söndag 31 december 2006

Nedräkning

Nyårsafton och snart är det 2007. Söndagens Svd har en artikel om att "Alla köper inte köpfesten". Artikeln tar bl. a upp att att detaljhandelns försäljning har ökat stadigt i 115 månader. En analytiker på Handelns utredningsinistitut citeras, "Dagens detaljhandel är väldigt bra på att sälja saker till oss som vi egentligen inte behöver." Artikeln avlutas med att "Den som vill vara riktigt trendig kan därför skippa det vanliga nyårslöftet i kväll - och i stället dra till med ett eget klimatlöfte".
Även Veckans affärer rapporterar i sitt senaste rummer att "Se upp för motståndsrörelsen". Man skriver att intresset för Buy Nothing day (24 november) som skapades av Adbusters ökar.
"Miljömedvetenhet börjar få status bland unga grupper med gott om pengar, och det kommer dra med sig nya beteenden när det gäller sättet att konsumera".

Gott nytt år!

fredag 29 december 2006

Kalla fötter..?


Jag har inte direkt börjat få kalla fötter än men jag funderar lite över vad jag kommer att sakna och som inte med bästa vilja kan klassificeras som nödvändiga inköp. Jag har kommit fram till följande:


Men jag har ju två dagar på mig ;-D



Update


Jag avnjöt av en sista sushi på lunchen och köpte även en inredningstidning på vägen tillbaka till kontoret. Det känns skönt att kunna undvika Nordstan under lunchen i fortsättningen


torsdag 28 december 2006

Not buying it

Not buying it

Det började med en artikel i DI, Skulle du klara ett år utan onödig shopping? där Susanne Ljung recenserar boken "Not buying it" av den amerikanska författaren Judith Levine. Boken skildrar hur författaren och hennes man bestämmer sig för att under ett år endast köpa det nödvändigaste för uppehälle, hälsa och affärer. Det innebär inga nya kläder, inga böcker, inga biobesök, krogmiddagar eller "take-away" kaffe under ett helt år? Boken fick mig att fundera över om jag skulle kunna klara samma sak. Till skillnad mot författaren har jag dock ett kontorsjobb vilket betyder att jag inte kan komma till jobbet i pyamas utan behöver åtminstone lite nya nylonstrumpor då och då. Jag har även barn som förmodligen kommer att behöva skor och kläder under året. Dessutom är min man inte speciellt såld på idéen, han gillar trådlösa prylar och sina uteluncher.

Men jag tänkte att jag skulle göra ett seriöst försök i all fall, att under ett år avstå från onödiga inköp och att blogga om detta. Vi får se hur det går!


Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Not Buying It: My Year Without Shopping av Judith Levine

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin