torsdag 31 maj 2007

Bilism

Broken dreams

Bilden är tagen av Karstenkneese med Creative Commons licens.

Idag har det hänt en hel del på det privata planet men inget som har med köpstoppet att göra. Vi hade en spännande årsstämma i min bostadsrättsförening där bland annat frågan om bilpool kom upp. Styrelsen ställde sig visserligen positiv till startandet av en bilpool men framhöll att det inte var något som den kunde ha hand om utan att det var upp till individuella initiativ. I Göteborg finns det ett antal olika bilpooler, t. ex Majornas bilkooperativ som har funnits sedan 1988 och som är Sveriges största bilpool. Några andra bilpooler är: Angereds bilkooperativ ek. för, Bagaregårdens bilkooperativ ek. för., Bergsjöns bilkooperativ ek. för., Hisingens bilkooperativ ek. för. och Masthuggets bilkooperativ

Länge hade vi ingen bil (trots två små barn) utan åkte mestadels kollektivt eller tog taxi och hyrde bil vid behov. För några år sedan köpte vi en billig begagnad audi av några kompisar som vi efter 6 månader sålde vidare eftersom maken fick tjänstebil, en SAAB 95 kombi. Nu funderar vi på att köpa ut saaben eller kanske pröva hur det är att vara utan bil ett tag och då skulle det passa bra med en bilpool nära. Vi använder egentligen bilen mest på helgen och klarar oss för det mesta utmärkt med buss & spårvagn i veckorna. Samtidigt är det väldigt bekvämt att kunna slänga in ungarna i bilen och storhandla på ICA Maxi eller att kunna åka på kortare eller längre utflykter utan att behöva passa tider. Nej, det är inte ett helt lätt beslut.

onsdag 30 maj 2007

Lösningen på dilemmat - och annat

Love is the Only Solution


CC Bild:Thomas Hawk

Lösningen på mitt dilemma blev alternativ e, att bjuda på firmans räkning. Jag tog även upp i förbifarten att jag har köpstopp men det var inget som vi direkt diskuterade. För övrigt verkar det som om framtiden kan ha spännande saker i sitt sköte. Mer om det senare.
Vårt kök ser nu mer ut som ett kök, stommarna är monterade, liksom bänkskivan och diskhon men vi lagar fortfarande mat (fiskbullar, korv med bröd, paj från frysen och hänger hos grannarna ) Tack E!
På lördag fyller jag år och även om jag inte har något kök så kommer jag att äta god och ekologisk mat från Groovy Food som present från min kära make. Jag fick tips om denna cateringfirma via Godsaks forum.

måndag 28 maj 2007

Dilemma

Its always better on the other side!

Bilden på hundens dilemma är tagen av Smerikal med Creative Commons licens.

Jag har ett litet köpstoppsdilemma. På onsdag kommer en kollega från ett av våra andra kontor på besök. Hon vill gärna att vi skall äta lunch tillsammans. I vanliga fall hade jag inte tvekat, hon är jättetrevlig. Jag har redan kollat med vår lunchkock och det kommer inte att serveras någon lunch på kontoret den dagen. Hur skall jag göra?



Jag har redan tackat ja till att luncha så skall jag;

a) Gå med och hoppas på att hon bjuder

b) Förbereda något hemifrån (som inte kräver ett kök)

c) Komma med någon ursäkt och dra mig ur

d) Bita i det sura äpplet och vara beredd på att göra ett undantag från köpstoppet?
e) Se om jag kan bjuda henne på lunch på firmans bekostnad? Är det att fuska?


Jag behöver lite råd...




söndag 27 maj 2007

Miljövänligt boende på resan

Happy Hollow Motel

Helgen har tillbringats på resande fot. Vi hade sedan länge en släktträff planerad och på torsdag eftermiddag fick vi frågan om det gick bra att målaren satte igång redan fredag kväll. Visst, sa vi och bestämde oss för att åka söderut redan på fredagen. Första anhalten var Scandic i Halmstad. Scandic har sedan 1994 arbetat målmedvetet för att anpassa sina hotell till att bli ett av de mest resurseffektiva företagen inom hotellbranschen. Idag är samtliga svenska hotell svanenmärkta. Miljömedvetenheten märks bland annat på att man har sopsortering på rummet, påfyllningsbara behållare för tvål & schampoo och ekologiska livsmedel på frukostbuffén. I vårt hotellrum var dock golvvärmen i badrummet på max vilket gjorde att rummet höll en genomsnittstemperatur på ca 28 grader. Det kändes inte så miljövänligt och motverkar att man har bytt till fler snålspolande toaletter och ersatt glödlampor med lågenergilampor. För att elen skall fungera i rummet måste man sätta i sin rumsnyckel i en strömbrytare vilket gör att ljuset släcks och TV stängs av när man lämnar rummet (om man tar nyckeln med sig dvs...)


För miljön och samhället vill vi ta ett ekologiskt ansvar och detta har lett till att vår målsättning är att vara det mest miljövänliga hotellföretaget.

På lördagen åkte vi vidare till Skåne och tog in på STF vandrarhemmet i Magnarps Strand. Svenska Turistföreningen har Sveriges bredaste utbud av ekoturism med kvalitétsmärkningen Naturens Bästa. Bakom märkningen står Svenska Ekoturismföreningen som huvudman, tillsammans med Svenska Naturskyddsföreningen och Sveriges Rese- och Turistråd, med det gemensamma målet att verka för mer och bättre ekoturism i Sverige. Vandrarhemmet var trevligt och välskött men det verkades inte finnas någon miljötanke bakom. Det enda jag kunde hitta var uppmaningen om att släcka ljuset på toaletten när man var klar.

På söndagen åkte vi hem igen bara för att mötas av målaren som var i full gång. Det var bara att ta in på närmaste Scandic...
De finns säker de som tycker att hotell och resande borde kategoriseras som onödigt men vi hade inte kunnat gå på släktträffen om vi inte hade bott på vandrarhemmet. Att köra tillbaka samma kväll var inget alternativ med tanke på den pågående renoveringen. Denna släktträffen var den första sedan 1981 och vem vet om det blir någon nästa gång. Att stanna hemma med barnen med färg som inte har torkat och möblerna huller om buller var heller inget alternativ. Barn är anala vanemänniskor, hellre bad, saga och favoritdjuret på hotell än ett hem som luktar konstigt och där man inte får röra några av snickarnas spännande verktyg. Att vi inte har något kök gör ju inte saken bättre. Jag måste dock säga att vi har klarat oss utan take away hitills. Jag har lagat middag hos grannarna och vi har provat några av Maxis populäraste frysrätter.

fredag 25 maj 2007

Nix eller nja?

telephone sheep

Bilden på telefonfåren är tagen av loop_oh med Creative commons licens.

Jag har tidigare skrivit om Nix, dvs att man kan avsäga sig både adresserad reklam och telefonförsäljning. Fortfarande är det en del företag som ringer spärrade telefoner. Själv har jag bara blivit uppringd av företag där jag tidigare varit kund (nej, jag vill inte ha någon ny prenumeration på Privata Affärer) samt av misstag (jag har verkligen inte åkt med Stena Line till Tyskland, och nej vi heter inte Ove & Inga-Britt).


Direktreklam
Om du inte vill att dina adressuppgfter säljs till direktreklam kan du meddela NIX-reklam som spärrar dina uppgifter. Ring 020-55 70 00. Mata in ditt personnummer och efter några dagar kommer det hem papper som du får fylla i och skicka tillbaka. Glöm inte att även fylla i barnens uppgifter så slipper de få reklam om bokklubbar och annat.


Telefonförsäljning
Vill du inte bli uppringd av telefonförsäljare kan du använda dig av NIX-telefon. Ring 020-27 70 00. NIX-telefon skickar hem skriftlig information samt en spärrkod som du sedan använder. Enbart företag du har en relation till (din bank, föresäkringsbolag etc) har möjlighet att ringa dig. Spärrkoden är giltig i 3 år, sen måste man förnya den. Man kan tyvärr inte spärra mobiltelefoner.

torsdag 24 maj 2007

Inget blod


Imorse gick jag förbi Droppen. Tyvärr blev jag nobbad eftersom min blodvolym är för liten (dvs. jag är för kort och väger för lite). det var värt ett försökt i alla fall. Dessutom hade jag sett fram emot lite gratis frukost eftersom vi forfarande är utan kök.

Häromdagen var jag och klippte mig hos en ny frisör (hårklippning- nödvändighet för mig) och fick bakläxa på min no-poo rutin. Som jag skrivit tidigare har jag experimenterat att ersätta shampoo & balsam med bikarbonat & äppelcidervinäger. Alldeles för starkt tyckte min nya frisör, din hårbotten är alldeles uttorkad (fast håret blir ju rent). Dessutom ordinerade hon massor av b-vitamin. Min frisör ansåg vidare att vanliga shampoon som man handlar i butik lika gärna kan användas att skrubba badrummet med, de är så pass starka. Jag måste erkänna att det är faktiskt det jag använder min gamla (visserligen köpta på salong) till. Så hur skall jag göra nu - slå till på en dyrt salongshampoo för känslig hårbotten eller tvätta håret mer sällan (+ äta öljästtabletter).

Bilden på hårslingan är tagen av evilibby med Creative Commons licens

onsdag 23 maj 2007

Uppföljning till veckans utmaning - Ge blod

Giving Again

I GP kan man läsa: Sahlgrenska tackar alla blodgivare. Efter förra veckans larm om akut blodbrist är det många Göteborgare som har donerat blod. SvD har tidigare rapporterat om att det även råder brist på blod i Stocholm, Malmö, och Örebro. I Stockhom finns det circa 43000 aktiva blodgivare (enligt SvD) och man skulle behöva ytterligare 10-15000 nya blodgivare.
Själv har jag haft fullt upp idag men jag tänkte gå förbi Droppen imorgon eller på fredag.


Bilden "Giving again" är tagen av Cayusa (som försöker att ge blod var 51:e dag) med Creative commons licens

tisdag 22 maj 2007

Utmaningen v. 20-22: Ge blod

The Gift Of Life


Bilden "the gift of life" är tagen av Cayusa med Creative commons licens

Bett R Worlds senaste utmaning är att ge blod. Om du är mellan 18 och 60 år, frisk och väger minst 50 kilo är chansen stor att du kan bli blodgivare (är du kortväxt räcker ibland inte den vikten). Blodcentralen kontrollerar ditt blodvärde (Hb) som måste vara minst 125 g/L om du är kvinna och 135 g/L om du är man. Du får ge blod högst tre (kvinna) eller fyra (man) gånger per år. Du måste visa giltig fotolegitimation vid varje besök.(källa Geblod.nu)
Jag var precis på väg att skriva att jag tyvärr måste passa på denna utmaning eftersom jag är rätt kort men döm om min förvåning när jag tittar närmare på hemsidan;



Har längd något med att göra att man inte får ge blod? Finns
regler att jag som är under 155 cm INTE får ge blod då jag är för kort? Har nämligen hört det tidigare....


Svar: Normalt sett tar man endast hänsyn till kroppsvikten, man måste väga minst 50 kg för att godkännas som blodgivare. Om man väger mindre än 50 kg blir den mängd blod man förlorar vid en normaltappning (upp till 500 mL inklusive blodprover) för stor i förhållande till individens totala blodvolym, med bl.a.
ökad risk för svimning efter tappningen. Om man av någon speciell anledning vill låta en person som väger mindre än 50 kg lämna blod, gäller att högst 13% av blodvolymen får tappas av. För att räkna ut exakt vilken total blodvolym en sådan individ har, behövs uppgifter om kön, längd och vikt.

Tänk vad många snygga t-shirtar jag har gått misste om... Jag skall bege mig till blodcentralen Droppen imorgon, den ligger dessutom väldigt nära jobbet. Nu är det bara ett lågt blodvärde som kan stoppa mig!

måndag 21 maj 2007

Kökstömning


Köksskåpen är tömda, köksbordet står i vardagsrummet, kylskåpet står i hallen (det samlas en hel del damm bakom ett kylskåp, bara på några år...) och vi är helt slut... Till slut är man så trött på alla prylar att man bara vill slänga allting. Jag tänker ofta på Sara med bloggen Walk Slowly, live wildly. Först sålde de sitt hus, gjorde sig av med en massa möbler och prylar och flyttade till en mindre lägenhet. Sen gjorde de sig av med ännu mer prylar (allt som inte fick plats i deras täckta släp) och flyttade till en annan delstat eftersom de fick möjlighet att ägna sig åt det liv de verkligenville.


We have sold all of our furniture (yes, even our bed, kitchen table…everything!) and our bus and have only kept the things we love. That made for a much easier move! We are looking forward to starting fresh and trusting God to provide fun, “new to us” furniture and such when we arrive. It’s definitely been a growing experience as I learn to release my earthly possessions and focus on where God is leading. We feel so light and free!


Var Sara och henns familj än slår sig ner så skapar hon ett mysigt hem. Med sin senaste lägenhet tog hon sig till semifinal i Apartment Therapys tävling; “Coolest Smallest Apartment” for 2007. Bilderna finns här. På Flickr kan man titta på bilder från deras tidigare hem, huset i Des Moines, lägenheten dit de flyttade efter att ha sålt huset för att betala av sina studieskulder och lägenheten i Bozeman. Man blir verkligen inspirerad på många sätt!
Bild (privat) av köket morgonen innan det revs.

söndag 20 maj 2007

Kort & koncist

Let's-Go-Shopping

Bild: x-ray delta one

Lägenheten är kaos eftersom vi håller på att packa och möblera om inför renoveringen. Lillasyster är inne i en orolig period och vill inte sova på nätterna så vi är alla lite trötta. Idag har jag bunkrat fryst pizza och funderat på om man blir lyckligare av att shoppa, av att inte shoppa eller om det helt enkelt inte spelar någon roll.

När jag var liten hade min mamma en dekal på bilen där det stod When the going get's tough - the tough go shopping och vi har alltid skämtat om det där i familjen, att det inte spelar någon roll om det kör ihop sig lite, vi kan ju alltid ägna oss åt lite retail theraphy.

Teorin om att man blir lycklig av att shoppa handlar väl om att man använder shopping som ångestdämpare och för att piffa upp tillvaron. Å andra sidan skulle man teoretiskt sett kunna bli glada av att inte shoppa eftersom man slipper känna sig ful och fet i illa belysta provrum, man slipper trängas med folk i shoppingcenter och man slipper ha ångest över att man har övertrasserat sitt konto (eller sura för att man inte har råd med de där söta skorna/klänningen/jackan osv)

Eller spelar det helt enkelt ingen roll? Vi kanske är lika lyckliga/olyckliga vare sig vi shoppar eller inte?

Jag har varit trött och på dåligt humör ett tag nu. Jag vet inte om det är för att jag jobbar "för mycket" och kanske borde gå ner på 75% igen eller om det är stressen inför den kommande köksrenoveringen, eller att jag inte alltid får sova på nätterna eftersom jag har två små illbattingar som dessutom gillar att hitta på hyss dagarna i ända. Jag tror i alla fall inte att jag skulle bli gladare annat än högst temporärt om jag shoppade loss.

lördag 19 maj 2007

No more mama

Logo - MAMA

Bilden på skylten är tagen av popmisa med Creative Commons licens.


Jag har alltid slukat tidningar och tidskrifter och fasade faktiskt lite för hur det skulle bli under mitt köpstopp men helt plötslig är det inte lika kul med blanka månadsmagasin. Jag har sagt upp min prenumeration på tidningen Mama. Det var kärlek vid första ögonkastet (eller snarare genomläsningen) men nu känner jag att det är dags att gå skilda vägar (dessutom hade min prenumeration gått ut). Mama har fått ta mycket skit sen den startades men jag har alltid gillat att den inte var lika snusförnuftig som många andra föräldratidningar. Jag prenumererar även på systertidningen Family Living. Men nu känner jag att tidningen inte ger mig så mycket längre, förmodligen för att jag inte konsumerar på samma sätt som tidigare. Inte för att jag tidigare köpte alla saker som omnämndes i Mama men jag tillhörde i alla fall målgruppen, men nu gör jag inte längre det. Jag har ingen användning för tips bra webshoppping eller mascara som ger maxade fransar.
Cecilia von Krusenstjerna sätter fingret på vad det handlar om i sin artikel om Mama; Det måste ända utgöra en stark köpkraft, alla hemmavarande mammor i storstan. Jag jobbar själv i Nordstan och ser hur många föräldralediga mammor som helst som hänger där, särskilt barnvagstätt är det på Åhelns som har både skötrum och barnvänligt fik. Nuförtiden hittar man mig vanligen i sandlådan men jag var också en hel del på stan när jag var "hemma" med riktigt små (och mer lätthanterliga barn). Mest för att jag förmodligen inte visste vad jag skulle göra annars och att gå ner på stan och kolla lite i affärer var något som påminde om mitt liv innan barnen. Jag kände inte så många andra som var föräldralediga och på stan kände man väl sig mindre ensam.
Igår var vi nere och bytte in lite gamla DVD:er mot nya på 2:a Långgatans skivhandel. Barnen fick en Pippifilm och en med Karlsson på taket och jag fick en Doris Day box och soundtracket till gamla Casino Royal filmen - inte illa!

torsdag 17 maj 2007

Weekly Simplicity Tips v. 20




1. Clear the clutter in your entryway.
Klassisk Feng Shui så att energin skall kunna röra sig fritt. Lite svårare om man har småbarn som strör skor och gummiströvlar och mössor och kepsar och regnkläder och dagispåsar omkring sig. Det gäller att h'ng ain alla kläder och ställa i ordning skorna när man har varit ute.

2. Clean out 5 work files.
Jag har inte så mycket mappar, därmeot så passade jag på att städa mitt skrivbord och plocka undan i onsdags eftersom de skulle tvätta mattorna på kontoret under helgen.

3. Drop a project that is leeching your energy.
Har inget sådant projekt.

4. Make a list of all your current projects and a list for possibility projects.
Huvudprojektet just nu är köksrenoveringen. Därefter skall vi sätta tillbaka en innerdörr och hänga om lite tavlor. Det får räcka för ett tag.

5. Let go of one excuse you have for why you can’t have a simpler life.
Jag har inte så många ursäkter.

6. Add more outdoor activities to your exercise schedule.
Jag skall försöka att ta en promenad på lunchen minst 3 gånger i veckan.
7. Install tap on lights in your closets so you can see.
Vi har en klädkammare med en lampa i. Ljuset skulle dock kunna vara bättre.

tisdag 15 maj 2007

Vill ha mer!


För ett tag sedan läste jag boken Vill ha mer : om barn, tid och konsumtion av Katarina Bjärvall.

Vill ha mer (Ordfront 2006) är en reportage- och debattbok om konsumtionens betydelse för tidsbrist och stress och om barnens roll i detta spel. Jag har träffat barn och föräldrar, forskare och marknadsförare, leksaksförsäljare och godistillverkare. Jag har chattat på nätet, häckat framför tv:n, gått på sexårskalas, shoppat loss med 13-åringar, druckit te vid köksbord i Stockholms innerstad och sörplat körsbärssaft hos den självhushållande familjen i Västergötland. Jag har läst och samtalat om konsumtion, arbete och stress. Vänt och vridit, tänkt och känt. I boken varvar jag min egen analys med dokumentära nedslag i de olika verkligheter som konsumtionskulturen genererar. "
Källa Katarina Bjärvalls egna hemsida.

Jag tyckte att boken var intressant och klart läsvärd! Det är kul att läsa "hemma hos reportagen". Bjärvall hävdar inte att konsumtionen är den enda orsaken till vår tidsbrist men att konsumtionskulturen är en av de många faktorer som genererar tidsbrist och stress. För att kunna konsumera måste man tjäna pengar, för att tjäna pengar man jobba och att jobba tar tid. Även själva konsumtionen är tidskrävande: att handla och organisera de prylar vi har handlat. Bjärvalls tes är att barnfamiljernas stressade vardag ger konsumtionskulturen fritt spelrum i barnens liv, att föräldrarnas stress föder ett behov av kompensation i form av konsumtion, t. ex. en present till barnen när man rest i jobbet. Linda Skugge dissade boken i en krönika, särskilt idiotiskt tyckte hon förslaget att ge bort upplevelser i present även till barn. jag tyckte att det var ett jättebra förslag, ett studiebesök på brandstationen skulle helt klart smälla högre än en leksasbrandbil som körs sönder inom 2 veckor - i alla fall hos min 3-åring.

Det har blivit populärt att ta "Thaim out", dvs att spara ihop pengar ( i vissa fall sälja hus, bil, båt och andra prylar) för att kunna leva billigt i Thailand eller något annat asiatiskt land i några månader. I ovanstående DN artikel citeras en pappa - "- Det är fantastiskt att kunna leka med Viggo en hel dag. Tänk om jag hade gjort det hemma? Då hade nog folk undrat, säger han." men varför skall man behöva flytta till Thailand för att uppnå detta? Visst kan det vara bra att byta miljö och få nya perspektiv på saker och ting men måste det vara antingen eller? Måste man leva ett superstressigt liv i Sverige eller ta time out i Thailand - vore det inte bättre att växla ner och ha det bra i vardagen. Går det att ha ett familjeliv utan tidsbrist? Detta är något som Jörgen Larsson, en av författarna till boken Rik på riktigt (se tidigare inlägg) forskar på.

Läs mer om Vill ha mer!
Linna Johansson sågar boken i Expressen
Recension från Dagensbok.com

Läs mer om Thaim Out!

måndag 14 maj 2007

Klädångest

Jag har diskuterat mitt köpstopp med några kollegor på jobbet och de undrade givetvis vad som har varit jobbigast. Svaret är nog att inte köpa några nya kläder. Jag har rätt bra med byxor och kjolar med jag behöver toppar och tröjor/koftor. Tack och lov har jag fått överta en hel del kläder från vänner som har rensat i garderoben men det finns ändå några "tomma hål". Jag klär mig inte speciellt trendigt men jag vill se presentabel ut, speciellt på jobbet. Man får tycka vad man vill om det men faktum är att man blir bedömd utifrån hur man ser ut.
I väntan på att mitt köpstopp skall "gå över" tänkte jag ägna mig åt lite virtuell önskeshopping. Det här är vad jag skulle köpa om jag hade möjlighet idag:

Ett par svarta yogabyxor från American Apparel


Ett par Blackspot sneakers från Adbusters. Skall enligt uppgift finnas på Minni.

Ett par toppar i ekobomull . T. ex den här från howies®/Sweden organics och några enfärgade från Minni.


En ribbstickad cardigan från Liberty green/Tryckvåg textil

Koftan Peggy från howies®/Sweden organics

En svart tunika från Kaxig

Ett par Crystal från Blue Turtle

söndag 13 maj 2007

Lästips



Det var en hel del läsvärt i söndagens GP. Vanligtvis brukar det annars vara Svd som står för de intressanta artiklarna. Dels var det en lång intervju/porträtt med Ekostores grundare (verkar tyvärr inte finnas tillgänglig online) och dels en intervju med Christer Sanne om konsumtionsfällan. Christer Sanne är aktuell med sin nya bok Keynes barnbarn och han har givetvis en egen webbplats. Här är en äldre (2003) debattartikel från GP, Tillväxt är ingen garant för lycka.

Behöver vi arbeta så mycket som vi gör? Innebär tillväxt automatiskt högre välfärd? Christer Sanne svarar nej på dessa frågor. Han visar på hur vi tidigare konsumerade för att tillgodose våra behov, men att vi nu behöver vi konsumtionen för att vi ska ha jobb. Sannes nya bok, som kommer ut på tisdag, ges ut av Formas, Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande.

Idag var vi på Mediamarkt eftersom maken behöver en ny rakapparat (den gamla är snart 15 år och börjar sjunga på sista versen). Jag har hitills lyckats undvika denna affär vilket jag är glad för. När man inte skall handla blir det en ganska surrealistisk känsla att besöka detta shoppingmecka. Mediamarkts affärsidé är att ha mycket av allt. Det fanns 120 st plattTVapparater, 10 lamineringsmaskiner osv.. Jag blev helt yr i huvudet. Det slutade med att vi provade en massagestol (mycket skön) och åkte i glashissen för att glädja barnen. Men när jag satt i bilen kom jag på mig själv att tänka man kankse skulle ha en ny personvåg som kan mäta fett, eller en luftfuktare, och en ny hårtrimmer behöver vi verkligen... Skrämmande...

Läs mer!

Göteborgs Fria Tidning har en artikel om Ekostore.

lördag 12 maj 2007

Skåpätande

Clean Pantry/Cabinet!!


Bilden på det välstädade skafferiet är taget av LynGi med Creative Commons licens.

Just nu äter vi ur kyl, frys och köksskåp i väntan på renoveringen. Mathållningen blir kanske något torftig men det är ju billigt. Tanken är att jag skall fylla på med ekologiska livsmedel i vårt nya fina kök. Jag har bestämt mig för att ta en paus med leveranserna från Fröken grön också. Både frukten är och grönsakerna är väldigt fräscha men det har varit klent med både lokalodlat och ekologiskt. Den enda vinsten har varit att vi har sluppit bära hem det själva. Hedenborgs har stängt för sommaren men Maxi har ju ett bra och billigt utbud av ekologiska och Rättvisemärkta produkter. Jag har registrerat mig på Årstiderna och det skall bli kul att prova dem framöver. Ekostore ligger ganska nära jobbet så man kan gå om dem på hemvägen.
Tasteline har en bra tjänst - "vad har du hemma", där man kan skriva in vad man hittar i kylskåpetoch få bra recept – a'la minute. Via Tasteline hittade jag även tips på en suverän matblogg, Lunch in a Box: Building a Better Bento . Det första jag läste var ett tips på hur man frysa ingerfära vilket är ett bra tips. Nu kommer jag inte att ha mögliga ingefärsknölar längre och jag kan slänga ihop en teriakisås på nolltid.


torsdag 10 maj 2007

Astrid Lindgrens Barnbygala på TV4


Fredagen den 8 juni firas Astrid Lindgrens 100-års dag i förskott genom Astrid Lindgrens Barnbygala på TV4. Syftet med Barnbygalan är att att få in så mycket pengar att arbetet med Astrid Lindgrens Barnby kan slutföras och en ny barnby öppnas.

För att hedra Astrids minne bygger SOS-Barnbyar Astrid Lindgrens Barnby i Centralafrikanska republiken. Den planerade barnbyn ska bestå av 12 familjehus för övergivna och föräldralösa barn - ett hem med tillgång till förskola, skola och vårdcentral. Varje familjehus har en "mamma" och tio barn. Vårdcentralen kommer att kunna ta emot 12 000 personer per år, skolan är öppen för 400 barn och förskolan rymmer 75 barn. För att kunna bygga och driva barnbyn i flera år behövs cirka 25 miljoner kronor. Centralafrikanska republiken är ett av världens fattigaste länder och hela 95 procent av befolkningen lever på mindre än en dollar per dag.

Själv blev jag byfadder i samband med Bett R Worlds första utmaning - att utvidga familjen med ett fadderbarn. Jag valde att bli byfadder i SOS-barnbyar och stödjer en barnby i Benin, Dassa-Zoumé

SOS-Barnbyar tar hand om föräldralösa och övergivna barn och ger dem ett hem,en familj och utbildning. Man har byggt och driver cirka 470 SOS-Barnbyar i 132 länder samt över 1300 skolor, sjukhus, sociala center, yrkesskolor och ungdomshem. SOS-Barnbyar är politiskt och religiöst obunden och arbetar för att förverkliga barns rättigheter i enlighet med FN:s Barnkonvention. SOS-Barnbyar ger långsiktig hjälp till utsatta barn.

Besök gärna www.sos-barnbyar.se för mer information.

onsdag 9 maj 2007

Utmaningen v. 19-20: Våga störa någon

Bett R Worlds senaste utmaning är att Våga störa någon. Utmaningen går ut på att våga göra rätt sak, våga fråga om någon behöver hjälp och ta inte ett första tveksamt nej som svar. Det känns som om det är en utmaning som man inte kan planera utan som man får genomföra när tillfälle ges. Kanske kan man också vända på utmaningen och själv våga be om hjälp, inte bara klara allt själv hela tiden.

Jag har väldigt ont i mina handleder för tillfället, så ont att jag äter värktabletter vilket jag vanligtvis undviker. Därför kommer jag att hålla blogginläggen korta ett tag framöver. Men jag behöver tips på hur man kan piffa upp sin balkong trots köpstopp. Vi har balkongmöbler, blomjord och lite tomma krukor i olika storlekar. Jag behöver lite homestylingtips på 0-budget!

Chokladtest

chokladtest

Idag recenserar jag ekologisk och /eller Rättvisemärkt choklad. Personligen föredrar jag mörk choklad men jag kommer även att prova lite ljusare samt smaksatta varianter. Jag har dock fortfarande inte hittat Divine som är Bett R Worlds favorit.

Kung Markatta mjölkfri choklad
God men lite tunn smak. Inte så hög kakaohalt. Inköpsställe: ICA Maxi

Biologique noir quinoa
God chokladsmak och lite krispig. Min favorit just nu! Inköpsställe: ICA Maxi (2 för 25 kr ;-D)

Equale, extra mörk
God men intetsägande. Inköpsställe: ICA Maxi

Blanxart.
Inte så god, smakar ren kakao, torrt men fett. Kanske skulle fungera bättre som bakchoklad. Inköpsställe Chocolat Te.

Green & Black's Milk. Inköpsställe Ekostore. Inte så god, det är någon konstig bismak. Green & Blacks webbplats Testdatum 20070507

Läs mer om choklad!
Här är en lista från Rättvisemärkt på de företag som tillhandahåller kakao/choklad på den svenska marknaden.
Några andra som har haft chokladprovningar är Bett R World & GUMF (Green & Black i topp). Bett R World lobbar för fullt för att Coop & Ica skall ta in hennes favorit Divine.

tisdag 8 maj 2007

Weekly simplicity tips v. 19



Här kommer "mina" kommenterade Weekly Simplicity Tips från My Simpler Life. Om du prenumerar på Weekly Simplicity Tips per e-post från Beth (a.k.a Encouraging coach ) får du även en "2007 Declutter Calendar" som är till bra hjälp när man skall rensa i röran.
Som jag skrev i en kommentar till en kommentar på förra veckans tips så ser jag dem enbart som inspiration.

1. Find all your photos and put them together in photo boxes.
Mitt problem är snarare alla digitala bilder som ligger på hårddisken istället för i album. Jag borde ta och framkalla en del.

2. Ask your bank about automatic transfers from your checking to savings, making saving automatic.
Redan fixat!

3. Give yourself a time limit on research for a project or improvement, so you will take action.
Jag kan inte komma på något här så den skippar jag.

4. Are there any to do’s in your head you haven’t written down?
Jag har mina "tasks" i Outlook, både på jobbet och här hemma

5. Quit overdoing to gain the approval of others.
Det är nog snarare min egen uppfattning om vad som skall göras som är problemet.

6. List all the home repair/organization/decorating projects you want to do. Choose one to start this week.
Just nu fokuserar vi på att tömma köksskåpen inför renoveringen.

7. Is there any area of your life you have been neglecting?
Just nu ligger tyvärr yogan nere eftersom jag behöver vila min vrist men jag försöker ändå att träna lite.

måndag 7 maj 2007

Premiärbesök på Ekostore & Coop kampanjar för ekologisk mat


Idag var det dags för ett besök på Ekostore. Jag lockade med mig två kollegor ochy vi promenerade dit på lunchen. Jag handlade inte så mycket, det var mest tänkt som en rekogniseringstur. Jag blev positivt överraskad" Det mesta fanns, om än inte i så många varianter som t. ex ICA Maxi. Annars gör ju Coop reklam för att att de har det största utbudet av ekologiska varor, just nu. Den två veckor långa kampanjen kommer att lyfta fram rikedomen och mångfalden i Coops ekologiska produktutbud där även det egna varumärket Änglamark ingår. Enligt webbsidan "ökade den ekologiska försäljningen förra året med 7 procent i kronor eller 10 procent om man räknar i vikt och står nu för 4,1 procent av Coop Sveriges totala försäljning". Man kan titta på Coops reklamfilmer på webben men tyvärr har de inte lagt upp den senaste med "ekorappen". Den kan man däremot hitta via Resumé.

Bilden på burkbönorna (finns att köpa på Ekostore) från Saltå kvarn är tagna av karin_mtb, givetvis med Creative Commons Attribution-licens.

torsdag 3 maj 2007

Om mat & ätande - del 2

copenhagen, østerbro, organic food fair, vegetable stand

Bilden från ett frukt- och grönsaksstånd på Nörrebro i Köpenhamn är tagen av svanes med Creative commons licens


Här kommer del två i artikeln, Food: Sustenance or Sacrifice. Artikeln är skriven av Sally Lever och kommer från hennes nyhetsbrev Fruitful, The monthly newsletter for aspiring downshifters,and sustainable living enthusiasts. Del 1 hittar du här.

1. Food: Sustenance or Sacrifice? (Part Two).

Last month, in the first part of this article, we looked at our attitudes to food and the way we feed ourselves. We also viewed re-thinking our eating habits as a potential catalyst for change and in particular how this can help us to make the transition to a more sustainable lifestyle. In addition, we considered how nourishing ourselves in a wholesome way re-awakens our links with nature. If you missed reading part one, please do email me and I’ll be happy to forward a copy.

Nurturing

Food is not a substitute for love (although preparing a tasty, nourishing meal for someone can be a way of demonstrating your love for them.) Let me explain that a little further. Maybe you have noticed feeling “empty” sometimes. When you examine that feeling a little more closely, you will be able to tell whether the “empty” feeling comes from your heart or your stomach. If it comes from your heart, then it’s love that will fill the gap, not food. That’s the time to do something to nourish your heart, such as reading an inspiring book, watching an uplifting film, or spending time with loved ones. If you want to nurture yourself, then only eat when it’s your stomach that’s hungry.
From the nurturing perspective, food is not designed to be for reward or consolation. Some people reward themselves with “naughty but nice” food when they think they’ve been “good” and use similar food as a consolation prize when things go “wrong”. This is a distortion of the idea of nurturing oneself. When you think about it, it can actually be a form of self-harm if it becomes habitual.
So, on a more positive note, how do we cultivate healthy, sustainable ways to nurture ourselves, where food is a natural and wholesome part of our everyday lives?

Sensuality

Eating can be a wonderfully sensual experience and I guess it was designed to be otherwise we would not have survived as a species. Rather than just being a means to an end, preparing food – chopping, washing, peeling, grating, stirring, smelling, touching – can be a pleasurable, relaxing and social experience. Thus, nourishing ourselves becomes a stress-relieving activity. In order to enjoy it in this way we will need to make time for food preparation and for enjoying eating our creations. That is all part of downshifting i.e. spending fewer hours each week earning a living and more time re-discovering the joy in life of which nourishing ourselves is a very important part.

Gratitude

According to abundance theory, when we show gratitude towards nature, farmers and growers, a higher power or the universe for providing us with nutritious food then we will attract more of it into our lives. Showing our gratitude towards those who prepared the food and for our good health, which has resulted from eating the food, will also prompt us to consume our meals in a favourable emotional state. This is something which, according to Deepak Chopra in “Grow Younger, Live longer” promotes improved digestion, reduced stress and therefore better overall health.

Spiritual

Our emotional state when eating can also form part of our spiritual association with food. Think how much more satisfying it is to eat food whose origins we can be sure of and trust and that we know has been produced with kindness, not cruelty.
Food is often part of our rituals in life. I’m thinking here of everyday family mealtimes, special occasions and anniversaries. We use food as a way to demonstrate our appreciation of nature and for our loved ones. Eating then becomes a way to socialise and to connect with others.

Food as education

If you are a parent, grandparent or spend time with children in another capacity, you will probably notice how curious children are about food. Perhaps answering their questions will re-awaken your own inquisitiveness and add to your enjoyment of preparing meals.
Those who spend a lot of time cooking with their children report how much science their children learn from this one activity. By weighing, measuring, observing mixtures and chemical reactions, the effect of heat, cold, and physical processes on food substances children (and adults!) can learn a great deal of what we currently call chemistry, physics and maths.
In growing their own fruit, vegetables or herbs, children readily absorb knowledge relating to the link between food and nature and where humans fit in the food chain. They can learn about the effects of the weather, animals, pests and diseases, cultivation methods and soil type on their endeavours.

Conclusion.

We can move from the Rat Race mentality of “food is an emotional bandaid” to the simple living philosophy of “food is nourishment” by making a few simple changes in our lives. These involve:
1. Deciding that our health and wellbeing is high priority.2. Deciding to nourish ourselves in a way that is in alignment with our values.3. Taking time from our busy working lives in order to plan how and where we buy food. 4. Making time to prepare homemade meals.5. Enjoying the physical sensations, the creative processes involved and social opportunities that mealtimes offer.

Suggestions for further reading:
The Science of Cooking – Peter Barham
Grow Younger Live Longer – Deepak Chopra

Want to know more?Join this month’s teleclass:
Thursday, 31st May 8-9pm (UK time). “Sustainable Foodies” Teleclass exploring the issues around this month’s article. You will learn what to do if you don’t enjoy cooking, alternatives to a “supermarket sweep” shopping habit plus the three best kept secrets of a healthy eater! £10 per person, payable by cheque or Paypal.
Sign up here.

Vill du ha en egen prenumeration på Fruitful? Skicka ett tomt e-mail till subscribe@sallylever.co.uk. Deepaks bok verkar inte finnas på varken Adlibris eller Bokus men finns säkert att låna på biblioteket.

Weekly Simplicity Tips v. 18


Här kommer "mina" kommenterade Weekly Simplicity Tips från My Simpler Life. Om du prenumerar på Weekly Simplicity Tips per e-post från Beth (a.k.a Encouraging coach ) får du även en "2007 Declutter Calendar" som är till bra hjälp när man skall rensa i röran.

1. Go on a spending fast with me.
Beth har köpstopp maj, själv börjar jag närma mig halvtid. Det går upp och ner. Runt löning varje månad får jag "non-shoppers remorse", dvs jag blir extremt sugen på att ge och och tokshoppa vårkläder, smink etc

2. Be clear in telephone messages.
Kort & koncist är min melodi, om jag inte pratar med min mor vill säga - då kan det lätt gå 15 min. Småbarn har annars en tendens att hålla ens telefonsamtal korta, det brukar hitta på allsköns hyss när de vet att man inte är 100% närvarande.

3. Use a notebook you carry with you to jot down notes, ideas, to do’s.
Det är en riktigt bra idé! Jag har själv ett litet block i min handväska som ofta kommer till användning när jag sitter på spårvagnen på väg till dagis. Mest blir det att göra grejer.

4. Give suits you no longer need to dressforsuccess.org.
Även om vi inte har just denna hjälporganisaton i Sverige så finns det många andra som gärna tar emot hela och rena kläder i bra skick. Tänk på att inte ge bort trasiga, utslitna eller smutsiga kläder, det skapar bara merarbete för Myrorna, Stadsmissionen etc.
5. Think of one way to improve what you think of as a negative situation.
Jag ser inte fram emot att vara utan kök i två veckor. Däremot kan det bli trevligt att äta tillsammans med vänner och bekanta som man våldgästar (i utbyte mot att man t. ex lagar middag) och det kan vara bra att rensa bland porslin och utgångna livsmedel.

6. What 20% of your work yields the most results?
Ingen aning, det är något att fundera på.

7. Have a day of rest each week.
Med småbarn är man aldrig riktigt ledig men man kan planera städning, diskning & tvätt så att man har en fri dag som man kan tillbringa utomhus eller med at thitta på något annat kul.

onsdag 2 maj 2007

Återvinn eller försvinn...


Bilden som jag hittade via Flickr föreställer "Vertigogens" halloweenprotest vid ett "council meeting" angående avfallshantering.
"My Halloween protest at Wrexham council meeting to discuss waste disposal proposals. The council has been trying to foist an incinerator on us for years. Now it has suddenly been decided that it's not worth the battle, so they're going to turn all our un-recyclable waste into fuel pellets and send them to be burnt elsewhere.
The depressing thing is that the anti-incinerator campaign groups seem to be supporting this on some dodgy argument that the kilns which they're going to feed with our rubbish would have been burning stuff (fossil fuels?) anyway. And they aren't in Wrexham.Note Wrexham Council's attractive corporate "W" on the placard.The incinerator was to be run by HLC, of Neath Port Talbot fame. HLC are also involved in the new pellet plan."
Ett kreativt sätt att protestera!

tisdag 1 maj 2007

Utmaningen v. 17-18: Ut och handla elsparning!

Det har varit "långhelg" med mycket utflykter så jag ligger hopplöst efter både vad det gäller uppdatering och bevakning av bloggar. Idag hade vi tänkt att besöka Lärjeåns trädgårdar men det verkade vara stängt. Istället åkte vi ut till Gunnebo Slott & trädgårdar och fikade på medhavd picknick. Gunnebo kaffehus & krog erbjuder annars hembakade läckerheter och rätter tillagade av grönsaker från den egna köksträdgården eller av andra ekologiska råvaror.

Bett R World har en ny utmaning; Ut och handla elsparning! För att underlätta har hon lag tupp en bra shoppinglista:

  1. Lågenergilampor.

  2. LED-lampor.

  3. T5-lysrör.

  4. Ljussensorer, rörelsevakter eller timer.

  5. Grenuttag med strömbrytare.

  6. Elmätare som du sätter i strömuttaget för att se t ex vad dina stand-by-apparater drar (läs mer här).

Min fundering är vad man skall göra om man har ett lager med vanliga glödlampor (vi brukar köpa ett gäng när vi är på IKEA) ? Skall man byta ut alla befintliga glödlampor till lågenergilampor och skicka de utbytta + de oanvända till återvinning? Eller skall man vänta till man använt upp alla gamla? Det känns slösaktigt att göra sig av med oanvända glödlampor men det kanske i slutändan blir ett nollsummespel med tanke på sparad energi?

Läs mer!
På Ecoprofile diskuterar man problemet med kvicksilver i lågenergilampor.
CSR i Praktiken.se skriver om att "Byta ut glödlampor en bra affär för alla".

Bilden Lightbulb Sunset är tagen av Steffe med Creative Commons licens

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin