus för matuppror

Bokonsdag - Grön design


Bild: Naturbutiken

Naturskyddsföreningens temabok Grön design som gav ut i början av året går på djupet med våra personliga tillhörigheter som kläder och möbler, och ställer dem i ett globalt perspektiv som handlar om klimat, rättvisa och tillgång till det livsnödvändiga vattnet. För det måste gå att inreda ett ekologiskt hållbart OCH vackert hem utan att fälla regnskog, och det måste gå att köpa kläder av råvaror som odlats på ett relativt giftfritt sätt.
Några av skribenterna i boken är Isabella Lövin (vinnare av stora Journalistpriset för boken Tyst hav) den indiske journalisten Darryl D´Monte och Mathilda Tham, gästprofessor i mode vid Beckmans designhögskola.
Boken innehåller reportage om Dem Collective, ekodesignade svenska daghem, om passivhus i Värnamo och om hållbar belysning. Man kan läsa om Kerstin Sylwan och hennes idé att fånga solens ljus i fiberoptik och leda in det i rummet. Boken diskuterar varför kläder så billiga och vad det får för konsekvenser, varför vi hellre köper nytt än lagar eller "gör om" eller ens tvättar. Och hur är traditionella råvaror som ull, lin och hampa på väg tillbaka?

Boken Grön design presenterar de modernaste ekokläderna, de genomtänkta inredningsdetaljerna och husen som värms av våra kroppar. I boken möter du människor som vågar tänka nytt, men också de som tar upp gamla, mer miljövänliga tekniker. Du hittar konkreta tips om klädvård och får hjälp att hitta rätt bland märkningar och material.
Jag tyckte att boken var mycket läsvärd även om jag kände igen en hel del. Reportaget om Milis Ivarsson som har arbetat med färg och äggoljetempera i hela sitt liv var intressant. Hon säger framför allt en väldigt klok sak;

Det spelar ingen roll om man arbetar med uthålliga material om man inte själv lever uthålligt.
Boken finns att köpa i Naturbutiken som Naturskyddsföreningens webbshop. Som medlem i Svenska Naturskyddsföreningen får du rabatt på de flesta artiklar. Bli medlem du också, om du inte redan är det.
Läs mer!

tisdag 1 juli 2008

Tema sopor - källsortering i hemmet

Recycled Trash


Bild: Alisa Cooper
Ser det hur så här under köksbänken hemma hos dig?

Jag är fortfarande på jakt efter en sjysst källsorteringslösning som funkar i lägenheten. Vi har en praktisk sorteringsguide på köksdörren men allt som skall till återvinningsstationen slängs ner i en och samma papperspåse vilket är jobbigt (och kladdigt) när det väl skall slängas.





På bokashi.se:s webb hittade jag ett riktigt bra förslag som jag har gått och grunnat på sen dess. Där tipsas det om hur man lägger upp ett bra källsorteringssystem med hjälp av en plastlåda för dynor, några papperskassar och en plastkorg.

Bild: Rusta



Några andra bra lösningar

Här är ett praktiskt "recycling center" från Martha Stewart som tyvärr är ganska platskrävande.

När Don & Cheryl bodde i Japan konstruerade de återvinningssystemet här till vänster. Här finns originalbilden med lite förklarande "notes". Inte minst gäldle det att hålla reda på när vilken typ av material hämtades;


Bild: don and cheryl All rights reserved



1 st Tues of the month - clear plastic bottles with a PET 1 symbol
2nd Tues of the month - clothing, cardboard, and milk /juice cartons
3rd Tues of the month - glass bottles, aluminum and tin cans
4th Tues of the month - paper
1st Fri of the month - white styrofoam containers
Also, every Wednesday they collect general plastics (other than those collected on the 1st Tues).
And finally every Monday and Thursday they collect general trash that can't be recycled

Många använder "Sortera" från Ikea. Den stora fördelen med "sortera" är att lådorna har lock vilket kan vara bra om inte kartonger och dylikt är ordentligt ursköljda och torra.
Bild: Ikea lådan sortera


Ikeahacker har många andra bra IKEA tips, här är en variant på källsorteringssystem.




Men den bästa lösningen är givetvis att minimera mängden återvinningsbart som kommer in i lägenheten eller att återvända avfallet på ett kreativt sätt.


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin