fredag 29 februari 2008

Vintage i Västergötland



Bild: andreakw

Det är inte bara i storstäderna som vintage är hett. Runt om i landet finns det butiker som kan vara värda ett besök. Varför inte ta en sväng i helgen och se om du kan göra några fynd! Här kommer några förslag på lagom dagsutflyktsavstånd från Göteborg.

Vara
Ända sedan 1946 har Rambergs butik i Vara sålt dammode och genom åren har en och annan godbit blivit kvar på vinden, en skatt bevarad av tre generationer klädhandlare. Genom http://www.vintagebutiken.se/ säljer nu Rambergs ut gamla oanvända plagg, mestadels svenska märken som Wettergrens, Katja of Sweden, Fougstedts och Petri. Lagret är stort, nya saker läggs upp på webbsidan hela tiden.
I Vara kan man ta en fika på Conditori Nordpolen. Konditoriet är ett familjeföretag som fått sitt namn efter Andrées nödlandning med sin luftballong i Vara.Inne i konditoriet finns en gammal väggmålning föreställande nordpolen med bland annat en igloo, eskimåer och en zeppelinare. Vill man lyxa till det kan man bo över på Bjertorps slott. I närbelägna Vedum kan handla fårprodukter hos Bitterna Lamm som har bårde gårsbutik och B&B.

Skövde
I Skövde finns Cams modehus med anor från 1940-talet. Cams Modehus startades 1942 av Märta Nyström (-hattmodist) som en liten hattaffär på St Sigfridsgatan i Skövde. Så småningom utökades verksamheten med en kappaffär samt en klänningsaffär. 1963 flyttades butikerna in under samma tak vid Sandtorget i Skövde, där vi huserar än idag. MN gick bort 1998 men företaget drivs vidare inom familjen. Hos cams kan man också nostalgifynda (öppet i mån av tid - ring först).

Cams Modehus
Sandtorget 4
541 30 Skövde
Tel. 0500-411302

I Skövde ligger även Second handaffären Stil på Kungsgatan 21. Till Skövde tar man sig lätt med tåg, sen är det bara några få minuters promenad in till centrum. Parnassen, restaurangen som ligger i kulturhuset, satsar mycket på närodlade råvaror. Även Knistad Hotell och konferens som ligger något utanför Skövde satsar på lokala råvaror och ekologiska grönsaker.

torsdag 28 februari 2008

Ny utmaning för klimatpiloterna


Bild: zergin
För ett tag sedan skrev jag om klimatpiloterna i Kalmar. Nu är det dags för nästa utmaning. Denna gång är det en utmaning om tid ”hur har du det med tiden” som är öppen för alla att medverka. De som bor i närheten av Kalmar kan besöka Experimentlabbet på Esplanaden 20, tisdagen 4 mars kl 18:30 och vara med om en utmanarkväll för klimatpiloterna om ledig tid. Medverkar gör Fredrik Warberg från föreningen Tidsverkstaden från Göteborg som håller i ett dialogforum om tid under kvällen. Är du intresserad? Hör av dig till par.wallin@kalmar.se senast den 3 mars så vi kan fixa stolar, bord, fika o s v

Bett R World har också bra utmaningar, februaris utmaning är att byta till laddningsbara batterier. Jonas tycker att man skall fundera på att göra följande 4 förändringar:

  1. Inget mer flygande.
  2. Ingen bil.
  3. Kött endast undantagsvis, någon gång per månad.
  4. Frukt och grönt endast från närområdet. Inget växthusodlat, endast säsongsgrönsaker.

3 kör jag redan och 4 kan jag också tänka mig. 2 är nog inget problem om man får låna eller hyra vid behov men nr. 1 - att inte flyga mer känns trist och tråkigt. Nu flyger jag utomlands max 1 gång om året (inrikes är det tåg som gäller) men ändå... Och så får jag dåligt samvete för att jag känner så, det är ju inte mitt hem som drabbas när havsnivåerna stiger

Berthas Garderob öppnar butik i Göteborg

ONE Volunteers

Foto: Brande Jackson

Berthas Garderob, som bara finns som nätbutik, öppnar butik på Kungsgatan 18 den 1 mars. Det blir "fest" hela dagen med lite mingel och uppträdande med sång och dans av musikal ungdomar.

I Berthas Garderob hittar du kläder, skor, smycken, bälten och andra accessoarer till både kvinna och man. I butiken kan du prova nätbutikens varor och få personlig service. Du kan också hämta de varor du beställt i nätbutiken och därmed slippa fraktkostnaden. Inom kort kommer man att kunna boka en kväll med sina vänner i butiken, och få butiken för sig själva i lugn h ro.
Berthas ekofashion kommer bland anat att sälja "One T-shirts" från EDUN och kläder från Howies.

onsdag 27 februari 2008

Vintage i vår

a pretty corner

Bild: jek in the box

GP hade i helgen ett stort reportage om att handla begagnat - eller vintage - som det så fint heter nuförtiden. Se bildspelet här. På Oscarsgalan brukar vintageklänningarna göra succé, även om det debatterades hurvida den 10 år gamla Valentinoklänningen som Julia Roberts bar 2001 kunde kallas vintage. Generellt skal plagg vara minst 25 år gamla för att få kallas vintage. Om man inte är så petnoga kan man fynda finfina klänningar på loppis och second hand. Hannele brukar hitta fina saker på loppis.

För några helger sedan besökte jag Pingstkyrkans loppis i Mölndal. Där var det full rulle, kanske för att det var 50% på alla kläder. Jag köpte bara ett par skor till Lillasyster och ett par jeans till Storebror men jag kommer garanterat tillbaka. Det var en bra loppis, ordning & reda, luftigt och bra priser. Med resten av familjen väntandes i bilen hade jag dock inte möjlighet att prova några kläder till mig själv.

Läs mer!
Unikt och välklätt i vintage (Vintage i Uppsala)
Gammalt en hel trend
Pigga upp med en retrotripp (fynda i Köpenhamn)
Mode i stan: Mint and Vintage
Så trendfyndar du på second hand

tisdag 26 februari 2008

Klädbyteri på andra ställen


Bild: cybertoad

Stockholm
Jenny önskade att det fanns klädbytardagar i Stockholm och det finns det! I metro hittade jag en artikel om Dress off dress on som anordnade välbesökta klädbytardagar i samarbete med Fashionplay.org tidigare i februari. Vill du få ett mail när nästa evenemang går av stapeln? Maila på dressoffdresson@gmail.com och märk mailet "maillista".

Den som har vägarna förbi kan även besöka Vällingbykyrkans klädbytardag 8 mars 2008

Resten av landet
Klädbytardag.nu och Barnbytardag kan du se om det ordnas klädbytardagar där du bor.

Läs mer
Ny garderob - utan en spänn!
Fair Fashion market på Världskulturmuseet
Byta kläder

söndag 24 februari 2008

Jörgen Larsson i vetenskapsradion

Radio - 92/365

Bild: morberg

Ensamstående föräldrar som bor i lägenhet och till exempel inte har någon sommarstuga känner ofta av tidspressen mindre än andra, och lång arbetstid och många ägodelar är de viktigaste orsakerna till att många känner sig tidspressade. Det säger sociologen Jörgen Larsson som forskar om vilka orsakerna är till tidspressen och vad man kan göra åt den. Läs mer på forskargruppens hemsida på www.familjeliv-utan-tidsbrist.nu.

Vetenskapsradion Forum, P1 sändes måndag 18 februari kl 13.20, tisdag 19 februari kl 19.03 och söndag 24 februari kl 19.35. Missade du det kan du lyssna igen här.

Relaterade inlägg
Downshifting ligger i tiden
Your Money or Your Life
Aftonbladet växlar ner
Vill ha mer!
Lite om frivillig enkelhet i media
Ta makten över din tid
Lästips - Bli rik på riktigt!

Tankar vi dagens slut

Trees and clouds

Bild: Keith1999

Olov Agné, samtalscoach, webutvecklare och medarbetare på Föreningen Tidsverkstaden reflekterar under tre fredagskvällar i radioprogrammet "Vid dagens slut" i SR-P1 över smått och stort i vardagen.

Det första programmet sändes fredagen den 22/2 och handlade om begreppet lagom. Du kan lyssna på programmet i Sveriges Radios 30-dagarsarkiv genom att klicka här.

De kommande programmen sänds den 29 februari och 7 mars. Klicka här för mer info på programmets hemsida.

torsdag 21 februari 2008

Bokrecension - Simple living


Jag såg verkligen fram emot att läsa boken Simple living av danska Gitte Jørgensen. Hon är personlig coach i frivillig enkelhet, eller simple living som det kallas i Danmark, och har skrivit två böcker i ämnet. Men jag måste tyvärr säga att jag blev gruvligt besviken. Jag irriterade mig ideligen på saker i boken. Visst innehåller den en del matnyttigt och lite inspiration. Men framförallt innehåller boken en massa new age dravel... Enligt Gitte går frivillig enkelhet ut på att man skall hitta meningen med livet. Meningen med livet skall inte vara något så simpelt som att uppnå ekonomisk frihet genom att konsumera mindre än vad man tjänar - nej här skall man hitta sin livsuppgift, man skall leva ett "transcendent liv", man skall göra sig fri från känslomässiga blockeringar och hitta den dolda dimensionen... Det blir lite för mycket helt enkelt. Boken innehåller många citat från aktuella coacher, institutet och liknande. En sida ägnas t. ex t Jörgen Larsson och tidsverkstäder. Nej, boken kunde lika gärna något helt annat och frivillig enkelhet är här bara en "trendig etikett".

Upplägg
Boken består av följande delar (det låter mer lockande är vad det faktiskt är):


  • Det enkla livet ? det medvetna livet
    Vad går Simple Living ut på? Varför fängslas man av det?

  • Lev det som betyder någotEnkelheten börjar när du hittar det som är betydelsefullt för dig. Låt dig inspireras till att hitta det som brinner inne i dig och lär känna olika sätt att leva ett mer levande liv.

  • Gör plats för förändring
    Vad behöver du och vad hindrar dig från att leva det liv du vill leva? Kasta, rensa bort och gör färdigt. Mycket handlar om hur bra det är att rensa i röran och göra sig av med prylar. Det är ungefär som Rensa i röran med Feng Shui.

  • Låt det viktiga förverkligas
    Pengar och tid hör oftast ihop. Hur kan du göra upp en budget för bådadera, så att du får balans och ser till att räkenskaperna går ihop?

  • Var det enkla livetUtvecklingen accelererar, och det varken kan eller ska vi göra något åt. Men det vi kan påverka är vårt sätt att hantera accelerationen.

  • Skapa närvaro och nätverkAlla människor vill ge och få kärlek. Lär dig att skapa närvaro och nätverk med din omgivning, så blir ditt liv mindre komplicerat.

  • Boken avslutas ett appendix som innehåller med kortare intervjuer med människor som har valt ett enklare liv. Den här delen är faktikst ganska givande. Det är alltid intressant att se vilka förändringar, små som stora som andra har gjort i sina liv.

    Vad säger andra om boken?
    Sanna Ehdin som också citeras flitigt i boken säger så här om boken: "Simple living är en strålande bok som ger dig inspirationen att leva ett gott och meningsfullt liv utifrån dig själv. Du får verktygen för att sakta ner, förenkla och skapa ett fullödigt liv.'
    Mia Törnblom, författare till Självkänsla nu säger så här på omslaget: ”Följer du ditt hjärta? Lever du ett äkta liv? Om inte: läs denna bok. Den är cool. Den får dig att tänka. Den lär dig att leva.”
    Åsa tyckte att man kunde hoppa över självhjälpsavsnitten.


    Läs mer!

    Alternativ till lyxkonsumtion

    Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Simple living - nya vägar till ett meningsfullt liv av Gitte Jørgensen

    onsdag 20 februari 2008

    Klimatdiskussion i Aktuellt 20/2

    Rear Lights

    Rusningstrafik i Göteborg, bild av andreasnilsson1976

    En höggravid Pernilla Jonsson (som jag träffade i morgonsoffan i höstas) medverkade i kvällens Aktuellt. Hon pratade om vad som skulle kunna få oss att minska vårt bilkörande och om varför SUV:ar är så populära.
    Se inslaget här.

    Stockholms trängselskatt skulle ge närmare en miljard kronor i överskott per år, för att finansiera vägar och kollektivtrafik, har blivit ett ekonomiskt fiasko, eller har det? I Göteborg säger man inte längre tvärt nej till trängselavgifter. Socialdemokraterna i Göteborg säger nu att trängselavgifter kan vara ett sätt att ta ansvar för miljön.

    Vi åker kommunalt till våra arbeten i centrala Göteborg. Eller först promenerar vi till dagis och lämnar barnen, sen tar vi spårvagnen därifrån ner till stan. Tidigare, när vi hade tjänstebil med parkeringsplats i stan, hände det ofta att vi tog bilen för att det regnade eller för att vi var sena... Så för oss var det främst en bekvämlighetsgrej att ta bilen. Vi betalar ju inte gärna 140 kr per dag för att parkera stan heller. Om jag inte åkte spårvagn skulle jag heller inte hinna läsa så många böcker...

    Vem vann kokboken?

    Vinnaren av Gastros kök – gourmetmat för unga kockar blev JR...


    Min favoritkokbok är "Fårömacka och Croque Monsieur" av Siv & Key L Nilsson. En hel bok med bara smaskiga smörgåsar...men eftersom jag försöker hålla vikten ägnar jag mer tid åt att kolla i den än att faktiskt göra mackorna :-)
    Grattis JR - boken kommer på posten direkt från förlaget. Vinnaren drogs genom att Random Integer Generator drog ett slumpmässigt nr mellan 1 och 17 (det var 18 kommentarer men den sista var bara ett tillägg till det 17:e så det räknade jag bort) Tack alla som deltog! Förhoppningsvis blir det fler utlottningar framöver!

    Tema mat - jätteräkor och andra hotade fiskar

    Bilden är tagen av su-lin

    I medlodifestivaltider är det tydligen högsäsong för räkor. Nu var det länge sedan vi hade räkfrossa och ännu längre sedan som vi åt jätteräkor här hemma. På Coop kan man handla ekologiska jätteräkor men jätteräkor är aldrig hållbart producerade enligt Daniel Bergquist, forskare som studerat det kraftigt ökande vattenbruket i Asien. Odlingarna bidrar till och med till ökad utfiskning av havet. Ett flertal krogar runt om i Sverige har nu lovat att rädda mangroveskogen genom att bojkotta de odlade jätteräkorna. Det är t. ex hotel Clarion i Stockholm och Scandichotellens restauranger (som tog bort räkorna från menyn redan för 2 år sedan). SvD stoppar också recept med jätteräkor.
    Men det är inte bara miljön som kommer i kläm utan även befolkningen. Merparten av tigerräkor/jätteräkor/scampi som säljs på restauranger och i fiskdiskar odlas i tropiska länder genom att fälla mangroveskogar och anlägga odlingsbassänger istället. Odlingsbassängerna vaktas oftast av inte av arbetare ur lokalbefolkningen då de inte anses vakta tillräckligt bra.


    Läs mer!
    Räkodling orsakar problem i Asien (lång artikel med bilder)
    Jätteräkor – naturskövling och social dumpning på distans – Krönika
    080131: Köp inte jätteräkor
    Scampin större hot än torsken
    Butikens disk full av ’ful’ fisk

    tisdag 19 februari 2008

    Tema mat - ekomat

    Bild: That Other Paper

    Förra året övergick vi till att handla ekolgiskt så långt det går och kanske bidrog det till att försäljningen av ekologisk mat ökade kraftigt i fjol. Axfood sålde 27 procent och Coop 25 procent mer än året före. Även Icas ekomat tog rejäl fart (det är där vi handlar). Mest sålde frukt, grönt, kött, specerier och mejerivaror. Tydlignen är priset inte längre lika avgörande för hushållens val mellan ekologiska och traditionellt framtagna produkter. Vi kunde dessutom se att vi la mindre pengar på mat förra året. Dessutom köper folk mindre lightprodukter och sötningsmedel, vilket också måste anses som bra.
    Men ibland blir det lite fel som i Dalarna där
    ICA-handlaren i Malung har ersatt den lokala producenten Milkos med Arlas sortiment. Anledning är att Arla har ett större ekologiskt sortiment. Och visst är det bra att Arla t. ex höjer ersättningarna för eko-mjölken men skall man inte prioritera närodlat ibland.

    Och arbetarna som plockar den ekologiska frukten...
    Frukt- och grönsaksplockarna i södra Florida jobbar för svältlöner som inte höjts på trettio år. Odlarna vägrar löneförhandla, de behöver ju inte konkurrera om arbetskraften. Stora uppköpare som Burger King och Whole Foods avvisar plockarnas krav på en löneökning på en cent per halvkilo tomater. Det är samma Whole Foods som är världens största ekomatskedja och som har en medveten och ansvarskännande image. CSR anyone?

    Läs mer
    De som har tillgång till senaste numret av Affärsvärlden (nr 8) kan läsa ett flertal artiklar om ekologisk mat. OBS! Artiklarna på nätet är endast tillängliga för prenumeranter.
    Recept på
    sallad på lax kokt som kräfta (med ekologisk laxfilé)
    Haka på mattrenden nu
    Med smak för det ekologiska
    Det lönar sig för bonden

    Växla upp, växla ner

    Simplicity

    Bild: ToniVC

    När jag träffade Fredrik Warberg i Guldhedskyrkan senast sa han något som jag har gått ch grunnat på sedan dess. Han får ofta frågor om hur han har växlat ner men han brukar svara att han aldrig har växlat upp. Frivillig enkelhet helt enkelt. Jag tror att det kan vara "lösningen", nyckeln till ett större mått av frihet. I aftonbladets senaste downshifting artikel säger en av de intervjuade:

    – Eftersom jag varit mammaledig så länge har vi inte dragit på oss höga kostnader. Vi bor i hyresrätt till exempel. Så vi är inte fast i heltidsfällan som många andra.

    Om man inte hela tiden ökar sin omkostnader (sina materiella krav, sin konsumtion) så behöver man heller inte jobba mer och mer. Det betyder inte att man skall leva asketiskt på nåt sätt men att man kanske har en hel del att vinna på att reflektera över sitt liv och sin konsumtion. Behöver barnen en TV på rummet? Behöver manköpa en blue-ray spelare genast eller kan man leva med en vanlig dvd-spelare ett tag till?

    En helt annan typ av downshifting är att, som Gunilla Bergsten, säga upp sig från jobbet som familjens projektledare. Hon har skrivit en bok som handlar om hur hon själv försöker säga upp sig från rollen som den som håller i alla trådar. Det är en lättsam men bitvis allvarlig skildring av en hyfsat stressig vardag som många barnfamiljer kan känna igen sig i. För småbarnsföräldrar blir tydligen allt tröttare. Enligt forskare är två tredjedelar av alla som drabbas av utbrändhet kvinnor, vilket kan bero på att kvinnor ofta har en större sammanlagd arbetsbelastning än män, tillsammans med ett större engagemang och en högre allmän orosnivå.


    Läs mer
    Tre ”tidstjuvar” stjäl av livet

    måndag 18 februari 2008

    Tema mat Love food - hate waste


    Bild: Lovely leftovers av SixyBeast

    I oktober skrev jag om att hur man genom att veckoplanera kan äta upp växthuseffekten på köpet. I januari 2007 undersökte Bett R World hur mycket mat deras 3-personershushåll slängde under en månad. Sedan dess har jag försökt att tänka mer på vad som slängs. Här hemma slänger vi en till två kompostpåsar i veckan men det är ju inte bara matrester (barnen äter inte alltid upp allt på tallriken) utan även mycket skal, gamla teblad och liknande. Jag har lärt barnen att man skall ta reda på sådant som kan komposteras och bli till jord men de tycker att det tar för lång tid. De vill gärna att det skall bli en jordhög direkt. Vi har ju heller ingen egen kompost utan slänger kompstpåsarna i ett speciellt kärl i soprummet.

    Mina bästa "nya rätter av rester!
    Casablanca-soppa aka Cajsa Warg soppa aka Hänt i kylen
    Man tar de grönsaker som finns i kylen (potatis, stjälkselleri, fänkål, lök, svamp, paprika osv). Sen hackar/skivar/tärnar och fräser man dem i lite smör eller olja och tillsätter 1 l grönsaksbuljong. Låt koka ett tag och servera sedan. Jag gillar att mixa mina soppor men det är up till tycke och smak.

    Krutonger
    Frys ner överblivet bröd (det får inte ha möglat). Skär i tärningar och stek i stekpanna eller i ugnen 5-10 min. Krydda med salt ev. andra kryddor. Passar bra till Casablancasoppa

    Andra klassiker när man skall vara kreativ med rester
    Pytt i panna
    Makaronipudding
    Laxpudding
    Risgrynspudding

    Läs mer!
    The lost art of leftovers
    Hos love food hate waste får du tips på bra recept
    Christina har ett recept på brödpudding
    Tasteline: roligt av rester

    "Om det är lätt är det ju ingen utmaning"

    Bild: 'smil

    Barometerns Elisabeth Holm är en journalist som har beslutat sig för att sätta lås på portmonnän.


    Jag läste i en tidning om en kvinna som under ett år haft köpstopp. Jag blev omedelbart ­ och tämligen oförklarligt ­ sugen på att testa. (Vad har jag för underliga behov av att späka mig?)Jag hade tänkt mig ett år. Bestämde om
    mig till ett halvår. Nu får det bli en månad, till att börja med.


    Det skall bli kul att läsa om hennes köpstopp! Hon bloggar också!

    söndag 17 februari 2008

    Klimatpiloter

    Bilden föreställer en annan typ av föregångare, Bessie Coleman, den första färgade amerikanska piloten. Bild från NASM via pingnews.com.

    Tolv klimatpiloter som under tolv månader ska utföra tolv utmaningar för att göra sin konsumtion mer miljövänlig.

    Klimatpiloterna är ett projekt i Kalmar kommun som går ut på att tolv hushåll skall agera testpiloter för att se hur deras livsstil påverkar klimatet. De tolv hushållen ser alla olika ut, det är familjer med- och utan barn, singelhushåll, boende på landet och boende i lägenhet i stan. Under åtta veckor i höstas fick klimatpiloterna börja med att samla alla sina utgifter i hushållet, kvitton, räkningar för att få fram en "växthusgasprofil" och i november 2007 fick klimatpiloterna sin första utmaning, att äta klimatsmart.

    Projektledare Per Wallin hoppas att kommunen genom projektet ska få kunskap om vad det finns för hinder idag för att leva mer miljövänligt i Kalmar kommun. Det kan finnas strukturella problem, som brist på en busshållsplats i närheten; eller individuella, att man är för lat för att cykla till affären. Projektet har en egen webbsida med massor av bra tips och deltagarna bloggar också om sina erfarenheter.

    Läs mer om projektet!
    Sökes: Tolv klimatpiloter
    Klimatpiloter utsedda i Kalmar
    Klimatpiloter redo att testa vingarna
    Får klimatpiloter flyga billigt?
    Så kan du påverka klimatet: Hämta listan!

    Uppmaning nr 4 - elanvändning
    Nya uppdraget – hitta värsta elförbrukarna

    Uppmaning nr 3 - klimatanpassa bilen
    Bilen tredje utmaningen för klimatpiloter
    Lär sig klimatsmart körning
    Miljöbil dög inte

    Utmaning nr 1 - ät klimatsmart
    Klimatpiloternas första resultat
    Varierande resultat från klimatpiloter
    Klimatpiloternas första utmaning
    Klimatpiloterna första utmaning: Ät klimatsmartare

    torsdag 14 februari 2008

    Ha en bra alla hjärtans dag!

    En positiv miljönyhet!
    Coop Konsum börjar sälja en komposterbar miljökasse. Kassen tillverkas av bland annat majsstärkelse och minskar därmed användningen av olja. Coop Sverige har också tagit beslut om att helt slopa de traditionella platskassarna till förmån för miljökassen så snart det är möjligt.

    onsdag 13 februari 2008

    Tema mat Utlottning - vinn en kokbok - tävlingen är avslutad


    Jag lottar ut ett ex av boken Gastros kök – gourmetmat för unga kockar som jag skrev om häromdagen. Boken kommer dessutom i en handgjord presentlåda. För att delta i tävlingen skall du skriva en kommentar där du tipsar om din favoritkokbok (den kan rikta sig till barn eller vuxna, det spelar ingen roll). Vinnaren utses om en vecka (efter kl 18 den 20 februari). Glöm inte att länka till din blogg eller lämna din e-postadress!

    Familjekokboken innehåller, förutom sju hela menyer, även en kockskola och många råd för hur små och stora kockar kan lyckas i köket.
    Vi valde att göra en bok för att visa att vi tar barnens intresse för matlagning på allvar. Vi vill ge dem redskap i form av bra recept och tron på sig själva, säger källarmästare Per Dahlberg.

    Restaurang Gastro ligger i Helsingborg och har matlagningskurser (se video här) för barn. Under våren har man kurs vid följande tillfällen:

    ”Barn i köket”

    15-16 mars , 17 - 18 maj, 7 -8 juni, 28 - 29 juni & 5 - 6 juli

    Upplägg:
    Tid 10 – 13, 2 dagars kurs vi lagar mat med ”morgondagens gäster” våra barn ( 7 – 10 år ), en grundläggande matlagningskurs som mynnar ut i en gemensam festmåltid med föräldrarna, pris per elev 425 kr. 3 – rätters middag ( på söndagen ) för medföljande 325 kr

    Per Dahlberg har drivit restaurang Gastro i Helsingborg sedan 1998. Gastro har svensk mästarklass i White Guide 2007, har utnämnts till Guldkrog av Sveriges Bästa Bord och har tilldelats Guldmedalj av Gastronomiska Akademien för utomordentliga insatser för svensk matkultur.

    Vill man gå dit och prova maten på plats severar de en tre rätters barnmeny för 295:-!

    tisdag 12 februari 2008

    Alla hjärtans dag


    Bild: mozzercork

    I USA lägger den genomsnittlige konsumenten över 1000 kr på alla hjärtans dag. Större delen av den summan spenderas på saker som inte känns speciellt hållbara ekologist eller ekonomiskt sett, t. ex växthusdrivna, importerade blommor, choklad som knappast är Rättvisemärkt och smycken vars ädelstenar finansierar krig. Enligt Blomsterfrämjandet såldes det i Sverige2 miljoner rosor den 14/2 år 2002. Av dessa var 0,5 miljoner odlade i Sverige och resten var importerat från Afrika, Ecuador, Colombia och Holland. Det blir många långa transporter... Och hur är det med de bekämpningsmedel som används på odlingarna? (Läs Därför ska du ge din älskling tulpaner)

    Mina topp tre sätt att säga jag älskar dig till någon

    1. Gör ett eget kort (alternativt ladda ner ett här)
    2. Bjud på frukost (hemma eller på café) eller middag.
    3. Ge bort Rättvisemärkt och/eller ekologiskt choklad (finns på t. ex Coop)
    Om du nu absolut vill visa din uppskattning genom att köpa något kan du få tips här på vilka presenter du inte bör välja. Och skall du köpa rosor, välj en Rättvisemärkt ros från Kenya.

    Hur skall jag fira alla hjärtans dag? Med lite champagne & bakelser från Steinbrenner Nyberg!

    Läs mer om alternativa sätt att fira alla hjärtans dag...

    Ekologiskt
    Planning a green Valentine's
    Prova ekologisk champagne, Baron Fuenté Galipettes

    Ekonomiskt
    My Frugal Valentine: Cheap Ways to Say “I Love You”
    Nine Tactics for a Frugal Valentine’s Day
    Cheap and Romantic Ideas for Valentine's Day (And Any Other Day of the Year)

    Rättvisemärkt
    Valentine’s Day as a fair trade activist’s day of action

    måndag 11 februari 2008

    Menu Plan Monday & Bentovecka


    Ovan ser ni min första lunch som jag hade med mig i min nya matlåda. Det är Hemmagjort rotmos, vegetariska korvar, lite senap och en stor gurkbit. Jag kunde inte riktigt komma på vad jag skulle fylla den med för grönsaker så det fick bli gurka. Vi har fruktkorg på jobbet annars hade det varit en bra idé. Jag har redan planerat kommande dagars bentolunch. Imorgon bitti skall jag träna så då behöver jag klämma ner lite frukost i den också.

    Menu Plan Monday

    Måndag: blomkålsgratäng (från kokboken The Vegetable Dishes I Can't Live Without)
    Bra hjälpa "till i köket rätt"där barnen kan bryta blomkål i mindre bitar.
    Tisdag: potatis- och purjolökssoppa (överblivet från förra veckan) Och kanske en semla till efterrätt? Fast först skall jag på vernissage på Röhsska.
    Onsdag
    : Auberginerätt (från kokboken The Vegetable Dishes I Can't Live Without)
    Torsdag: Barnen får köttbullar sen kommer maken och jag att avnjuta tre sorters rom som jag fick i julklapp från jobbet (via Delicard.se). Men vad skall vi ha till?
    Fredag: Lasagne, timjanbröd och ett glas rödvin eller två.
    Lördag: Barnen skulle inte säga nej till pizza, inte jag heller så länge jag få ananas på. Och pasta persto till lunch som vanligt.
    Söndag: Vi får se

    Läs mer!
    "Man kan inte laga en perfekt middag varje kväll"
    Här är familjen som äter upp maten

    Vem vann?













    Vinnaren av en både snygg och praktisk matlåda från Laptop lunches är ingen mindre än Hemmamamman som skriver följande:

    Maken har alltid med sig matlåda till jobbet. oftast blir det rester. Men om resterna tar slut vilket händer ibland är favoriterna: chili med ris gjord på färs, krossade tomater, kidneybönor, grönpeppar, lök, tomatpure och chilipulver. Lite lättare luncher som barnen även har som mellanmål är pizzamuffins. Försöker att undvika potatis i matlådorna - dom blir som svampar. Bra är ris, nudlar och pasta. Vit sås blandat med vad man vill är lätt att slänga ihop. Favoriter är skinka och ost, räkor eller blomkål och broccoli.

    Grattis! Ni som inte vann kan trösta er med att det kommer en ny chans om några dagar då man kan tävla om en fin kokbok! På bilden ovan kan ni se slumpgeneratorsidan där jag fick fram att inlägg nr 12 skulle få matlådan.

    lördag 9 februari 2008

    Köpstopp makes the mediaworld go round

    Köpstopp verkar vara rätt hett just nu Programmet Lyxfällan har två "husbloggare", Calle Schulman & Erika. I denna video pratar Erika om sin kommande en-veckas köpstopp. Det gick dock inte så bra men hon kom ju iväg på sin herrgårsweekend ialla fall.


    Hur går det för de andra köpstopparna?
    Jag var ju tvungen att kolla runt bland köpstoppsbloggarna för att se hur det går:

    Alexandra skulle ha 3 månaders köpstopp och verkar kämpa trots dödsfall i familjen. "Köpförbudet är det bästa som hänt mig. Kan hända att jag gör tveksamma köp ibland, men när det är tid för eftertanke och utvärdering kommer jag att vara stolt över mig själv. Det är jag helt säker på".


    För Alma Novi tuffar det också på även om hon var tvungen att köpa onödig fika + att det slank ner en mattidning.
    Annebelle unnar sig blommor men annars är det köpstopp trots analkande födelsedagar.
    Emma hittad en gubbkeps men annars verkar det ha gått bra.
    Desirée tröstar telefonförsäljare
    Hemmamamman sitter fast i förkylningsträsket men kör på och unnande sig inte ens en semla i affären.
    Johanna blir ifrågasatt men har inte shoppat.
    Även Jonas har klarat sig från undantag.
    Mysfabriken har shoppat en t-shirt, väggfärg och surroundsystem(?)
    Martina klarade sin köpstoppsmånad trots de röda skorna och vann en tävling.
    Marlene klarade sig hyfsat i januari men shoppade kläder när februari kom
    Mariakoden kör också en månad (lite smink, hudkräm, kläder är okej) men åkte dit på sängkläder.


    Glöm inte att delta i utlottningen av matlådan. Vinnaren dras imorgon kväll
    .


    Läs mer!
    Mirjam är lite sugen på köpstopp
    Nya rörelsen anti-shopping räddar plånboken och miljön. Aftonbladets reporter testar en köpfri vecka.

    fredag 8 februari 2008

    Tema mat: Med barnen i köket

    cooking



    Bild: jana christy

    Jag måste erkänna att jag inte är så bra som jag kunde vara på att släppa in barnen i köket. De slåss om att få hjälpa till att laga middag men jag blir stressad av att ha dem runt omkring mig. Storebror börjar bli bättre på att ta instruktioner men Lillasyster petar sig alldeles förmycket i näsan för att få vara med. Dessutom är jag rädd att de skall bränna sig (har hänt) eller skära sig.

    Mina bästa tips

    1. Tagga ner och gilla läget, det kommer att bli kladdigt/möjligt/bränt osv.
    2. Låt barnen vara med och bestämma matsedeln (hos os är hemmagjord pizza populärt)
    3. JR låter sin dotter skära grönsaker/sallad med en vass bordskniv
    4. Roliga kokböcker är alltid bra. Låna hem lite olika på biblioteket. Jag gillar Johanna Westmans böcker.
    5. Beröm barnens kokkonster!

    Läs mer
    Så får du med barnen i köket, Tv-kocken Pelle Johansson ger sina bästa tips och barnvänliga recept för hela veckan.
    Låt barnen hjälpa till i köket - få matglada barn
    Gastro har matlagningskurser (se video här) för barn och har även gett ut Gastros kök – gourmetmat för unga kockar
    Med barn i köket

    torsdag 7 februari 2008

    Tema mat: lura i barnen grönsaker

    Vegetables in Helsinki's Kauppatori

    Bild: Philocrites


    Först vill jag hälsa nytillkomna läsare från Sydsvenskan (Köpstopp avslöjar) välkomna!

    I USA på går just nu en tvist mellan de två kokboksförfattarna Jessica Seinfeld med boken och Missy Chase Lapine. De har bägge med 6 månaders mellanrum gett ut kokböcker med tips om hur man lurar barn att äta nyttig mat genom att blanda i grönsaker. Nu har Lapine stämt Jessica Seinfeld för att ha plagierat hennes kokbok och hon har dessutom stämt Jessicas make, Jerry Seinfeld, för förtal. Jerry skämtade om Lapine när han var med i Late Show with David Letterman", han sa att hon var "knäpp" och en stalker. Seinfeld ska dessutom ha fällt kommentaren:

    Om man ser till historien är det många personer med tre namn som blir mördare, till exempel Mark David Chapman som mördade John Lennon.

    sneaky-chef

    the Sneaky Chef, Simple Strategies for Hiding Healthy Foods

    Men skall man verkligen behöva lura i barn grönsaker? Som alla föräldrar vet så har de flesta barn perioder när de bara äter vissa saker men det går oftast över. Jag tror att det gäller att låta barnen smaka på olika grönsaker och gärna vara med i affären och välja bland grönsakerna. Just nu äter Storebror mer än gärna spenat "för då blir man stark" och rotmos medan Lillasyster föredrar broccoli och ärtor. Men det finns också en del myter när det gäller näringsvärdet i vissa grönsaker. Som barndietisten skriver:

    Ständigt detta tjat om persilja, som ju ska vara så otroooligt järnrikt och hälsosamt. En gång för alla: för att få i sig järn motsvarande ett dagsbehov krävs 400 g persilja. JA, persilja är järnrikt, per hundra gram räknat. Men NEJ, inte ens en portion taboule innehåller så mycket


    seinfeld2

    Deceptively Delicious,
    Sneaky Secrets to Get Your Kids Eating Good Foods

    Läs mer!
    En kopia av stämningsansökan finns hos the Smoking Gun.
    Similar stealthy approaches to vegetables in kids' food has authors feuding
    Not That There's Anything Wrong With That - Jessica Seinfeld's cookbook is unoriginal, but it's not plagiarism
    It’s Purée Hell! Testing Jessica Seinfeld’s New Kiddie Cookbook
    Is sneaking carrot puree into pizza the right way to get kids to eat their veggies?'
    Hide' veggies in kids' favourite foods - sneak puréed cauliflower, carrots, etc. into child-friendly foods
    Vitkålstricket

    Imorgon kommer jag att skriva mer om barn i köket

    onsdag 6 februari 2008

    Askonsdag


    Bild: timsamoff

    Idag var jag på Ett rum för dig som jag skrev om i lördags. Det var Fredrik Warberg från Föreningen Tidsverkstaden som talade om downshifting och förhållningsätt till livet. Kvällen avslutades med en enkel mässa. Jag är inte speciellt aktiv i kyrkan, för några år sedan funderade jag till och med på att gå ur. Det gick så långt att jag fyllde i ett papper om utträde men av någon anledning blev det aldrig att jag skickade in det. När jag fick Lillasyster, mitt andra barn, var kyrkans öppna förskola en räddning. Min stadsdelsnämnd var en av de stadsdelsnämnder som beslöt för några år sedan att lägga ner alla öppna förskolor, bland annat en som låg 5 minuters promenadväg härifrån. Nu har man öppnat en enda öppen förskola igen (Spira) medan kyrkorna hela tiden behållt sin öppna verksamhet. Jag sponsrar gärna sådan social verksamhet genom min kyrkoskatt!

    Från min barndom minns jag insamlingsbössorna från Lutherhjälpen som alltid stod i mormors kök innan påsk. Numera har Lutherhjälpen och SKM (Svenska kyrkans mission) gått ihop men man har fortfarande en fastekampanj. I år har kampanjen temat Vatten för livet.

    Läs mer!
    Fastan ger tid för eftertanke
    Fastan och askonsdagen
    Fet fest före fasta, prästen Richard Törn föreslår bilfasta och Stimulansbloggen håller med.

    Imorgon blir det mer tema mat!

    måndag 4 februari 2008

    Tema mat: Utlottning - vinn en matlåda från Laptop lunches - tävlingen är avslutad!


    Vill du vara med i utlottningen av en snygg och praktisk matlåda från Laptop lunches. Skriv en kommentar med ditt bästa lunchlådetips! Vinnare meddelas måndagen den 11 februari med namn här i bloggen och via mejl så glöm inte att ange din mejladress! Modellen som lottas ut är den lite vuxnare Black and red. Själv har jag beställt en lila, Laptop Lunch Bento Box Whimsical.
    Läs mer om alla finesserna med matlådan här!

    Tema mat: Menu Plan Monday & morotspanik


    Menu Plan Monday

    Måndag: rester av gårdagens quesadillas med Pico de Gallo och Guacamole (medhavd lunch) och varm risonisallad med fänkål (till middag)
    Tisdag: potatis & purjolökssoppa + semla från Steinbrenner
    Onsdag: Rotmos & korv därefter föredrag i Guldhedskyrkan
    Torsdag: Fiskbullar & ris
    Fredag: Jansson Frestelse
    Lördag: pasta pesto (lunch)
    Söndag - Inte bestämt än
    Någonstans skall jag klämma in en utlovad prinsesspicknick också. Nästa vecka funderar jag på att laga tofu. Jag blev inspirerad av Bella som dessutom har en massa förslag på bra mellanmål. Köksskåpen skulle behöva en genomgång för att inte tala om kylskåpet. Visserligen var vi duktiga på att "äta ur" skåpen i januari men jag misstäner att det kan gömma sig ett och annat längst in och längst upp (förutom makens rör med Pringleschips).
    Morotspanik
    Jag läste att en Facebook-grupp vill skapa brist på morötter den 15 maj i år. Det ligger i tiden att det genast bildades en Don't add to world hunger, don´t panic-buy carrots grupp, en "How to utilise your carrotts during May 2008?" grupp och en On May 16th 2008, everyone needs to go out and GIVE carrots...
    Läs mer!
    Gluten- och laktosfria semlor - alla som vill skall kunna njuta av en semla

    söndag 3 februari 2008

    Superbowl Sunday


    Bild: Superbowl cupcakes - Noah Sussman

    Idag är det Superbowl Sunday på andra sidan atlanten. Vi kommer inte att sitta uppe och följa Super Bowl XLII, men vi har ätit smarriga quesadillas med Pico de Gallo och Guacamole.
    Ungarna gillade idéen med att "sätta ihop" sina egna quesadillas men när allt var klart var de mest intresserade av tortillachipsen (som numera går att få i KRAV-variant).
    Tidigare idag gjorde vi en utflykt till Nordiska akvarellmuseet där vi tittade på utställningen Bilden, barnet och berättelsen.

    Vintern 2007 - 2008 visar Nordiska Akvarellmuseet sin stora satsning på den samtida bilderboken med en utställning. Verk av tjugo nordiska och internationella illustratörer presenteras på museet med original och bildförlagor i akvarell och blandtekniker tillsammans med böcker och digitala produktioner levandegjorda i utställningssalarna.
    Bland annat kunde man titta på bilderna i Knacka på som är en av barnens favoriter samtidigt som man kunde lyssna på sagan. I experimentverkstaden gjorde barnen egna böcker av akvarellmålningar. Dessutom passade vi på att hälsa på lite släktingar när vi ändå var ute och åkte. En bra söndag.

    lördag 2 februari 2008

    Ett rum för dig

    Bild: timsamoff

    Förnöjsamhet – om ”Downshifting” som fasta för nutidsmänniskan.
    Fredrik Warberg, Föreningen Tidsverkstaden, kommer till Guldhedskyrkan (min kyrka) i Göteborg den 6 februari kl. 19.00 (Caféet öppnar 18.00) och talar om goda förhållningsätt till livet. Kvällen avslutas med en enkel mässa.

    Ett rum för dig är föredragskvällar i Guldhedskyrkan som vill ge plats för reflektion, utbyte och inspiration. Ett rum för dig vill vara en plats där man kan samtala om livet tillsammans.

    Plats: Guldhedskyrkan, Guldhedens kyrkbacke 2, 413 21 Göteborg
    Spårvagn 10, hållplats Dr. Fries torg.

    Fasta
    Med fasta avses sådan tidsperiod då man fastar, fastetid. Fasta sker på olika sätt men kan till exempel gå ut på att man avstår från mat och eventuellt dryck i olika utsträckning.
    Fasta påbjuds inom många religioner som andlig förnyelse, renande process, botgöring med mera. I kristen tradition är fredagen fastedag, eftersom Jesus korsfästes på en fredag. Enligt gammal tradition är också onsdagen fastedag, eftersom Jesus förråddes då av Judas Iskariot.
    Kyrkoårets största fasta inträffar som en förberedelsetid för påsk. I västkyrklig tradition börjar den på askonsdagen och sträcker sig 40 dagar - söndagar undantagna - till och med påskafton. Askonsdag och långfredag är de strängaste fastedagarna. Också perioden före jul är en fasteperiod och kallas i västkyrkan advent, som betyder ankomst, vilket syftar på Jesu ankomst.
    Bland de ortodoxa kyrkorna lägger man fortfarande stor vikt vid fastedagarna. Protestantiska kyrkor har tidigare inte lagt någon större vikt vid fasta, men i den anglikanska kyrkan utges varje år en särskilt fastebok av ärkebiskopen. Vissa frikyrkor betonar dock fastan som en möjlighet till koncentrerad bön. De ansluter dock sällan till de historiska fasteperioderna utan tiden är valfri.

    Läs mer om downshfting och fasta!
    Spring Cleaning for Freedom
    Journey towards a simpler life

    fredag 1 februari 2008

    Köpstoppare 2008

    Senast uppdaterat 30/6

    Absolut guldkant köpstopp t.o.m 7/4
    Alexandra - köpstopp 1/1-31/3
    Allvarligt talat (Anna) - köpstopp 10/2-10/3
    Alma Novas mami - köpfri månad i februari
    Annebelle - köpstopp i januari/februari
    Det måste gå - inledde ett tre månader långt köpstopp i februari 08
    Emma - köpfritt 25/1-25/2
    Ett nästan köpfritt år
    Fru Tureson
    Hemmamamman
    Jenny - köpstoppar på söndagar
    Jonas - köpstopp under hela 2008
    Johannas Jowe - började med att sluta handla för att ifrågasätta sina egna mönster
    Loosergrosan 1-30/4
    Lox - 10/1-10/3
    Mariakoden - köpstopp ända till sista februari
    Martinas Morgonkaffe - köpfri månad i januari
    Mirjam - köpstopp i mars
    Morsans avtryck - köpstopp i ett år fr.o.m 1/8-08
    Mysfabriken
    Nedja - klarade hela Januari utan att köpa minsta lilla plagg, däremot blev det pizza och lite annat
    När livet kommer emellan - köpstoppade under fastan
    Party like it's 2008 - Emma provar ett konsumtionsfritt år
    Petrao - 3 månader långt köpstopp t.o.m 12 augusti
    Petra - köpstopp i februari månad
    Susanne
    Tingeling - köpstoppade i april 08
    Vingla fram - köpstopp i augusti
    Åsa Petersen - från början skulle köpstoppet pågå en månad, från 25 mars till 24 april. Sen förlängdes det till den 15 maj men redan den 21 april var det över.

    Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin