fredag 30 mars 2007

Ta makten över din tid

Lord Of Time


Bilden, Lord of time, är tagen av Anna Bialkowska med Creative Commons licens.

För mig hänger livskvalitet och att ha kontroll över sin tid ihop. I gårdagens GP fanns det en intressant artikel om vikten att ta sig "egen tid". Tydligen är män bättre än kvinnor på att prioritera sig själva och på att ta sig egen tid genom träning eller< gräva diken. Själv jobbar jag på det! Jag kan tycka att det är jobbigt att "prioritera bort" barnen men man måste tänka på att om man bara ger och ger av sig själv kommer det inte att finnas mycket kvar till slut. Ibland måsta man få ladda batterierna och få lite ny energi, annars blir man ingen bra mamma (eller pappa för den delen heller)

Jag har tidigare tipsat om boken Rik på riktigt, en värdefull vardag är möjlig! av Jörgen Larsson & Fredrik Warberg. Den är rätt tjock och innehåller mycket matnyttigt. Den lämpar sig utmärkt för en studiecirkel (studiehandledning hittar du här) om man har vänner och bekanta som man vill bolla tankar med. Det finns också organiserade cirklar, Tidsverkstäder, som ordnas av Studieförbundet Vuxenskolan. Via tidsverkstaden kan du även testa din LivskvalitetsProfil. Den innehåller 41 frågor om hur du upplever olika delar av din vardag.

I början av året skrev jag kort om SvDs artikelserie,Växla ner. DN har också haft en riktigt mastig artikelserie "Det omöjliga dygnet" där man tar upp olika aspekter på hur man får dygnets timmar att räcka till. En del artiklar handlar om att köpa tjänster för att underlätta tillvaron medan andra fokuserar på hur man kan förändra sitt liv genom att t. ex arbeta mindre. En av de bästa artiklarna handlar om Bodil Jönsson; "Är vi slavar under tiden? Eller går det att ta makten över den? Ensamstående mamman, forskaren och professorn har sina olika recept. En sak är de överens om - svaret kan man bara hitta själv.

Hur har jag tagit makten över min tid?
Träning - Jag har börjat träna yoga regelbundet. Oftast tränar jag på morgonen innan jobbet. TV - Dragit ner på TV-tittandet genom att ha bl. a ha TV-fria dagar. Man kan få rätt mycket gjort på en tv-fri kväll.
Rutiner - Jag försöker att hålla fast vid olika rutiner (morgon, kväll) etc för att underlätta vardagen. Barnen uppskattar också rutiner.
Veckomatsedel - att planera veckans middagar underlättar när det är risk för hungerkravaller i köket. Vi veckohandlar också.
Jobba mindre & konsumera mindre - jag har råd att jobba deltid men sen har vi heller ingen platttv, Xbox eller inspelningsbar DVD.


Hur får du tillvaron att gå ihop? Har du någon "egen tid"?



Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , frivillig enkelhet eller .

torsdag 29 mars 2007

Ekologiskt à la 2007

FF Dot Matrix at H&amp;M (Dressing Rooms)


Förra helgen läste jag en intressant artikel om Ekologiskt à la 2007 i SvD.

"Höstens intensiva miljödebatt sätter tydliga spår i våra köpvanor. Något som både entreprenörer och större kedjor drar nytta av. H&M satsar på ekologisk bomull, men passar sig noga för att göra om misstaget från nittiotalet och låta miljötanken gå före utseendet på kläderna".

I artikeln citeras bl. a Pernilla Jonsson, doktor i företagsekonomi och ansvarig för konsumentområdet på forsknings- och konsultföretaget Kairos Future, som hävdar att "Den traditionella bilden av den miljömedvetna konsumenten gäller inte längre, i dag är vi alla miljömedvetna nu och då". Tillsammans med projektkoordinatorn Nanna Waktel Enochson har hon sammanställt en rapport om hur höstens miljö- och klimatdebatt påverkat våra köpvanor. Tyvärr har jag inte kunnat läsa rapporten själv men enligt rapporten har vår attityd mot miljövänliga och ekologiska produkter förändrats och den [attityden] är inte nödvändigtvis politisk. För att hårddra det, den gröna vågen sprider sig över alla samhällsklasser och omfattar både moderater, socialdemokrater och övriga partier.
Artikeln exemplifierar med "nya" butiker och företeelser som Ekovaruhuset och hälsobutiken Blueberry Lifestyle i Stockholm samt H&Ms ekokollektion som jag skrivit om tidigare. Blueberry Lifestyle har en omfattande webbsida, med bl. a en förteckning över mat och miljömärkning, vad är vad?. Perfekt att skriva ut och ha med sig när man skall till affären.

Bilden är tagen av Stewf med Creative Commons licens

onsdag 28 mars 2007

Vårstädning i garderoben

she wasn't kidding when she said she had nothing to wear

Bilden "she wasn't kidding when she said she had nothing to wear" är tagen av jamelah med Creative Commons licens.

Jag har länge tänkt rensa i garderoben och häromdagen gjorde jag slag i saken. Jag hängde upp alla vinter- och sommakläder på en Rigga klädstång med hjul och rullade ner den till min granne E. Sen fick jag prova alla kläder och hon fick agera hård men rättvis stilpolis. Ut åkte alla noppiga och utslitna eller illasittande kläder. Det blev dessutom även en hel kasse med kläder som skall lagas, tas in, läggas upp etc. E fick ta över ett par caprijeans som passade henne bättre och jag fick låna en klänning som kommer att bli perfekt till Js 30-års fest.

Tyvärr ledde garderobsrensningen även till en smärre garderobskris eftersom det blev väldigt uppenbart vad som saknades - nämligen överdelar... Jag har inga toppar som funkar på jobbet, inte heller känns det så piffigt att komma i fleecetröjor till kontoret. Till skillnad från min förebild Judith måste jag klä mig hyfsat representativt på jobbet och jag har uppenbarligen inte uppdaterat min garderob ordentligt sen jag började jobba efter föräldraledigheten. Inför ett jobbrelaterat projekt har jag kollat upp vilka personal shoppers det finns i Göteborg och det är möjligt att jag tar kontakt med någon sådan för att undvika potentiella [onödiga] felköp.

Behöver du lite garderobsinspiration?
Family Living tipsar om sex enkla steg till drömgarderoben.
How to clean out you closet från E-how
Purge your closet med Missus Smartypants
10 Steps to a Happy Clothes Closet från Get Organized Now som även har ett bra newsletter.
Känner du dig pysslig kan du göra en extreme make-over på kläder du har tröttnat på . Individual Chic tipsar om hur hon gjordeo m en trist och tråkig kostym, Detailing is everything.

Andra "modebloggar" jag läser just nu är:
The Bargain Queen - live lika a queen, spend lika pauper. Bloggar ofta om mode.
Faking good breeding - fashion, beauty and pop culture from a thinking womans perspective

tisdag 27 mars 2007

Uppdatering Utmaning v. 13-14

Organic sun flower seeds and lentils from Saltå Kvarn.

Atkinsbantare kan dö i förtid, enligt en artikel i dagens SvD. Att koldioxidbanta verkar helt klart vara mer hälsosamt än att Atkinsdieten om man får tro vad tidningarna skriver.
"Medelålders kvinnor som äter enligt Atkinsmodellen, det vill säga undviker kolhydrater och äter proteinrik mat, riskerar ett förkortat liv."
Själv upptäckte jag idag två paket med sockerärtor ifrån Kenya i skafferiet. Maken skyller på att det stod sockerärtor på handlingslistan och att det var allt han hittade under söndagens veckohandling. Det känns inte bra. Jag får gottgöra i veckan som kommer.

Jag har även varit inne och tittat på Hedenborgs sortiment på webben. Jag är väldigt imponerad av bredden på sortimentet, det finns allt ifrån ekologiska du puy linser och jordärtskockor till diskmedel (Ecover) och Weledas produkter. Villkoren är att man handlar för 800 kr. Man få 5% rabatt på order över 1500 kr och 8% på order över 2500 (bra att veta om man vill gå ihop med grannen och beställa). Varorna levereras torsdagar eller fredagar, udda eller jämna veckor beroende på var i Göteborg man bor. Körschema och leveransplatser hittar du här.


Bilden är tagen av karin_mtb, givetvis med Creative Commons Attribution-licens.

Weekly simplicity tips

Beach Blues / Azules de playa

Bilden är tagen av victor_nuno , givetvis med Creative Commons Attribution-licens.

Varje vecka får jag Weekly Simplicity Tips från en blogg. Här kommer veckans tips för "ett nytt och bättre [enklare] liv".

1. Lie down and listen to 3 beautiful songs.
Det låter som en skön avslappningsövning. Just nu lyssnar jag gärna på Portishead, Massive Attack och Tricky, lite 90-tals nostalgi.

2. Store stuffed animals in a toy hammock, limit them.
Det här är ett måste för småbarnsföräldrar eftersom mjukdjur har en tendens att föröka sig genom delning. Jag brukar uppmuntra mina barn att rensa bland sina leksaker och ge till "barnen som inte har några leksaker". Sen skickar vi sakerna till bland annat Rosengrenska.

3. Start an emergency fund of 3-6 moths wages.
Alla bör ha en buffert av något slag. Ett alternativ till en arbetslöshetsbuffert är att skaffa en inkomstförsäkring. Ett flertal fackförbund erbjuder detta.

4. Have a regular time to call important people in your life.
Jag hinner ofta inte ringa vänner och bekanta förrän barnen har lagt sig oc då är det lätt att glömma. Lägg in en påminnelse i din kalender.

5. Run errands just once a week.
Detta spara både kraft och energi (och bensin om du tar bilen). Själv passar jag på att göra en hel del ärenden på lunchen eftersom jag arbetar nära ett shoppingcenter.

6. Put daily grooming tools in medicine cabinet and medicine in the linen closet because it is used less frequently.
Ett annat alternativ är att rensa ordentligt bland skönhetsproduker och kosmetika så kanske man får plats med allt i badrumsskåpet.

7. Plan summer fun.
Jag håller på att planera sommarens semester. Eftersom vi skall semestra på hemmaplan gör jag en lista på roliga saker att göra, t. ex åka ut med skärgårdsbåtarna, besöka en djurpark, göra egna glassar och olika utflykter.

måndag 26 mars 2007

Utmaningen v. 13-14: Koldioxidbanta!

Organic Beans from Saltå kvarn in Järna.

Bilden på burkbönorna (vegetarisk snabbmat ;-D) från Saltå kvarn är tagna av karin_mtb, givetvis med Creative Commons Attribution-licens.


Bett R Worlds senaste utmaning är: att koldioxidbanta! Lite omväxling från andra populära dieter som Atkins, GI och likande.

Under en vecka ska du koldioxidbanta och din mat ska innehålla så få koldioxidekvivalenter som möjligt - det är denna dubbelveckans utmaning. För att bli godkänd på utmaningen får du under veckan aldrig äta nötkött, aldrig dricka vatten på flaska, och du måste prova på att lägga bönor i blöt och/eller grodda. Själv älskar jag groddar!

Vi äter ju så för det mesta (hemma i alla fall) även om vi föredrar att lägga kikärtor i blöt (och svarta bönor förstås). På torsdag får vi en ny sändning med mestadels lokalt- och/eller kravodlat från Fröken Grön. Jag har även skaffat mig login till Hedenborgs för att kolla in deras sortiment. Det har hänt en del sedan vi sist beställde från dem. Nu finns sortimentet på webben.

För att underlätta tipsar Bett R World om olika recept man kan laga till under veckan, och här kommer lite fler bra bönrecept:
My Best Pinto Beans (från the Hillbilly Housewife) som vi testlagade i januari
Potatis- och kikärtsgryta från ICA Buffé - vi ersatte potatisen med blomkål
Cuban Black Beans & Black Bean Soup från Frugal Veggie Mama - har tänkt att provlaga den länge.

Frivillig enkelhet

Zen Garden 1024x600 wallpaper

Bild: CyboRoZ

Idag hittade jag en ny intressant blogg, Zen Habits. Bloggen skrivs av en vanligt kille (se nedan) och handlar till stor det om frivillig enkelhet även om han inte använder just det begreppet.

All I am is a regular guy, a father of six kids, a husband, a worker, and a free-lance writer. But I have accomplished a lot over the last year and change (and failed a lot) and along the way, I have learned a lot.

Det första inlägget jag läste var What is truly necessary? A guide to living frugal som innehåller en fel filosifiska funderingar liksom vanliga saker som man kan klara sig utan (kabeltv, snabbmat etc).
Han har även börjat skriva en serie inlägg under rubriken Edit your life. Än så länge finns det tre inlägg i serien, Edit Your Life, Part 1: Commitments, Edit Your Life, Part 2: Your Rooms och Edit Your Life, Part 3: Closets and Drawers. Dessa inlägg är utmärkta verktyg om man vill förenkla sitt liv och tillvaro.
Det som gör den här bloggen läsvärd är att dels att författaren skriver bra, det är bra flyt i inläggen och dels att att alla inlägg är fulla av konkreta tips och råd men inte minst även författarens egna erfarenheter.
Den här bloggen skall definitivt läggas till bland mina prenumerationer via Feedblitz. Feedblitz är verkligen ett bra verktyg för att hålla sig ajour med intressanta bloggar. Jag brukar lägga till alla intressanta bloggar som jag hittar. Om jag efter ett tag inte tycker att inläggen är så läsvärda längre är det enkelt att ta bort dem från bevakningslistan.

fredag 23 mars 2007

Inför National Downshifting Week


I USA har man National Downshifting Week den 21-27/4, dvs om en knapp månad.

Här följer lite förslag på vad man kan ägna sig åt under veckan:


  • Book a half-day off work to spend entirely with someone you love, no DIY allowed

  • Cook a meal from scratch, using locally sourced, seasonal ingredients, preferably organic

  • Cut up a credit card

  • Donate a bag of clothes, toys or useful items to a local charity shop, refuge or recycling centre

  • Hand-make a simple card for the next birthday or event on your calendar

  • Eliminate 3 non-essential purchases this week

  • Plant something in the garden you can cultivate and eat and start a compost heap

  • Consider reputable work at home parents and small local businesses, for services you need

  • Tonight, turn off the television, switch on the radio, play a few games and talk

  • Volunteer an hour of your time to a local charity shop, animal shelter, hospice etc

Själv funderar jag på att ta en datorfri dag eller två. Efter att ha brutit mtt TV-beroende efter min elektroniska paus tidigare i år så blir det faktiskt flera oplanerat TV-fria kvällar i veckan. Vi har t.o.m bestämt oss för att byta säga upp vårt filmkanalsabonnemag eftersom vi så sällan titta rpå filmkanalerna. Dels är det inte så många roliga filme roch dels passar inte tiderna in i våra rutiner. Barnen har inte alltid somnat kl . 20 och vi orkar inte se klart filmer som börjar kl .22.

onsdag 21 mars 2007

100 sätt att rädda världen


I Di 20/3 läste jag om den nya miljöboken 100 sätt att rädda världen. 100 sätt att rädda världen beskrivs som en bok som pekar på möjligheter, inte bara problem. Boken är skriven av journalisten och författaren Johan Tell (känd från resetidningen Vagabond) och vänder sig till individen med tips på sådant som vi kan göra i vardagslivet. Mycket handlar om transporter och resande, men det skall också finnas en hel del andra "kloka och ibland överraskande råd". Det intressanta (som även DI tar upp) är att boken är sponsrad av bl. a Securitas, SEB & AP Fastigheter vilket gör att boken skall kunna säljas billigare. Jag har dock inte kunnat htta några mer uppgifter om detta på sponsorernas webbplatser. Boken kostar bara 90 kr på Adlibris och kommer även att säljas på Åhlens & ICA .



Relaterat: 9 andra sätt att rädda världen, artikel i Expressen

tisdag 20 mars 2007

Uppföljning av Utmaningen - Anmäl hela familjen till donationsregistret

12th March: Kidneys

Bild: scribbletaylor

I januari var en av utmaningarna att anmäla hela sin familj till donationsregistret. Idag hittade jag följande donationhistoria på Yahoo; 2-for-1 liver transplant saves two. I artikeln kan man läsa om 21-åriga Maggie Catherwood som när hon fick reda på att det skulle finnas en lämplig lever till henne även fick frågan om hon kunde tänka sig att låta läkarna ge en bit av den friska levern till en sjuk baby. Tydligen är levern ett ovanligt organ, en bit av en frisk lever kan växa till en hel på en månad. Dels kan en frisk människa (en sk. levande givare) donera en del av sin lever och dels kan man dela hela levrar. Båda metoderna kan kapa väntelistorna för svårt sjuka barn.

Relaterat: artikel i SvD om att donera en bit av sin lever till sjuka barn samt artikel i Expressen om svenska tvillingar som fick ny lever.

Weekly Simplicity Tips

dive master

Varje vecka får jag Weekly Simplicity Tips från en blogg. Här kommer veckans tips för "ett nytt och bättre [enklare] liv".


1. Take an art break today - museum, internet, really see the art in your home.


Jag sparar det till fredag så jag skall hämta ut en tavla från Gallerix. Den åkte tyvärr i golvet för några veckor sedan så vi fick lämna in den och byta glas & ram. Jag tror att jag skall sätta upp den någon annanstans därhemma, frågan är bara var den gör sig bäst. Dessutom har vi fortfarande inte hängt upp torson jag fick i födelsedagspresent förra året.


2. Label shelves.
??? Är det skafferiet som avses? Bokhyllan? Annars är det faktiskt ett projekt som jag arbetar med på jobbet, att märka upp olika saker...


3. Pay bills online.

Gör jag redan även.


4. Eat at a gentile pace.


Jag skall försöka att tänka på det. Vi sitter i princip alltid vid köksbordet och äter vilket underlättar. Det är annars lätt att kasta i sig maten om man äter framför TVn eller liknande.


5. Plan your meals every week - or month - on a certain day.


Veckans meny är redan planerad men det kanske vore bra att börja fundera på nästa vecka och se om jag kan få in en dag med närodlad mat. Vanligtvis storhandlar vi på lördagen så veckans meny finslapas på fredag kväll eller lördag morgon.


6. Work on only one self-improvement project at a time.

Just nu jobbar jag mycket med mål av olika slag. Jag skall försöka att satsa på ett mål i taget.


7. Plan Fathers Day.

Jag skjuter nog på det till september, det känns lite tidigt att börja tänka på det än.
Fars dag firas i nästan hela världen men på olika datum. I USA infaller fars dag 3:e söndagen i juni.

Bilden är tagen på Filipinerna av Still searching, med Creative Commons Attribution-licens

måndag 19 mars 2007

Kan man bara vara?

Meditations at sunset

Bett R World skriver om hur hon skall försöka att "bara vara" genom att släppa sina listor och satsa på att vara istället. Varje dag skall hon går in i en personlighet, exempelvis kock, partyprinsessa, trädgårdsmästarinna eller liknande och gör saker utifrån dagens roll. Det handlar inte om att hinna med så mycket som möjligt även om man får en del gjort. Det måste jag testa!

Ett annat sätt att komma ifrån liststressen är att skriva "har gjort" listor istället för "att göra listor". Man listar helt enkelt alla saker man har gjort under dagen vilket definitivt är mer upplyftande än att se vad man inte hunnit/orkat med. Själv jobbar jag med olika mål just nu, mer om det i ett senare inlägg.

Bilden är tagen av markrocky, med Creative Commons Attribution-licens

söndag 18 mars 2007

Helgaktiviteter

100 Mile Diet Produce

Bilden är tagen av Cookthinker med Creative Commons Attribution-licens

I lördags var vi och storhandlade på ICA Maxi som vanligt. Som jag skrivit om tidigare firade Maxi 1 år som svanen-butik med 10% rabatt på alla svanenmärkta varor. Vi lyckades dock bara få med 1 svanenmärkt vara i kassarna, pappersnäsdukar (behövs i dessa förkylningstider). Vi handlade även falukorv med ekologiskt kött, KRAV-märkt dijonsenap från Kung Markatta, ekologiska aubergine och choklad från Green & Black.

Jag funderar på att testa en version av the 100 mile diet, dvs att endast äta närproducerat. Innan jag sätter igång projektet måste jag dock planera och fundera lite. Eftersom jag inte äter kött och vi dessutom har olika typer av födoämnesallergier i familjen har jag en viss vana av att planera maten och för det mesta gäller det bara att tänka lite kreativt så det skall nog gå bra. Som Christina rapporterar kan det emellanåt kännas både enhanda, trist & torftigt att bara äta lokalt odlad mat, särskilt under vinterhalvåret. Detta är något som Emme känner igen sig i, hon bloggar om hur mycket man uppskatta en apelsin när man inter äter det till vardags.

I helgen lyckades vi även klara av ett besök på "Outlet stället" Freeport. Vi hade fått en inbjudan till en stamkundskväll av en kompis och eftersom maken behövde fylla på skjortförrådet begav vi oss till Kungsbacka. Det var en lite jobbig upplevelse på många plan eftersom det blåste halvs torm med underkylt regn, vi inte hade någon vagn med oss till ungarna och det fanns mycket trevligt att köpa dessutom med 20-25% rabatt... Vi lyckades dock med att endast köpa 3 skjortor till maken, regnet och blåsten gjorde sitt för att vi snabbt åkte hemåt. Jag förstår inte varför de inte byggde in affärerna under glastak eller liknande.


Från olika bloggar har jag fått tips om Blockets satsning på videoannonser med Håkan Ludwigson alias Peter Apelgren som säljer olika prylar, se http://www.blocket.se/li?q=Ludwigson&ca=15_s&c=0&w=2. Jag måste erkänna att jag fnissade högt åt åtskilliga av annonserna.


fredag 16 mars 2007

Vårkänslor

Spring Time in Tennessee



Det är vår i luften (även om det lär dröja innan körsbärsträden blommar i Göteborg)! Imorse sken solen från en blå himmel och fåglarna kvittrade när jag vaknade. Igår kväll tvättade jag barnens vinteroveraller med förhoppningen om att kunna lägga undan dem till nästa vinter. I helgen skall jag ta fram mina egna vårkläder, det är hög tid för en garderobsrensing och jag har rekvirerat en piffig väninna till hjälp.
Vår är det även på bilderna från GPs senaste bostadsbilaga. I artikeln Konstnärs-bostäder ovanpå garagen kan man läsa om våra grannhus. Även om jag passerar atlejelägenheterna minst två gånger varje dag hade jag aldrig kunnat ana att de var så mysiga. Särskilt baksidan på huset ser ut som rena rama idyllen.

I senaste nyhetsbrevet från SOS-barnbyar kan man läsa om hur privatpersoner numera kan ge bort aktieutdelningar skattefritt.

Nu kan privatpersoner ge bort aktieutdelningen skattefritt

Privatpersoner i Sverige som äger börsnoterade aktier kan nu ge bort sina aktieutdelningar utan att betala skatt. Det är konsekvensen av en dom i Regeringsrätten i juni förra året. För att slippa skatten måste pengarna doneras innan beslutet om utdelningens storlek fattas på bolagsstämman och därför gäller det att skynda sig på.

Så här gör du:

1. Donation får endast ske till ideella föreningar och stiftelser som har ett allmännyttigt ändamål. Enligt Skatteverket är sådana ändamål till exempel bidrag till undervisning, vård av barn, hjälpverksamhet bland behövande och vetenskaplig forskning.

2. Tänk på att donationen måste göras innan bolagsstämman fattat beslut om årets utdelning.

3. Välj vilken/ vilka organisationer du ska donera till samt vilken/vilka aktieutdelningar du ska donera och hur mycket.

4. Blanketter: - Blanketter för att föra över rättigheten till aktieutdelningen finns hos din bank eller det institut där du har ditt VP-konto eller depå. För mer information om hur du gör, vänd dig till din bank.
- SOS-Barnbyar har tagit fram en blankett som du kan ladda ner och skriva ut, se nedan.
- Bankföreningen arbetar just nu med att ta fram en enklare blankett. Det går att donera anonymt - organisationerna som du väljer får inte veta vem som skänkt aktieutdelningen.

5. Spara kvittot, det ska bifogas deklarationen påföljande år för att du ska slippa skatt.

Önskar du mer information, om hur du går tillväga för att avstå från aktieutdelning och därmed slippa skatt, kan du vända dig till SEB Kerstin Lindblad på tel 08- 463 04 57.
För uppgift om SOS-Barnbyars depånummer och kontonummer kan du också kontakta Gunilla Schyberg tel 08 54 58 32 01 eller
gunilla.schyberg@sos-barnbyar.se

torsdag 15 mars 2007

Bloggtips - Elins trädgård!

Yellow and Red Chard

Jag snubblade över Elins trädgård när jag sökte efter svenska sidor om the 100 mile diet. Christina, författaren är en "miljömupp, gröna-vågenromantiker, självhushållar-wannabe, trebarnsmamma , loppisjägare som trivs bäst i sin trädgård". Hon bloggar om odling, konsumtion, sitt försök att bara äta närproducerade livsmedel och annat intressant.


onsdag 14 mars 2007

Ny utmaning!

Power of Women

Bilden är tagen av Lee Bay , med Creative Commons Attribution-licens

Bett R Worlds senaste utmaning v. 11-12 är att Stötta en kvinna nära eller långt borta att ta ett kliv framåt .
Jag får fundera lite på hur jag skall uppfylla denna uppmaning.
På ett sätt har jag iofs uppfyllt den eftersom jag igår anordnade en kurs - Resultat genom nätverk. Vi var övervägande kvinnor på kursen och vi gick igenom olika verktyg för att nätverka effektivt. Med hjälp av dessa verktyg och genom att nätverka på ett bra sätt kan man faktiskt ta ett kliv framåt - både privat och/eller professionellt. Kursledare var Lucia Forsberg som driver företaget Kkikk AB och hon rekomenderas varmt!


måndag 12 mars 2007

ICA Maxi firar ett år som Svanen-butik

DSCN0787

I mitt reklamblad som kom idag (adresserad reklam) firar ICA Maxi sitt första år som Svanen-butik. Man bjuder på tårta, ger 10% rabatt på alla svanenmärkta produkter och lyfter fram både rättvisemärkning och ekologisk mat i utskicket. Jag hade faktiskt ingen aning om att det fanns rättvisemärkt juice eller ekologisk falukorv, å andra sidan är jag ju ingen storkonsument av dessa produkter heller. Vi nixar socker i vår familj och falukorv äts ytterst sällan. Något som jag däremot konsumerat en hel del av den senaste tiden är yogite som är gjort på ekologiskt odlade örter och kryddor. Mycket gott!

Bilden är tagen av mk_III , med Creative Commons Attribution-licens

söndag 11 mars 2007

Magasinera mera

Tuck-it-away


Enligt denna artikel i New York Times blir magasinering eller self storage förvaring som det också kallas allt mer populärt. Folk hyr ett extra förråd eller tre för att de inte kan skiljas från sina prylar men ändå inte vill förvara dem hemma. Ett problem som artikeln bara berör i förbfarten är en del familjemedlemmars något mer negativa inställning till förråden, närstående som kanske behöver ansvara för att tömma förråden i framtiden.


I Sveriger har vi Shurgard vars anläggningar poppar upp som svampar jorden. Deras minsta förråd kostar runt 500 kr i månaden vilket snabbt blir en hel del pengar. Även Shurgard märker av den ökade efterfrågan på förråd.

- Jag tror att vi har fler grejer idag. Vi har ett annat beteende än tidigare, vi köper fler saker helt enkelt och de måste förvaras någonstans säger, Peter Ågren operativ chef, på Shurgard.

Mea culpa
Jag måste erkänna att vi har två vindsförråd (vi hyr ett extra av vår brf). Ett av förråden är fyllt av leksaker och kläder som väntar på att växas i eller som har vuxits ur och tillfälligt sparas för att doneras vidare till vänners & familjs barn. Dessutom förvarar vi våra sommar/vinterkläder, utklädningskläder och kalasprylar där. I det andra förrådet har vi diverse lådor med memorabilia från vår ungdom, julprydnader och ibland säckvis med kläder, leksaker och annat som jag sorterar och kör iväg till Rosengrenska med när det blir för fullt. Att vi behövde utrymme till insamlingen var en anledning till att jag nappade på erbjudandet om ett extra förråd (det lönar sig att vara aktiv i sin brf) men det är också väldigt skönt att ha två halvfulla istället för ett proppfullt som man knappt kan komma in i.

Var har du i ditt/dina förråd?



Något man inte vill hitta när man tömmer ett förråd, Mummified baby haunts police.

fredag 9 mars 2007

Om cyber planetista

Läs om idén bakom cyber planetista eller hitta fler bloggar som är med i cyber planetista Sverige.

torsdag 8 mars 2007

Blää II

Sale Ends Today

Bilden på Banksy målningen är tagen av av BitBoy med Creative Commons Attribution-licens.

Chelee som har bloggen Con$umer Di$obedience är också trött på sitt köpstopp. Hon känner att hon fortfarande vill följa principerna men att hon inte vill skylta med följa "the Compact" längre. Ibland har jag samma funderingar och ångrar bittert att jag har bestämt mig för att köra ett helt år. Mitt köpstopp har visserligen medfört en rad positiva saker men ibland känner jag mig trist, tråkig och insnöad. Jag har dock bestämt mig för att vara principfast och göra mitt bästa att hålla köpstopp t.o.m september. Vi skall nämligen åka till Shanghai med jobbet i september och jag känner att jag vill kunna köpa med mig lite souvernirer utan att få dåligt samvete. Därefter skall jag utvärdera mitt köpstopp och se om jag fortsätter eller inte.
Liksom Chelee känner jag att jag har kommit en bit i min "utveckling":

I feel like I've proven that I can live without buying new for an extended period of time.
I'm more aware of purchases.
I still feel strongly about making good purchases.


Men jag tror också att det blir lite som att hålla någon form av diet, börjar man göra undantag eller fuska så blir det svårt att gå tillbaka till sin ursprungliga plan.


Idag fingrade jag på ett leoparddiadem på Glitter när jag var tvungen att köpa nya hårspännen (mina gamla har gått sönder). Jag var så nära att köpa det, det kostade ju bara 39 kr... men hejdade mig i sista stund.


Jag tror att jag skall läsa lite i boken som inspirerade mig till köpstoppet och se om jag kan få tillbaka gnistan.

onsdag 7 mars 2007

Ett nytt och bättre liv...

simplicity

Bilden, tagen av
TheAlieness GiselaGiardino²³ , med Creative Commons Attribution-licens.

Vare vecka får jag Weekly Simplicity Tips från en blogg. Denna veckas 5 tips är:

1. Be diligent in what you allow yourself to watch.
Jag har slutat läsa www.aftonbladet.se & expressen.se eftersom jag inte kan sluta älta hemska saker, barn som mördats etc Dessutom försker jag att inte slötitta på TV.

2. Tackle your most annoying pile of clutter.
Hmm..., högen brevid min säng. Allt som inte hör hemma någon annanstans hamnar där. Trots att jag städar med jämna mellanrum så återkommer den.

3. Do fitness you enjoy, get rid of gear that you don’t need.
Yoga är min grej just nu, men jag vill inte göra mig av med mina boxhandskar eller inlines även om jag inte använt dem de senaste 3 åren... Menn är barnen blir lite större...
4. Quit wasting time hiding the real you.
Jag slutade med det när jag fyllde 30 förra året. Jag gillar dansband & country, trivs bäst i fleece och pallar inte att gå i högklackade eller obekväma skor, även om de är snygga.

5. What needs a little more energy from you?
Barnen

6. Clarify the difference between desires and needs.
I o m med mitt köpstopp blir jag bättre och bättre på detta.

7. Invite friends over for a simple dessert.
Det får bli ett helgprojekt, chokladprovning kanske?

måndag 5 mars 2007

Utmaningen v. 9-10: Byt till grön el

Senaste utmaningen från Bett R World är att byta till Grön El.

Många el-leverantörer erbjuder idag grön el. Det kostar några ören extra, men det känns skönt att kunna värma sitt badvatten med lite bättre samvete! Dubbelveckans utmaning blir att i första hand byta till GodEl, som inte bara erbjuder grön, utan även "röd" el med sitt goda hjärta. GodEl skänker sitt överskott till bland annat SOS-barnbyar. Jag har jämfört priser och GodEl är inte den allra billigaste, men näst intill. Och det räcker för mig, för jag känner att det gått spinn i vinstgörandet hos elbolagen i övrigt. Visionen är att få 500.000 kunder i Sverige, vilket skulle leda till 100 MILONER KRONOR årligen till välgörenhetsrojekt! Och glöm inte kryssa i rutan för Bra Miljöval-märkt el. Det blir några hundralappar dyrare om året, men du hjälper Sverige med att uppnå sitt mål för 30% minskat koldioxidutsläpp! Fyll i alla dina anläggningsuppgifter på GodEl för annars kan det ta en evighet (många månader) för GodEl att kontakta och få informationen från ditt elbolag.Vill du inte byt elbolag (eller kan du inte p g a bindningstid), så kan utmaningen vara att kontakta ditt nuvarande bolag och se
till att ditt hushåll får grön el från det. Läs mer:
Elprisguiden
energikalkylen
Fjärrvärme
Är vi beredda att betala mer för grön el?

Jag kommer inte kunna att delta fullt ut på denna utmaning. Min bostadsrättsförening har just tagit över elleveranserna och sköter upphandlingen av elleverantörer. Vi köper i princip el av vår brf som köper el av en viss leverantör. På detta sätt kommer vi lägenhetsinnehavare att slippa nätavgifterna. Jag skall dock undersöka om vi köper in någon Grön el

Vill du också vara med på Bett R Worlds utmaningar? Utfört utmaningen, inom tidsramen eller senare och maila Bett R World, så kan du också få vara med på listan med de utmanade. Tillsammans förändrar vi världen, bit för bit.

söndag 4 mars 2007

Referat av Studio Ett från 2/3

 Gucci Coffeeshop

Bilden, av Gucci Coffeeshop, är tagen av King_Mob, med Creative Commons Attribution-licens.


Shopping - är det bara vårt nya fritidsintresse eller har det rent av blivit en ideologi? Den rådande trenden är att man vill äta gott, dricka gott och ha en fin bil. Heminredning har också blivit viktigt. Alla vill vara kejsare i sitt egna hem och vi har generellt sett fått en exklusivare smak

Köpfeber & Lyxkonsumtion
Anneli Ståhlberg, socialantropolog i Lund, skriver en avhandling om lyxkonsumtion. Hon menar att till skillnad mot på 80-talet så identifierar vi oss numera med vår konsumtion snarare än med vår produktion (t. ex. vårt yrke). Att vi kan spendera är det som räknas, vad vi handlar och vad vi har på oss. . Människor är också generellt sett mer välklädda och modemedvetna idag jämfört med 80-talet. Man vill visa att man är värd det man har och det man har vill man visa upp. Ett exempel är trenden med exklusiva väskor och skor. Man satsar mer på dessa synlig attribut än på t. ex dyra underkläder som man inte kan visa upp på samma sätt.

Enligt Anna Broback som forskar på konsumentbeteende är det skillnad mellan 80-talet och 2000-talet när det gäller konsumtion av kläder. Idag är vi mer fokuserade på yta, varumärken har blivit allt viktigare. Men eftersom tillgången till olika varumärken har ökat så gäller det för konsumenten att hitta det som är mest exklusivt och svårtillgängligt.
Olika segment konsumerar olika. En del sparar för att satsa på vissa varumärken medan andra prioriterar yta i högre grad (bilar, klockor, dyra kläder).

Shopping som upplevelse
Begreppet "handla" är mer negativt laddat medan begreppet "shopping" är positivt laddat, shopping är en positiv upplevelse. Vi ställer högre krav som kunder. Det skall vara rätt utbud och en god upplevelse i butiken. Personalen är också viktig eftersom de bidrar mycket till upplevelsen. Shoppingupplevelsen har blivit som drog, konsumenterna är på jakt efter den snabba kicken. En kick som inte vara speciellt längre. När vi har använt kläderna eller sakerna några gånger är det inte nya längre. Kicken har försvagats. Vi är impulsstyrda när det gäller shopping. Vi lägger mer tid på shopping och vi får nya impulser när vi är på stan.

Konsumtionstrender
Har det skett en förändring i vårt köpbeteende eller är det helt enkelt en följd av konjunkturen? Det finns ett klart samband med högkonjunkturen, vi har mer pengar att röra oss med. Det har även skett en intensifiering. Vi handlar kanske inte mer men vi gör det på kortare tid, shoppingen blir mer målinriktad. Det sociala ansvarstagandet när det gäller shopping kommer mer och mer, t. ex i form av kampanjer som Rosa bandet och "Runda upp".
Men hur förhåller sig dock ett utpräglat konsumtionssamhälle i förhållade till ett ekolgiskt uthålligt samhälle? Faktum är att vi kan handla mer ekologiskt idag än tidigare eftersom utbudet har ökat. Hur pass miljömedvetna är vi då? Inte speciellt enligt Annelie Stålberg. Vi byter ut våra gamla mobiltelefoner mot nya var 6:e månad och vi köper SUV:ar för stadskörning. Vi var faktiskt mer miljömedvetna på 90-talet. Konsumenterna idag tar inte sitt ansvar, vi är för snåla för att t. ex välja ekologisk mjölk. Efterfrågan ökar inte i den grad som det borde. Det skiljer sig dock mellan olika produktkategorier. Vi har t. ex en ökad efterfrågan på hybridbilar. Mjölk däremot är inte så "trendigt". Istället ökar etferfrågan på företeelser som Ekolådan, en produktkategori som förknippas med högre kvalitet och exklusivitet.

Avslutningsvis diskuterades "rensa och släng trenden". Man kan nästan kalla det shopping bulimi, vi köper och slänger och det går snabbare och snabbare. Men vad kommer sen? Man tror att det blir smartare shopping, att man köper det som verkligen ger något.

Medverkade i programmet gjorde även Micael Dahlén, docent Handelshögskolan och Kristoffer Wanselius från Ord & Råd/Work Shop.

_______________

Relaterat: Lyxjakt, artikel i svenska Elle

Mer lyssnartips

Smoke Machine

Bild: Potatojunkie

Maria tipsade om Tendens i P1 från den 27/2.


Är du beredd att sänka din standard? På 80-talet infördes bilfria dagar i oljekrisens spår. Då fanns en vilja, åtminstone hos vissa, att stoppa en allt snabbare konsumtionstakt. Men idag då? När växthuseffekten ökar. Måste vi inte återigen åka mindre bil och cykla mer? Eller åtminstone köra på dyrare förnyelsebara bränslen? Och de där billiga jeansen, vem har slitit vid symaskinen för att få ihop dem. Är du villig att köpa schysst producerade dyrjeans istället? Eller KRAV-märkta varor från glada djur? Ring till Tendens direktsända telefonväkteri på nr 08-241500. Hur långt är du beredd att gå?

På P1s webbplats kan man lyssna på programmet igen. Alla program ligger ute 30 dagar. Jag återkommer med referat!

fredag 2 mars 2007

Lyssnartips!


Jag råkade hamna mitt i Studio Ett i P1 idag. I programmet diskuterade man konsumtion, ekologiska trender och annat. Jag lyckades bara höra en del av programmet men på P1s webbplats kan man lyssna på programmet igen. Alla program ligger ute 30 dagar.


Vad är det egentligen vi fyller våra kassar med när vi går ut för att handla? Är det bara prylar och kläder eller har shoppandet också blivit ett sätt att finnas till? En egen ideologi? Ett sätt för oss att visa vilka vi är och vart vi är på väg? Vi tempen på den svenska köp-febern och ställer diagnoser inför framtiden. Hur mycket kan egentligen en väska kosta och vad händer med dom som inte har råd eller lust att shoppa alls? Annelie Ståhlberg, socialantroplog, Micael Dahlén, docent handelshögskolan och Kristoffer Wanselius från Ord & Råd, Anna Broback, forskare medverkar bl a.

Jag återkommer med kommentarer när jag har hunnit lyssna på programmet!
Sen såg jag att Bett R World har funderat över konsumtion och köpstopp.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin