onsdag 28 november 2007

VAB och tv och lite annat

Lussekatter 1

Bild: hepp

VAB är ordet för dagen. Jag var hemma med Storebror men tänkte ändå att jag skulle kunna ta med honom till kontoret några timmar mitt på dagen. Allt var frid och fröjd men efter 10 minuter (jag hade precis fått igång datorn) ringer en av Lillasysters fröknar " Du får nog komma att hämta henne, hon mår inte bra..." Så det vara bara att packa ihop allt och alla, sätta sig i bilen (som maken egentligen skulle hämta i stan för att köra ett ärende) och hämta dottern på förskolan. Det enda positiva var väl att jag kunde ta hem lite grejer från kontoret som jag har haft stående där. I kväll hade vi i alla fall tittat på Hjärnkontoret och jag tror att barnen tyckte att det var lite roligt ialla fall att se mamma på TV.

Julbak
Jag håller på att baka lussekatter inför helgens glöggbjudning (om den nu blir av med krassliga barn). Det blir nog ytterligare en mjölkfri omgång närmare lucia. Det luktar jul i lägenheten...

Nåt helt annat
När jag surfade runt hittade jag en blogg där man diskuterade min Feminaartikeln;

"Duktigt men trist! Att be att få låna kläder till sina barn av vänner verkar rent ut sagt pinsamt tycker jag."

Jag vill bara påpeka att barnen givetvis får de kläder och skor de behöver, och tro mig det blir en hel del eftersom de växer så fort man vänder ryggen till... Däremot försöker jag som sagt att köpa begagnat och jag tar gärna emot "hand me downs" och ja - även lån. Som t. ex en finklänning till jul som kanske kommer att användas max 2 gånger - vad är det för fel att låna en sån? Dessutom fråga jag bara vänner som jag vet gärna lånar ut, jag ringer inte runt och tigger. Vardagskläder som slits och fläckas ner föredrar jag dock att köpa.

tisdag 27 november 2007

Hjärnkontoret


Glöm inte att titta på Hjärnkontoret, SVT kanal 1, onsdag kl. 18.30!

En närmare titt på klädtvätt

Laundry Day

Bilden är tagen av minwoo

Jag hade varit tillbaka på kontoret i knappt en och en halvdag när dagis ringde och bad mig komma och hämta sonen som inte mådde bra. Nu har vi en febrig Storebror hemma och en hektisk vecka framför oss. Torsdag och fredag är jag på konferens Skåne och på fredag kväll är det den hett efterlängtade "Mothers Night" när vi skall dricka skumpa medan papporna och barnen roar sig någon annanstans. På lördag är det sagoteater på biblioteket (något som barnen verkligen sett fram emot) och på söndag är det traditionsenlig glöggbjudning med provsmakning av klädkammarglöggen. Någonstans i veckan skall jag klämma in lite lussekattsbakning också.



  1. Ta reda på hur hårt ditt vatten är. Göteborgs vatten är mjukt, därför kan vi dosera tvättmedel sparsamt och ändå få en ren tvätt samt en renare miljö. Skriv upp hårdheten på en post-it och sätt på insidan av ditt tvättmedelsskåp.

  2. Välj ett miljövänligt tvättmedel och utan fosfater om du har eget avlopp. Till exempel Hemköps egna märke, Skona eller Fauna som alla klarar sig bra i tvättester.

  3. Kolla hur mycket tvättmedel du ska använda. Läs på ditt tvättmedelspaket hur mycket tvättmedel som behövs. Kolla även hur mycket tvätt som går in i din tvättmaskin så att du kan dosera efter tvättmängd. Lita inte på ditt ögonmått.

  4. Skaffa rätt doseringsmått (matsked, halvdeciliter eller från tvättmedelsfabrikanten). Om du byter tvättmedel, kanske du behöver byta mått också.

  5. Tvätta i låga temperaturer. En 60-tvätt drar dubbelt så mycket el som en 40-tvätt. Vissa tvättmedel funkar även i 30 grader.
Några tips
Skippa sköljmedel
Någon deciliter ättikssprit i sköljvattnet tar bort dålig lukt från kläderna (t. ex kisslukt vid potträning/sängvätning)
Lämna alltid luckan och tvättmedelsfacket öppna när maskinen inte används för att motverka dålig lukt.

Läs mer!
Det är även bra att förbehandla fläckar etc på ett miljövänligt sätt. Här hittar du tips från Grumme.
Bett R World tar sig en närmare titt på klädtvätten

No Impact man klarar sig utan tvättmaskin

Not buying day 2007

Cart enjoyed these little moments, basking in the sun and making shadows 3844

Bild:Yukon White Light

Uppdaterat 27/11
Lagt till ytterligare artikel från DN under läsvärt
Sydsvenskan

Uppdaterat 26/11
Jag har listat tidningarna i alfabetisk ordning och lagt till:
Corren (Östgöracorrespondenten)
Kvällsposten
Ytterligare en artikel från GP (Tack Hannele!)
Södermanlands nyheter
Östran/Nyheterna

Igår var köpfria dagen och det uppmärksammades både här och där runt om i landet. Jag har kollat igenom nyhetsflödet och länkat till lite olika tidningar.

Sverige runt - läsvärt!

GP intervjuade Krister Andrésson som som står bakom bloggen Handla ekologiskt i Göteborg och Godsak.se, Guide till ekologisk och etisk handel i Göteborg De nämnde öven mig i en faktaruta. Dock skrev man att köpfridagen inte märktes bland alla paket.

E24/SvD skrev om den den konsumtionsfria dagen och hade en liten miniintervju med mig (gjord per telefon när jag var i Stockholm)

DN skrev om medlemmarna i kollektivet Kilombo som drev en gratisaffär som en manifestation i samband med dagen. Man hade även en artikel på fredagen om att få känner till Buy Nothing Day. På måndagen den 26:e skrev man att det var storkommers på "köpfri" dag.

Helsingborgs Dagblad intervjuade Ulrica Tegnér som har slutat köpa onödiga prylar för att rädda miljön. De har även en artikel, Köpstopp eller köpfest i dag? där köpstoppsbloggen omnämns.


NWT skrev om köpfri dag med shopping, i Karlstad. Läs även intervjun med Håkan Svenneling inför en köpfri dag.

Sverige runt för övrigt


Barometern (Oskarhamn) skrev att en köpfri dag är en dag som ger ökad fattigdom.

Corren skrev om att köpa eller inte köpa – det är frågan.

Dalarnas tidning skrev att om att vi shoppar som aldrig förr.

Eskilstunakuriren skriver att det är en riktigt tramsdag.

Expressen skrev om en köpfri dag och samma artikel fanns även att läsa i
Stockholm city.

Gefle dagblad skrev att i dag är det köpfria dagen - frågan är om någon bryr sig.

Kristianstadbladet skrev att dyra julklappar gör ingen lyckligare.

Kvällsposten skrev shoppa på bara.

Ljusdalsposten rapporterade om en köpfri dag.

Länstidningen Östersund skrev om att Miljöpartiet hyllar köpfri dag men ser gärna rekord i julhandeln.

Nerikes Allehanda skrev om att en köpfri dag handlar om att inte handla - men inte för Örebroare


Norrbottenskuriren hade en webbundersökning och majoriteten, 57 procent, ville inte avstå från att handla i går.
Sveriges radio rapporterade från Jönköping, Gävle och Göteborg (hoppsan klipp ur en intervju med mig...) Sydsvenskan skrev om att kontrollera sin köpdjävul.Södermanlands nyheter skrev att en vettig människa struntar i denna dag.UNT skrev om ingen handel trots välfylld plånbok?.
VLT intervjuade folk på stan, titta på webTV här.

Värmlands folkblad anser att det är glädjedödare som hittat på Köpfria dagen. men publicerade även en debattartikel om att idag köper vi inget
Västerbottens Dagblad har en debattartikel om att "låt den här dagen bli köpfri".

Östersundstidningen skrev att handlarna inte fruktar köpfri dag.

Östran/Nyheterna skrev om en dag utan shopping och Agnes (?) Gramming som har slutat shoppa.


Har jag missat någon artikel? Skrev det något på din ort?

måndag 26 november 2007

Ett gott skratt

förlänger livet och någon som verkligen har ett gott skratt är Nassim Al Fakir programledare för Bolibompa & Anaconda (UR)

så JR - från mig till dig (och all ni andra) - enjoy!




Min kompis JR ryckte in och fixade en en vinteroverall till Storebror. Saken är att jag var ute och letad efter en overall innan jag blev sjuk. Jag hittade en bra overall på H&M och trots att jag såg skylten Today Only så köpte jag den inte för jag tänkte att den nog skulle finnas kvar men säger H&M Today Only så är det tydligen Today Only (i alla fall i den butiken).

Jag är usel på att shoppa nu för tiden...

söndag 25 november 2007

Frågan är fri!

Question Everything

Bilden är tagen av dullhunk

Jag har ju tidigare besvarat en viss typ av läsarfrågor, nämligen de sökfrågor som via Google leder till min blogg (se maj, juni och höstens). Nu tänkte jag, inspirerad av Zen Habitsbloggaren Leo, ta lite direkta läsarfrågor från er som läser denna blogg! Det känns som om jag får samma frågor om och om igen från de journalister som har intervjuat mig men det finns kanske något annat som ni vill fråga om? Skriv din fråga som en kommentar så skall jag försöka besvara dem

lördag 24 november 2007

Stockhomsbesök och en köpfri dag

Bilden är tagen av ErikVi kom upp till Stockholm på eftermiddagen. SVT hade bokat in oss på ett hotell som hade lekrum och som bjöd på en riklig kvällsbuffé. Det var riktigt bra! På kvällen kom brorsan över och bjöd på ett glas rödvin medan barnen tittade på film i barnhörnan.
Kl 06.00 följande morgon hämtade taxin upp mig och tio minuter senare stod jag i entrén till TV-huset. Uppe på Gomorron Sveriges redaktion var arbetet redan i full gång. En studiovärdinna fanns till hands och tog hand om mig innan jag fick komma in i sminket. Jag blev både sminkad och fixad i håret, t.o.m öronen "mattades ner" för att inte blänka i rutan.
Jag hann dricka lite honungsvatten och växla några ord med Pernilla Jonsson, företagsekonom från Kairos future, som jag skrivit om tidigare (Efter köpfesten, Lite om frivillig enkelhet i media och Ekologiskt à la 2007) som skulle prata om konsumtion och frivillig enkelhet . Brevid oss satt Beatrice Ask som såg trött ut.
Efter en liten stund kom det en kille med hörlurar och visade oss in i studion. Vi fick sätta oss i soffan och de satte på oss varsin "mygga". Sen körde det igång.
Efteråt tog vi av oss myggorna, sa hejdå till programledaren och gick ut. Vi höll på att inte hitta ut i halvmörkret så vi var tvungen att be en tekniker om hjälp. Kulisser dolde alla utgångar. Sen frågade studiovärdinnan om vi ville stanna och äta frukost och "hänga lite" men vi bad bägge två om att få en taxi. Jag skulle ju tillbaka til lfamiljen och äta frukost. Helt plötsligt kom Thomas Bodström gående. Två justitieministrar så tidigt på morgonen...
Bara 10 minuter senare var jag tillbaka på hotellrummet.
Det var lite roligt när vi kom ner i frukostmatsalen. Jag höll på att ta flingor när det kom fram en kvinna och frågade om det var jag som hade varit med på TV. Hon tyckte att det var ett intressant ämne. Tänk dig själv, du vaknar på ditt hotellrum, slötittar lite på TV. tar en dush och går ner och äter frukost. Där sitter den personen som precis var med i rutan...
När jag checkade ut från hotellet frågade killen i receptionen lite genererat om inte jag hade varit på TV. Han satt att han visserligen såg många olika ansikten i jobbet men att han tyckte ända att han hade känt igen mig . Det kan låta löjligt men grejen är att man inte tänker på alla tittare, jag tror typ bara att mamma och familjen tittar och blir lika förvånad (generad) när någon kommenterar en artikel eller intervju i TV.

Dogs at War

Bilden är tagen av surstubben
 Resten av dagen drog ungarna och jag omkring i ett regnigt Stockholm. På förmiddagen besökte vi Armémuseum som låg på gångavstånd från hotellet. Det var visserligen ett intressant museum med mycket att titta på men ungarna var nog lite för små för att riktigt uppskatta det. Jag gillade t. ex utställningen "Marketenteriet", en kopia på ett militärserveringsställe från 60-talet. Det mest minnesvärda (och skrämmande för barnen...) var en tablå som skulle symbolisera civilbefolkningens lidande under 30-åriga kriget. Tablån föreställde en gumma och en utmärglad hund som försökte slita loss kött ifrån ett ruttnande hästkadaver...

Kulturhuset

Bilden är tagen av freeariello

På eftermiddagen tillbringade vi några timmar på Kulturhusets Rum för barn tillsammans med min bror. Vi fick leka inomhus eftersom det var så dåligt väder. Barnen röjde runt på utställningen Rum för rörelse och vi läste böcker på biblioteket, Sen var det dags att gå till tåget. Barnen tyckte att det var kul att åka tåg, de övriga passagerarna som satt brevid oss i "tysta avdelningen" var nog inte lika roade... Som tur var somnade ungarna efter någon timme och jag kunde läsa lite i min medhavda Katy Reichs bok.

Min köpfria dag
Jag fick precis vad jag önskade mig, vacker väder och att få vara tillsammans med familjen. Maken är fortfarande bortrest men barnen och jag var ute och spelade fotboll. Det känns som om det var evigheter sen vi såg solen. Sen cyklade vi ner till vårt bibliotek och lånade böcker (vi kunde ju inte låna några i Stockholm till Storebror besvikelse). På eftermiddagen bakade vi tigerkaka och bjöd över mormor på lite fika.

torsdag 22 november 2007

På spåret

Göteborg - Centralstationen (Central Station)

Bilden är tagen av jaime.silva

Idag tar barnen och jag tåget till huvudstaden. Jag har blivit inbjuden till att vara med på Gomorron Sverige på fredag morgon. Så alla ni som tittar på TV vid frukosten kan spana in mig någon gång mellan 6.45-07.00. Det kommer att handla om Buy Nothing Day. Jag skall även passa på att träffa min bror som bor i Stockholm innan vi tar tåget hem igen på fredag kväll, det skall bli kul. Inför resan har jag shoppat stort, både en ask bafucin och strepsil! Allt för att rösten skall hålla. Och dessutom russin för att muta barnen med på tåget.

Det blev för övrigt inget Eftersnack den här gången på grund av sjukdom. Däremot kommer det en artikel i TTELA (lokaltidningen i Trollhättan, Lilla Edet, Vänersborg & Mellerud. Artikeln publiceras på fredag eller lördag.

onsdag 21 november 2007

Säg tack

Give Thanks

Bilden är tagen av daveparker

Imorgon torsdag firas Thanksgiving, tacksägelsedagen i USA. Enligt traditionen var det en grupp puritanska pilgrimer som utvandrade till Nederländerna efter förföljelser i England. De fanns sig dock inte tillrätta där utan de chartrade ett skepp att åka med från Plymouth i England. Skeppet, Mayflower, anlände till USA i december 1620. Efter svårigheter med skördarna fick man hjälp av indianer, och när det äntligen blev en god skörd ordnade man en tacksägelsefest till Guds ära. Thanksgiving är en viktig familjehögtid och innebär i USA även en fyra dagars helg (viktigt när man kanske bara har 2 veckors betald semester varje år). Med Thanksgiving inleds även julsäsongen, the Holiday Season som den kallas, och så klart julhandeln. Fredagen efter Thanksgiving kallas Black Friday och är årets största shoppingdag i USA.
Det jag gillar med Thanksgiving (förutom pumpapaj) är att man fokuserar på vad man är tacksam för. Vi ha visserligen Tacksägelsedagen i Sverige med (firas andra söndagen i oktober.)

Just nu är jag tacksam för:
min familj och mina barn (trots att de lyckas stänka vattenfärg på både väggarna och taket i köket)
att vi faktiskt får betalt av staten för att vårda våra sjuka barn

att vi är friska (för det mesta)
att jag har en snäll mamma som har hjälpt mig att hämta & lämna Storebror på dagis samt lämnat mat att värma när jag varit sjuk


Vad är du tacksam för?

Läs mer!
Count Your Blessings
And Above All Else, I am Thankful For Nancy Pelosi & Dark Carpeting
Thanksgiving i USA
Save a turkey

I radion igen

Radio Daze

Bilden "On The Radio" är tagen av Ian Hayhurst med Creative Commons Licens.

I september var jag med i radio Göteborg P4, och idag ringde programledaren Ylva upp mig igen i direktsändning. Denna gången handlade det om julhandeln. Du kan lyssna på programmet via Sveriges Radio Lyssna igen arkiv. Programmet heter Radiohuset (P4 Göteborg) och intervjun sänds ca. kl. 10.15. Man kan höra att jag fortfarande är hes efter den senaste tidens sjukdom...

måndag 19 november 2007

Tema jul - del 1


bilden är tagen av
petit hiboux


I fredags började julsäsongen på allvar i Nordstan där jag jobbar men vissa affärer började julskylta redan i slutet av oktober. Många med mig (och jag är ganska förtjust i julen) tycker att julen verkar komma tidigare för varje år och man har ju kunnat köpa lussebullar ett bra tag nu. Fr.o.m idag kommer jag att köra en julspecial här i bloggen. Förmodligen kommer det att komma ett julrelaterat inlägg varannan dag ungefär. Det kommer att handla om ekologiskt julmat, julklappar, julklappstips, dekorationer utifrån ett köpstoppsperspektiv.

I sin blogg Elins trägård skriver Christina följande om en köpfri jul:
Tanken med det här är förstås att spara både pengar och resurser. Men det innebär också mycket mindre springande i affärer och mycket mer tid till det som egentligen är viktigt – att koppla av, umgås med familjen, träffa vänner, gå långa promenader i skogen, att få den där välbehövliga återhämtningen efter en rörig och lite stressig höst. Och att t.o.m. fundera på julens egentliga innehåll, löftet om frid och försoning och hoppet om att det trots allt finns en framtid för oss alla!
Bilden är tagen av VickyTH

Min drömjul innehåller champagne, lax, finsk kålrotslåda, lagom mycket snö (man kan ju alltid drömma...), christmaspudding, julfilmer, knäck, marsipangodis, korvgrillning i skogen i mellandagarna m.m ...
Vad kan man då göra för att få sin egen drömjul (som för övrigt inte behöver likna jultidningarnas uppslag.


Börja planera i tid
Om man börjar förberedelserna tidigt så behöver man inte stressa. Skall man t. ex ut och resa är det bra att boka biljetter/hotellrum/sängplatser osv i tid.


Fundera och prioritera
Bestäm vilka delar av julen som du gillar bäst. Fråga familjen vad det är de gillar bäst med julen. Var skall ni var och när? Skall ni skicka julkort? Hur skall ni göra med julklappar? Är det vissa saker som känns jobbiga bara du tänker på dem så skippa dem eller fundera ut sätt att förenkla istället. Om du inte gillar att baka pepparkakkor så köp färdiga (det finns ekologiska) i affären eller köp färdig pepparkaksdeg. Jag gillar tanken på att göra pepparkakshus men det bli aldrig som jag har tänkt mig. Kyrkan som såg så fin ut i Amelia jul ser mer ut som den har bombats under blitzen. I år skall jag nog köpa en byggsats istället och koncentrera mig på att dekorera istället.


Städa
Börja rensa i röran redan nu så blir det enklare att städa (miljövänligt såklart) sen.

Julpärm
Skapa en julpärm. I pärmen kan du samla idéer, önskelistor, kvitton, recept m.m Själv har jag två men så är jag ju väldigt förtjust i pärmar också. Jag har en "stor" där jag sätter in recept, idéer m.m och en "liten" där jag har sånt som är aktuellt för denna julen. I början på december bläddrar jag igenom den stora pärmen och för t. ex över recept jag tänker göra i år till den lilla pärmen. Jag har även listor julklappar vi givit bort tidigare år.

Scale Back for the Holidays

lördag 17 november 2007

Lördagsfilm

Jag är fortfarande sjuk. Det känns som om jag har svalt glassplitter. Det enda som hjälper är honungsvatten och Alvedon pulver som man löser upp i hett vatten.

MiljöBloggAktuellt kör ju med fredagsfilm men här kommer en kul lördagsfilm.

The Organic Rebellion has "conventional" agriculture on the run in this intergalactic parody set "not long ago in a supermarket not so far away". Starring an all edible cast of Cuke Skywalker, Obi Wan Cannoli, and Chewbrocolli fight DarthTata and The Dark Side of the Farm for control of the supermarket.

fredag 16 november 2007

Skall man handla så skall man handla rätt!

Kakor  

Julkakor

 Jag är sjuk, förmodligen är det influensa så jag kommer att ligga lågt några dagar framöver. I förmiddags spelade jag in med SVTs Hjärnkontoret. Programmet kommer att handla om konsumtion och sänds den 28/11 efter kl. 18. Jag kommer förmodligen att låta som om jag har kedjerökt hela mitt liv. Jag har var hes redan igår och när kameran slocknade dog min röst helt. För er som inte har barn eller inte tittat på barntv kan jag berätta att Hjärnkontoret är ett riktigt bra program med vetenskapsprofil.
Jag har även tackat jag till att vara med i Eftersnack (jag förljer i Hanneles spår) nästa vecka. Programmet kan bara ses av er som får in Västnytt tror jag, men det finns tillgängligt på webben. Vi får se om jag kryar på mig tills dess.

Handla rätt på den solidariska varumässan 2007
Handla Ekologiskt i Göteborg hittade jag information om den solidariska varumässan som Haga Församling anordnar.

SOLIDARISK VARUMÄSSA
Församlingens Hus, Haga Östergata 30

Lördag 1 december kl. 10 - 17
Söndag 2 december kl. 10 - 14

Solidariskt Kafé öppet båda dagarna!

Vi samlar ett antal solidariska handlare under ett tak under första
advent: Alternativ Handel, Bergman Sweden, Camino, Fram, IKFF, Individuell
Människohjälp, Kaxig Design, Minni Ekoaffair, Naturskyddsföreningen, Once
upon a Time, PACS, Stuk Manufaktur och Wherka.

Här blir det synligt vilket utbud av solidariska varor som finns lätt
åtkomliga i centrala Göteborg. Det blir lättare att hitta meningsfulla
julklappar. Vi säljer kläder, leksaker, mat, godis och presentartiklar som
är rättvisa och eller ekologiska.

Kontakt: 031 711 30 39, solidariskvarumassa@webaid.nu

torsdag 15 november 2007

Handla ekologiskt

Organic Beans from Saltå kvarn in Järna.

I måndagens reklamblad från vårt ICA Maxi kunde man läsa att man numera kan köpa ekologiska hudvårdsartiklar från Urtekram samt rondeller, bomullsbollar och tops av märket Simply Gentle Organic. Man har även börjat sälja Natracares hygienprodukter (bindor, tamponger och våtservietter) av ekologisk bomull.

För ett tag sedan skrev Bett R World att hon hade funderar över vad som fick henne att börja köpa ekologiskt. Enligt SvD frågade Coop 61 000 av sina kunder om deras köpvanor. Det visade sig att tre av fyra kunder ville köpa ekologiska livsmedel trots att den verkliga försäljningen bara låg på omkring tre procent.
Kan det ha med kostnaderna att göra? Enligt Aftonbladet blir en kasse med ekologiska varor 33% dyrare. Jag tycker inte att våra matkostnade rhar gått upp så mycket, en veckohandling på ICA Maxi brukar ligga på mellan 600 - 1200 kr. Då köper vi å andra sidan inte godis eller läsk och ganska lite halvfabrikat.
Eller beror det på att man gärna köper samma gamla varumärken som man alltid gjort? JAg har vid flera tillfällen varit inne på Ecostore och handlar men jag skulle inte göra min vanliga veckohandling där. En anledning är att de huvudsakligen säljer tyska varumärken som ja ginte känner igen. Jag är beredd att prova en eller annan ny sak men i huvudsak köper jag samma saker/märken varje vecka. Inköpen är givetvis säsongsbetonade. På vintern På sommaren köper vi t. ex oftare ekologiska korvbröd & Heintz ekoketchup
10 typiska ekolivsmedel som vi brukar köpa året runt är
  1. Fryst Lax
  2. Kaffe
  3. Bregott
  4. Frukt, beroende på vad som är i säsong
  5. mjukt bröd och knäckebröd
  6. havregryn
  7. Strösocker
  8. naturell yogurt
  9. Potatis
  10. Morötter

Produkter där vi saknar ekologiska alternativ

  1. Laktosfria/Låglaktosprodukter
  2. Frukostflingor av typen Havrefras
  3. Vegetarisk korv
  4. Vaniljyogurt


Organic sun flower seeds and lentils from Saltå Kvarn.

E24 rapporterar att det är ett stort sug efter ekologisk mat men att det finns "ekologiska hål på butikshyllan". Man har även jämfört priser på ekologisk mat i sju butiker runt om i Stockholm och det skiljer en 20-30 kronor mellan en konventionell och en ekologisk kasse livsmedel..


Bilderna är tagna av mismisimos med Creative Commons Licens.

onsdag 14 november 2007

Är du nöjd?

The rats attack

Bilden är tagen av Zillafag och publiceras med Creative Commons Licens.

I september löpte mitt gymkort ut och jag förnyade det självklart inte (kan inte riktigt se att det är nödvändigt eller en förbrukningsvara). Å andra sidan vem behöver gymkort när man kan plocka fram syskonvagnen och dra omkring på 12kg (Lillasyster) + 16kg (Storebror) + 11 kr (barnvagn). Storebror åker vanligtvis inte vagn utan cyklar till dagis men de senaste två dagarna har han varit sjuk så då har han fått åka vagn. När han och jag har varit hemma har vi har bland annat ägnat oss åt fågeskådning. Vi har hängt upp talgbollar på balkongen och får bland annat regelbundna besök av en enbent talgoxe. Någon ekorre har vi dock inte sett till, men så bor vi ju på 2:a våningen också.

Bli nöjd!

Via bloggen The Smart Woman's Guide to a Simple Life fick jag tips om boken Get Satisfied: How Twenty People Like You Found the Satisfaction of Enough.

Get Satisfied: How Twenty People Like You Found the Satisfaction of Enough is brimming with the compelling personal stories of eleven women and nine men across the country in their 20s, 30s, 40s, 50s, 60s and 70s. They are everyday people who prove that each path to The Satisfaction of Enough is unique and that everyone has a different take on what’s right at any particular time. Whether they’ve chosen to be satisfied with a little or a lot, they are all wealthy in their contentment.

Boken ge ut av Simple Living America. På bokens webbplats kan man skicka in sina egna historier och även läsa om andra upplevelser. Det finns även ett färdig diskussionsunderlag om man vill starta en studiecirkel eller ta upp boken i en bokklubb. Boken verkar ännu inte finnas på några svenska folkbibliotek (tipsa gärna ditt bibliotek) eller universitetsbibliotek men kan köpas på Adlibris och Bokus.com för en dryg hundralapp.
Själv är jag oftast nöjd med mitt liv men allt för ofta hänger man upp sig på småsaker.

Läs mer!
Simple Living Americas blogg
Simple Living Stories: Our members speak

P.S Läs gärna artikeln i Tidningen Dagen om mitt köpstopp.

tisdag 13 november 2007

Höstens linklove och lite läsarfrågor

070314linked

Bilden är tagen av quadrapop och används med Creative Commons Licens.

Det var länge sedan jag lade upp lite linklove. Det är alltid kul att kolla hur mina läsare hittade bloggen, många hittar givetvis hit genom Google men även andra vägar bär till köpstoppsbloggen.

Miljöbloggar
I samband med att jag utsågs till en Sveriges tio bästa miljöbloggar av Nya Miljöaktuellt fick jag en hel del linklove i bloggosfären. Stimulansbloggen stör sig på att inte en enda miljöblgog omnämns i den flitigt diskuterade twinglyrapporten men tipsar om Miljöaktuellts lista.En köpfri dagDen 24 november infaller Buy Nothing day. Camino skrev om en köpfri dag och länkade till köpstoppsbloggen och till Johan. Bett R World har också skrivit om Köpstopp en dag varje år

Blog Action Day
Maja med bloggen Man lär så länge man har elever skrev om miljö och länkade!

Annan länkning

Anna med bloggen Min Resa skrev om Shoppingstopp. Nässelblom och choklad skrev om att ta vara på dina matrester! Underbara framtid har med mig i sin Blogroll, liksom Inredningsbloggen.
Någon annan kom via bloggen Station. Malve skrev om tampongpyssel och på Utbrändhetshjälpen tipsas det om Köpstopssbloggen.


Läsarfrågor

Men de allra flesta kommer via Google efter att ha ställt olika frågor som jag skall försöka att besvara nedan.

Har du någon huskur mot ögoninflammation
Favorit i repris... Som jag skrev i juni önskade att jag hade känt till någon, t. ex i april när lillasyster var dålig. Tipsa mig gärna om du känner till någon.

Vilken tjocklek skall det vara på yogamattan? Enligt en av mina yogalärare är det het och hållet beroende på vad man gillar och om man t. ex skall resa med den eller bara ha den hemma. Jag tycker att man skall köpa en ekologisk, det finns några olika, här är några som jag har tittat på. Jag fick själv en Bhu mat från yogamattan.se i födelsedagspresent.

Skall man bo i villa eller lägenhet?
Smaken är som baken skulle jag vilja säga. Vi har valt att bo i bodde tidigare i lägenhet för det passar passade vår familj bäst, här hittar du några funderingar kring det här med boende.

Vad finns det för nackdelar med lägenhet?
Se ovan

Hur får man fina barnrum?
Man kan köpa en fin barnsäng på annons. Eller så kan du läsa mer här.

Kan man koldioxidbanta?
Bett R World utmanade mig i våras att koldioxidbanta. Vi äter t. ex mycket bönor och linser istället för kött, dessutom använder vi i princip bara bilen på helgerna.

Varför är det dåligt att barn äter godis?
För att godis inte är lika gott när det visar sig att
tillsatser i godis ökar risk för hyperaktiva barn. Det har föga fårvånande visat sig att vanligt förekommande färgtillsatser och konserveringsmedel i exempelvis godis och läsk kan göra barn hyperaktiva. Det handlar främst om natruimnbensoat och sk. azofärger. Dessutom kan barnen bli feta

Hur organiserar man hemma? Jag behöver rensa bland mina papper!
Jag har skrivit om det här, Tema rensa - minska pappersmängden
och här, Tema rensa: viktiga papper. I det sistnämnda inlägget får du även svar på frågan Hur länge ska man spara på viktiga papper?

måndag 12 november 2007

Rapport!

SVT cellar

Bilden har Pirkka2 tagit, används med Creative Commons Licens.
När vi satt och åt sen middag vid sjusnåret ringde min mamma och berättade att de hade "påat" Rapport och att jag skulle vara med. Svärfar har ju spelat in varenda nyhetsändning sen i fredags så han ville knappt tro att det äntligen skulle sändas. Sen väntade vi och väntade och efter 23 minuter kom äntligen inslaget. Det blev riktigt hyfsat tyckte jag!

Imorse var det nära nollgradigt för första gången i höst. Jag plockade ner vinteroverallerna från vinden bara för att upptäcka att Storebror växt ur sin trots att den passade i oktober. Att köpa ny vinteroverall känns inte helt kul, dels för jag jag måste bestämma mig vad jag vill ha och rusa runt i affärer på lunchen och dels med tanke på de senaste giftlarmen rörande barnoveraller. Varför måste det vara så mycket gifter och skit i kläderna vi har på oss? Jag är iofs. inte ens säker på att jag skulle vilja ha t-shirtar som utsöndrar vitaminer eller strumpbyxor med mjukgörande kroppslotion heller.


Boktips!

En blogg som jag regelbundet läser är amerikanska Get Rich Slowly. För ett tag sedan recenserade han Voluntary Simplicity av Duane Elgin, en bok som jag länge velat läsa. Elgins bok är en av klassikerna inom rörelsen för frivillig enkelhet. J.D blev dock ganska besviken, främst för att han hade väntat sig en mer praktiskt inriktad bok. Duanes bok är tydligen mer ekosofiskt inriktad. J.D tipsade istället om John Decembers ebok; Live Simple: Radical Tactics to Reduce the Clutter, Complexity, and Costs of Your Life. Den innehåller inga filosofiska utläggningar, bara konkreta tips på hur man förenklar sitt liv.
Själv gillar jag Simplicity Circle av Cecile Andrews som jag läste i somras. Då lovade jag att återkomma med recension men av det blev det intet... jag var tvungen att lämna tillbaka den till biblioteket lite plötsligt...
Zen Habits tipsar om 10 Books That Shaped My Life, and 40 Others I Love
t. ex Your Money or Your Life av Joe Dominguez and Vicki Robins som jag håller på att läsa/jobba med, Simplify Your Life and Living the Simple Life av Elaine St. James (jag tyckte att Simplify... var så där.
Finns det någon bok som har förändrat ditt liv?

söndag 11 november 2007

Intervju med "köpstopparen" Johan

Thank You For Shopping at Stop & Shop

Bilden är tagen av llimllib

För ett tag sedan fick jag ett mail från Johan som liksom jag har haft köpstopp under 2007. Jag bad att få intervjua honom till bloggen och här kommer resultatet.

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund?
Jag är före detta grafiker, jag har tidigare jobbat på tryckerier och reklambyråer. Nu studerar jag Design & Träteknik på Högskolan i Gävle. Jag hoppas att kunna skaffa mig kunskaper om energisnålare och miljövänligare virkes-, pappers- och möbel-produktion.

Hur kom det sig att du började med ditt projekt?
För cirka två år sedan stötte jag på begreppet Sustainable Development - hållbar utveckling och började läsa mycket om det på nätet. Jag upptäckte att nästan alla områden hänger ihop, precis som kretsloppen i naturen. Jag fick även kontakt med Adbusters, organisationen bakom Buy Nothing Day och några i England som har dedikerat sina liv till att leva på helt andra sätt, att påverka miljön mindre och bli mycket mer koldioxidneutrala än genomsnittspersonerna.
Jag har ju länge funderat över hur jag själv påverkar naturen och omvärlden. För en gångs skull kunde jag välja att göra något aktivt istället för att bara prata om problemen. Oavsett hur symboliskt mitt agerande skulle bli eller om det bara skulle innebära en minimal förbättring av miljön (eller ingen alls), så kunde jag faktiskt genom att "offra" några småsaker, göra en verklig förändring i mitt liv för att se hur konsekvenserna skulle bli.
Samtidigt ville jag försöka informera så många som möjligt i omvärlden om att det går, att jag kunde klara av det, och att man klarar sig väldigt bra ändå. Att man faktiskt får lite mer fritid och pengar över genom att leva lite mer miljövänligt. Jag ville bevisa för kritikerna att man inte behöver sluta andas, äta, leva, eller flytta in i grottor, bara för att förändra världen lite grann.

Du skriver i din dagbok redan innan projektet att dina kompisar tycker att du är knäpp (skogstokig) - vad tycker de nu?
Många jag känner gillar att köpa bilar, kläder, leksaker, och att ständigt byta upp sig till nyare versioner. Bara för att det är kul att ha mycket grejer. De vill inte riktigt inse att man klarar sig jättebra utan den senaste prylen eller den allra senaste årsmodellen. Jag har visserligen också dator, tv, kamera osv, men alla mina nuvarande prylar och möbler är inköpta före 1999. Jag har satsat på kvalitet och räknar med att de ska hålla och fungera i flera år till.Jag blir fortfarande kallad teknikfientlig bakåtsträvare och miljömupp, fast det är mest på skämt nu. Jag vill ju inte tvinga någon att helt sluta shoppa, bara visa på att det går att göra smidigare val, i alla små beslut man tar, både hemma och på jobbet. Några av mina vänner har börjat cykla oftare än tidigare och min far har bytt till en bensinsnålare bil som även går att köra på etanol.

Har du barn? Om inte, hade det varit svårare eller lättare att genomföra projektet?
När jag började projektet var jag arbetslös och singel, så jag hade möjlighet att göra vad jag ville. Även om jag hade haft fru och barn så hade jag kunnat göra ett sånt här projekt. Det är ju så små saker jag förändrat, att vem som helst kan göra det, utan att försaka det goda i livet. Det är ju så lätt att redan i livsmedelsbutiken välja varor utifrån hur långt/kort de transporterats, och hur mycket/lite förpackningsmaterial de har. Eller fundera ordentligt i butiken över om jag verkligen behöver den här just nu? eller har jag kanske redan en likadan gömd nånstans i garderoben?

Vad har varit svårast att avstå ifrån?
Det svåraste har varit att dra ner på kaffe, te och vin. Även om de är relativt onödiga lyxvaror som man egentligen inte behöver är de ju ändå ganska goda. Tyvärr tillverkas dessa drycker oftast väldigt långt ifrån Sverige, men det finns ju bra och dåliga valmöjligheter att göra även där.

Vad har varit lättast?
Att avstå från fryst mat, glass, tidningar, böcker, kläder. Jag har ju redan en garderob full av sköna kläder som jag gillar. Jag struntar helt enkelt i andras eventuella åsikter om vad jag har på mig eller hur jag ser ut eller om jag har en mobiltelefon som är tre gånger så tjock som dom nyaste. Nyheter och dokumentärer finns gratis på nätet och på vår fantastiska public service-tv Kunskapskanalen och Utbildningsradion.

Har du skaffat några nya vanor eller rutiner under ditt år utan shopping?
Jag har minskat min sopmängd rejält eftersom det numera är lätt att sortera, kompostera och återvinna. Genomsnittssvensken producerar sin egen vikt i sopor per år, men jag har bara skapat 3 soppåsar på ca 10 månader. Dessutom fick jag ett extra förvaringsskåp i köket genom att stänga av frysen. Minst en kväll per månad ägnar jag åt "elfria saker" istället för att glo på tv eller surfa på nätet. Till exempel läsa en bok, skriva, måla eller spela gitarr. Det är enkla nya vanor som jag absolut kommer fortsätta med.

Varför tror du att shopping har blivit svenska folkets främsta fritidsnöje?
Att de flesta människor gillar shopping och får en kick av det är medicinskt bevisat. När man känner sig nöjd efter att ha köpt en ny sak eller klädesplagg strömmar samma typ av beroendeframkallande "belöningshormoner" runt i hjärnan, exakt som när man dricker alkohol, använder kokain, heroin eller spelar med pengar på hasardspel eller lotterier.

Hur har köpstoppet hittills påverkat din ekonomi?
Jag har såklart sparat en del pengar på att inte köpa kläder, prylar och genom att dra ner på restaurangmat och annan onödig lyxkonsumtion. Jag har även sparat en massa tid på att inte springa i affärer så mycket. Det går snabbare att laga mat från färska ingredienser än att tina upp frysta varor. Klart nyttigare och godare också. Men samtidigt är ju Krav-märkta, ekologiska varor några procent dyrare. Men jag har inte räknat efter så noga, för jag är så nöjd med mitt helhetsresultat att jag inte vill slösa tid på att räkna ut ännu mera statistik.

För att sammanfatta mina tankar, så betyder inte mitt projekt Buy Nothing 2007 att jag vill tvinga alla till att sluta använda el eller sluta äta god mat eller sluta andas... Jag vill bara rikta uppmärksamhet på att jag kunde, och har tagit många små och stora steg för att förändra mitt beteende, så att andra inser att det verkligen är möjligt, många droppar små...Jag är inte olycklig för att det var mer än 5 år sen jag köpte ett par skor eller en tv... Snarare är jag mer lycklig över att jag har mer tid till mina hobbys och att ta långpromenader i parken eller skogen, istället för att ränna i butiker i stan och känna att jag måste ha nya saker för att bli lycklig...
Läs mer om Johan på hans sida Buy Nothing Year 2007

lördag 10 november 2007

Snart i en ruta nära dig

tv online

Bilden är tagen av
charliebrawn69 och publicerad med Creative Commons Licens

Igår filmade jag ett inslag för SVT, det kommer att sändas i Rapport eller Aktuellt någon gång i helgen (om jag inte blir bortklippt). Jag fick promenera några gånger fram och tillbaka i Nordstan, titta i skylfönster och låtsas titta på kläder och smycken i olika butiker. Därefter blev jag intervjuad med nyfikna shoppare flockades bakom kameran.

Till skillnad från Hannele fick jag ju inte komma till studion och bli proffssminkad men min snälla mamma kom förbi tidigt på morgonen och fixade till håret på mig. Hon lånade även ut en tröja & halsband eftersom alla mina "fina tröjor" redan synts i media. Vådan med köpstopp... :-D Mamma tyckte dock egentligen att jag kunde ha på mig någon gammal tröja så att det verkligen syntes att jag inte gick ut och köpte nya kläder.

torsdag 8 november 2007

Lyxfällan - ett liv på kredit

Luxury tax Increase
Bilden är tagen av Señor Codo med Creative Commons Licens.

Idag hade Lyxfällan säsongsstart men jag har inte suttit framför TVn utan umgåts med mina arbetskamrater. Vi provad epå curlingvilket var riktigt roligt. Jag har dock tittat på Lyxfällan till och från och det är alltid lika populärt att dagen efter diskutera (och förfasas över deltagarna ) på kafferasten. Visserligen vinklas och klipps det nog ganska friskt för att det skall bli bra TV men faktum är att många svenskar, framför allt ungdomar, har fastnat i en (lyx)fälla av konsumtionskrediter. Nästan 35 000 unga mellan 18 och 25 år har skulder registrerade hos kronofogden. Konsumentverket vill ha en ändring av lagen så att det skall bli svårare att ta snabba sms-lån och undertiden gör man en enkät på internet tillsammans med Kronofogden för att kunna bromsa upp den lavinartade ökningen av unga som fastnar i skuldfällan genom sms-lån. Men det är inte bara ett svenskt problem. Via en blogg hittade jag artikeln The buy now, pay later generation, om skottska kvinnor som shoppar. Min åsikt är att Har man inte råd idag så har man inte råd alls.

Att leva ett skuldfritt liv när man väl fått ordning på ekonomin lär vara minst lika svårt som att tar sig ur skuldfällan.

Här är 10 saker som jag tycker är viktiga när man får ekonomiska problem.


  1. Sluta shoppa

  2. Låna inte till konsumtion
  3. Ta absolut inga nya lån
  4. Ha kolla på din ekonomi särskilt ev. skulder
  5. Gör en budget
  6. Kontakta kommunens konsumentrådgivare om du behöver hjälp att göra en budget eller med skuldsanering
  7. Kontakta alltid kronofogden innan de kontaktar dig
  8. Sälj onödiga prylar och betala av ev. lån
  9. Slarva inte med att betala hyran
  10. Undvik betalningsanmärkningar

Det gäller som alltid att skapa nya rutiner och vanor när man börjar ett nytt liv. Jag hittade en bra artikel, Seven Tips For Avoiding Boredom During A Financial Turnaround där man kan hitta ett och annat bra tips för när man t. ex håller på att betala av skulder eller spara till en resa eller liknande.

Läs annat!
Ut ur skuldfällan
Nej till kreditkort i Cornflakespaket!
Evighetsgäldenärer, lyxkonsumtion och skuldfällan
Finanskvinnans funderingar kringBalansekonomi vs Lyxfällan
En av Lyxfällans deltagare har bloggen Jag och lyxfällan, vi och media!
En an Lyxfällans deltagares mamma bloggar om vad som hände hennes dotter.

Teamet bakom Lyxfällan driver webbplatsen Balansekonomi (lite sektvarning) men man kan få en del bra tips och råd i forumet.

onsdag 7 november 2007

Köpstopp á la mode


Bilden "rejected outfit" är tagen av abbyladybug
Ibland brukar jag googla köpstopp för att se om jag hittar några andra bloggare som skriver om det. Ganska ofta får jag träff på modebloggare, som har shoppat för mycket och bestämmer sig för att köpstopp nog är lösningen. Plånboken är tom och garderoben överfull så det blir - köpstopp + undantagslista ett tag.
I februari hittade jag t. ex Käthes modeblogg. Käthe hade då precis dragit igång utmaningen köpstopp för alla som bloggar om mode. Hon hade till och med en tävling som gick ut på att läsarna skulle "kommentera eller maila ditt bästa köptips till mig. Gärna länk till produkt i någon webbutik. Den som lyckas (eller nästan lyckas) få mig att shoppa vinner". Käthe är en av de som faktiskt höll sitt en månad långa köpstopp. Andra har det inte gått lika bra för...

Nu ska jag förklara VARFÖR jag bröt mitt köpstopp, varför jag bröt ett löfte!
Jag kom till Stockholm i min gröna poloklänning, mina höga skinnstövlar och tights. Grymt snygg! Men insåg snart att jag hade valt fel klänning för kvällen. Jag var ovanligt svullen i magen och tyckte inte alls att min klänning satt snyggt. Bestämde mig för att OM jag hittar en snygg klänning till billigt pris köper jag den. Så hittade jag denna och blev helt förälskad. Priset var dock inget att hurra för. Om jag inte hade varit "tvungen" att köpa den hade jag aldrig betalat så mycket som den kostade.
Själv hade jag nog köpt ett par strumpbyxor med "håll in effekt", eller helt enkelt brara tagit ett glas vin till...

För andra är det helt enkelt svårt att avstå från något, det spelar ingen roll om det är stort eller smått


..ibland kan man ju inte motstå det.. 20 kr dessutom vad är det? Avstod istället från att ta något när vi fikade under lunchen, som hade kostat mer än 20 så tekniskt sett sparade jag pengar ;)

Många är rädda för att gå miste om det där fantastiska fyndet...


Jag kunde inte motstå armbandet från CC Skye när man äntligen kunde få tag på det i Sverige. 1550kr fattigare, nu blir det ingen mer shopping den här månaden! Hoppas KyssJohanna är snabb med leveransen..

Själv har jag alrig blivit så uppvaktad med rabattkuponger och erbjudanden som under mitt år med köpstopp. Hos mig åker postorderkatalogerna numera rätt ner i pappersåtervinngen och jag är inte längre med i H&Ms klubb.


Äsch, nu struntar jag i köpstoppet, varför ska alla bra erbjudanden och rabatter dyka upp just när jag inte får shoppa?? ><>

Men alla ger inte upp, som den här tjejen t. ex


*gulp*Denna gången blir det bara 2 veckors köpstopp, för jag har lärt mig att en hel månad utan shopping inte håller i längden.. :P Istället kan man ju ha 2 veckors köpstopp lite oftare :)Så köpstoppet börjar alltså nu, och slutar 28 september! Wish me good luck ;)(som vanligt finns ju undantag, mat och sånt måste man ju ha, eller om schampot helt plötsligt skulle ta slut.. Men annars är det no-shopping som gäller!)...

Och när jag läser sånt här känner mig lastgammal...


Wiie, i eftermiddags kom mitt rosa linne jag beställde från H&M.. var super, precis så pösigt/ickepösigt som jag ville att det skulle vara :D men problemet är ju bara pengar, jag ska leva på typ 20 spänn tills 15:e september.. linnet kostade ju, men mams sa att ajg inte behövde betala.. love you mami <>köpstopp for real nu, inte ens småsaker får jag köpa.. om jag syndar, I'll let you know ;)

Slutligen vill jag bara säga att alla får göra som de vill men att "köpstoppa" känns ungefär som att börja banta på måndag men på onsdag bjuds det på tårta på jobbet och då är det liksom kört... Å andra sidan är jag ungefär lika hipp som Sunkmamman när det gäller snygga outfits.

Läs mer!
Enligt SvD har modet aldrig haft så kort hållbarhet som nu
Unga bloggare tar modemakten.
Alex Schulmans krönika om behov.

tisdag 6 november 2007

Do I need it?

Mia tipsade om denna videon på YouTube, Do I need it?


Ur barnamun

Bild från Buy Nothing Day 2005, tagen av Brave New Films

Det doftar jul från glöggen som står och jäser i klädkammaren. Barnen och jag hade inomhuspicknick istället för att äta vanlig kvällsmat vid matbordet. Det gillade de! Medan vi åt passade jag på att ställa några frågor om köpstopp och konsumtion. Härom dagen ringde nämligen en kille från SVT programmet Hjärnkontoret och undrade om jag kunde tänka mig att vara med i programmet. Det fick mig att börja fundera på barnperspektivet av mitt projekt. Jag har hela tiden hävdat att mina barn är för små för att bry sig men jag tänkte att jag skulle intervjua dem för att ta reda på vad de egentligen tycker. Nedan följer lite ur vår diskussion

Om köpstopp
Anki - Vad är köpstopp?

Storebror - Det är när man stannar!
Anki - Inte riktigt, det är när man inte köper saker.
Lillasyster - Diego och Dora och Sviper, Sviper inte stjäla.. (?)

Om pengar
Anki - Vad kommer pengar ifrån?
Storebror - De kommer från kassan.
Anki - Men hur kommer pengarna till kassan?
Storebror - De kommer från bilen

Om julen
Anki - Snart är det jul, vad händer då?
Storebror - Då kommer det snö
Lillasyster - Och man kan åka skidor
Anki - men vad händer mer på julen?
Storebror - Vi kan ha julgranen

De är nog inte helt redo för en diskussion om följderna av överkonsumtion. Men jag har börjat förklara för Storebror varför jag säger nej till att köpa saker.



Slump
Idag fick jag ett mail från Johan som precis som mig har haft köpstopp under 2007. Jag hoppas att jag kommer att kunna skriva mer om Johan framöver!


Bild "RJ Valeo - Today I buy nothing", tagen av Aeioux

Lästips! Intelligent life


Från min granne P fick jag tipset att kolla in Economists nya magasin, Intelligent Life. Tidningen gavs tidigare ut en gång per år men skall numera ges ut kvartalsvis. Senaste numret är designat av John Warwicker från konstkollektivet Tomato men Vassa Eggen dissar både innehållet och utformningen. Det som P trodde att jag nog skulle vara intresserad av var artikeln, Blogging the good life, om miljöbloggar. Bloggar som enligt uppgift nämns i artiklen är No Impact Man, Green as a Thistle, Casaubon's Book, Little Blog in the Big Woods och Crunchy Chicken.

Här kan du läsa ett utdrag ur artikeln ...

Läs mer!
Crunchy Chicken - Intelligent Life article
Little Blog In The Big Woods - Hard to say

måndag 5 november 2007

Menu plan monday & helgläsning

Idag har jag blivit intervjuvad av av tjej från P4 Göteborg. Förmodligen kommer programmet att sändas i början på december (mer info kommer när jag själv vet mer ;-)) Programmet är ett av flera som skall handla om alternativa livsval.

Bookmoocherbjudande - 2 för 1!
Maken har ägnat kvällen åt att sätta glögg (GPs dunderglögg) och själv har jag lagt upp massor med nya böcker på Bookmooch. Varför inte prova Bookmooch? Ange den "hemliga koden" köpstopp och få 2 böcker för 1 poäng när du moochar från mig. (Bor du i ett annat land är det 2 för 2 poäng som gäller)

Här kommer veckans meny!
Måndag - grönsakssoppa á la mode (man tar det som håller på att skrumpna i svalen och kokar soppa på det, den här gången blev det morötter, rotselleri och palsternacka) Som kvällsdryck provade jag ingefärster som skall göra susen mot förkylning:

Skala och dela en bit färsk ingefära.
Lägg bitarna i kokande vatten och låt koka i ca 10 minuter.
Häll upp i en kopp och pressa lite citron över

Tisdag
- Fiskbullar med ris
Onsdag - Jag skall ut på galej men resten av familjen äter Pyttipanna
Torsdag - Jag skall ut igen (kickoff med jobbet) - resten av familjen äter linsgryta
Fredag - Fisksoppa med aioli
Lördag - Lasagne till middag
Söndag - Inte bestämt än

Söndagsläsning
Det är på söndagarna som jag har tid & ro att läsa. Här är några axplock ur helgens läsning,

Faktum #66 - Boendet - från social rättighet till konsumtionsvara. Hur Ingvar Kamprad och IKEA förändrade synen på hem & inredning.
SvD -
Vecka som ger eko. I Portland i USA bjuder på en ekologisk modeutopi. Politikerna portar kedjorna från stadskärnan och lokalt tillverkade plagg klär stadens fashionistor. SvD har besökt världens första ekologiska modevecka.
GP - en artikel (tyvärr inte ute på webben) som handlade om att vi aldrig tidigare skapat så mycket avfall. Köerna till återvinningsstationerna ringlar lång apå helgerna.

söndag 4 november 2007

Söndagsfin

Bilden är tagen av sanbeiji

Större delen av söndagen tillbringades hos barnens mormor. Vi bjöds på både lunch och fika. Däremellan var vi ute och lekte i det fina höstvädret. Det har slutat blåsa så nu kan man gå ut igen utan att barnen blåser omkull.

Evas mammaliv skriver om Terri Herrerra Erikssons senaste krönika i Aftonbladet, vilken handlar om de starka reaktioner hon fått på en tidigare artikel om genusmedvetna barnböcker. Terri undrar varför folk (läs pappor) blir så provocerade av pojkar i klänning. I vintras skrev jag om Storebrors rosa älsklingsklänning, det var en period när han gärna ville ha klänning, och allra helst den rosa som han ärvt av JRs dotter. Det väckte faktiskt inte så stor uppmärksamhet trots att han hade den titt som tätt. Nu har han istället övergått till vit skjorta & slips som favoritfinkläder. Det verkar däremot väcka mer uppmärksamhet, i all fall på ICA Maxi en vanlig söndagförmiddag. Eftersom maken går till jobbet i mörk kostym & slips varje dag så är det väl ganska naturligt att även Storebror vill ha slips emellanåt. Lillasyster är inte så knusslig, hon har gärna klänning, eller dödskalletröja eller inga kläder alls. Dessutom utgår hon från att den ändå andra dagispappan som har kostym också jobbar på pappas jobb.


I morse hade jag ro att bläddra i Family Living som kom för några dagar sen. Jag har inte förnyat min prenumeration men den fortsätter att komma ändå... För ett tag sedan märkte jag att jag knappt hade öppnat senaste numret innan nästa nummer kom, jag var helt enkelt inte så intresserad längre av att läsa om kändisars stylade hus eller om alla piffiga heminrendingsprylarna man kan köpa. Senaste numret innehöll dock en hel del intressant. Artikeln ("Bo i villa var en mardröm") om Denise Rudberg och hennes familj handlar mycket om hur en småbarnsfamilj bor bäst. Denise tröttnade på bilköerna till förorten och stressen kring hämtning och lämning och flyttade in till stan igen efter bara några år. Nu är målet att ha max 5 min til dagis, jobb & skola. Men husdrömmen verkar inte vara helt död;

– Hus på Djurgården, säger de i munnen på varandra, det vore drömmen, då är man både i stan och ändå utanför, 46 mille så är det inga problem, garvar Denise.
– Vi ska bara råna två banker först, haha, jag och Denise i varsin rånarluva så är det klart, nere på Karlaplan, hon tar SEB och jag Handelsbanken, haha.

En annan artikel handlar om hur många lånar till dyra hus och sen inte amorterar vilket gör att de kan få problem när räntan stiger. Men det är även många köptips som jag kan vara utan i tidninge, jättefina påslakan från Marimekko - javisst men de vi har nu duger br ade med.

lördag 3 november 2007

Ledig lördag 2


Bilden är tagen av Claudecf
Lediga lördagar är sköna. Det blåste så mycket här uppe på berget där vi bor så det gick inte att vara ute med barnen trots fint väder. Maken tog med Storebror på Maritiman medan Lillasyster & jag var hemma och pysslade. Vi hann med riktigt mycket! Vi målade med vattenfärger, läse böcker, lekte med dockorna, lagade mat på leksasspisen, gjorde smoothies och röjde lite på vinden.Vi har inte ens varit och handlat så det fick bli scones till frukost och rester från fredagens tacosmiddag till lunch.



BildenTangled Webs of Chick-Lit är tagen av coutorture
Jag har fått The Simple Living Guide på posten (moochat från Kanada), ännu en intressant bok att läsa. För tillfället håller jag på att läsa:

  1. Kathy Reichs - Grave secrets (bokserien som TV-serien Bones är baserad på) - blod & mord
  2. Carina Nunstedt - 12 steg til lett skönare mammaliv - än så länge mest mammamisär
  3. Joe Dominguez -Your money or your life
  4. Jo Robinson - Unplug the christmas machine
  5. Marisa De Los Santos - Love walked in

Som man kan se ovan gillar jag att blanda böcker om frivillig enkelhet med lite chick-lit, mom-lit, och deckare m.m. Omväxling förnöjer! Kathy Reichs har ersatt min tidigare mord & blodfavorit Patricia Cornwall. Jag har planer på jultema i bloggen och gör research genom att läsa "anti-jul" böcker som Unplug the christmas machine. Jag har fått många frågor om presenter och det är ett av ämnen som jag kommer att ta upp i julspecialen.

Bloggen
Jag får många frågor om vad jag skall göra med bloggen efter nyår. Ärligt talat vet jag inte om jag skall fortsätta blogga och i så fall om det blir samma upplägg som nu. Det skulle nog kännas tomt att inte blogga alls (jag har blivit blog-a-holic ;-D)

Nu är det mindre än två månader kvar till min deadline - nyår - vad vill du läsa om på bloggen?

fredag 2 november 2007

Köpstoppsbloggen utsedd till en av Sveriges tio bästa miljöbloggar!

Tidningen miljöaktuellt har utsett Sveriges tio bästa miljöbloggar och jag ligger på plats 7! Hurra! Jag firar med lite ekologiskt rödvin!

Övriga bloggar är:

  1. Ecoprofile
  2. Klotet 2007
  3. Ljungbergs blogg
  4. Revolving Doors
  5. CSR i Praktiken
  6. Lunkens blogg
  7. Köpstopp
  8. Arbetarens klimatblogg
  9. Klimatbloggen
  10. Naturen och djuren

Listan är sammanställd och rankad av Sven Cahling (vars egen blogg MiljöBloggAktuellt listar hundra till.)

torsdag 1 november 2007

Tema rensa - Rensa bland barnprylarna

Enjoy your beautiful messy life!


Här kommer det näst sista inlägget i rensa serien. Den här gången handlar det om barnprylar. Tack och lov så verkar det som om barnprylarna blir färre ju äldre barnen blir, det är mindre att packa/hålla reda om man skall ut och resa t. ex. Leksakerna däremot, de verkar föröka sig genom delning...

Att vara småbarnsförälder är den ultimata prylsporten. På den nya barnwebbplatsen Allt om barn kan man läsa om vilka barnprylar som är nödvändiga och vilka som är veckans "skönaste" barnprylar. En kollega berättade att när hon väntade sitt första barn och var med i en föräldragrupp så diskuterade man mest vilka prylar som man skulle köpa. Vilken barnvagn som var bäst och vilken bil man skulle köpa där barnvagnen gick in. Själv gick jag mot strömmen och lånade först en begagnad barnvagn. Jag köpte en begagnad skötväska, lånade barnkläder av bekanta och köpte även en hel del på Emmaus och liknande. Men sen behövde jag bara ta ut tre föräldradagar i veckan under en stor del av min föräldraledighet (jag jobbade iofs lite hemifrån ibörjan).
Givetvis är ju alla barn (och familjer) olika och vad som är nödvändigt för en familj är inte nödvändigt för en annan men här kommer min topplista över "bra att ha" prylar, de allra flesta kan köpas ärvas, lånas eller köpas begagnat.


  1. Badbalja - (används fortfarande av bägge barnen eftersom vi inte ha något badkar. Fast när barnen var nyfödda badade de i handfatet)
  2. Flasksteriliseringsapparat (se varför längre ner)
  3. Bärsele
  4. Inotynolsalva (föra röda rumpor och senare även nariga läppar)
  5. Örontermometer (funkar dock bäst på större barn)
  6. Resesäng (om man sover borta då & då, funkar på hotell, på resa eller om det inte finns någon extra säng hos släktingarna)
  7. Babylarm ( användes mest på resa)
Flasksteriliseringsapparat kan tyckas onödigt men efter att nästan ha bränt ner köket när jag torrkokade en kastrull med en nappflskaflaska i var en microsterliserare ett bra köp. Köket stank bränd plast i en vecka efter incidenten.

Andra bra saker att låna är babysitter, babygym, bärryggsäck, hoppgunga, bilbarnstol för den första tiden m.m eftersom man bara använder de så kort tid.


I Aftonbladet kunde man häromdagen läsa att svenskarna köpte leksaker för 4 miljarder kronor förra året. Det blir mer än 3000 kronor per barn under 13 år! Jag köper nog inte leksaker för så mycket pengar (när jag inte har köpstopp dvs). Toyless play enchances child's imagination.

Relaterade inlägg:Tema barn!
Tema barn: Lek & leksaker

Läs mer!
Bra att veta - hur man räddar en snuttefilt
En krönika av Gunilla Grahn-Hinnfors i GP: Hur många leksaker har ditt barn.
Bett R World skriver om babyprodukter

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin